menu Sluit het hoofdmenu

Coronavirus: ontwikkelingen en maatregelen

Bartiméus zorgt al meer dan 100 jaar voor mensen die slechtziend of blind zijn in Nederland. Ook in deze onzekere tijden kunnen zij op ons rekenen. Wij spreken onze waardering uit naar iedereen die met ons aan het werk is om de zorg, het onderwijs en andere vormen van ondersteuning zoveel mogelijk te blijven leveren.

Bartiméus volgt nauwlettend de adviezen van RIVM en Rijksoverheid. Daarom nemen we een aantal maatregelen, ter bevordering van de veiligheid van mensen met een visuele beperking en die van onze medewerkers, waarbij we de medewerking van iedereen vragen die met ons te maken heeft. Daarbij willen wij uiteraard onze bijdrage leveren om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

We kijken goed wat iedere cliënt nodig heeft en praktisch haalbaar is. Ook in deze tijd bieden wij zorg op maat 

 

Lees het interview met Jopie Nooren, bestuursvoorzitter van Bartiméus.  

Bekijk onze laatste berichtgeving

Nieuwe, slimme oplossingen: in verbinding blijven

Vanwege corona zijn extra beschermende maatregelen noodzakelijk. Gegeven die situatie, zetten onze begeleiders en experts zetten zich met hart en ziel in om te zorgen dat het leven ook zo goed mogelijk door kan gaan. Voor cliënten, leerlingen en ouders. Bespreek uw wensen en behoeften met onze medewerkers, samen komen we tot een oplossing.   


Podcast

De bijeenkomsten in onze kapel in Doorn voor bewoners met een visuele en verstandelijke beperking kunnen vanwege het Coronavirus geen doorgang meer vinden. Daarom nemen we de kapeldiensten nu op, met de vertrouwde stemmen van voorgangsters Annemieke, Wija en Hanneke, en Kees van Mechelen als pianist en opnametechnicus.

In samenwerking met Radio509 zijn de kapeldiensten voor iedereen die dat wil te beluisteren. De podcast is beschikbaar via de site en app van Radio509, in iTunes en andere podcastapps op mobiel en iPad. Inmiddels telt de podcast ruim 3000 luisteraars. Download hier de nieuwste podcast

Vanaf juli houden we de kapeldiensten met elkaar in de open lucht 

Contact met naasten via beeldscherm

Samen met cliënten en verwanten kijken we naar oplossingen als een eigen telefoon, iPad, beeldbellen, video of anders om het contact onderling te ondersteunen. Zo kan de familie veel zien en meekrijgen wat er op de woongroep of in het verzorgingshuis gebeurt. Dit vinden wij essentieel voor het welzijn van alle betrokkenen. Gezien de diversiteit in mogelijkheden en behoeften van cliënten (visueel, motorisch, doofblind, verstandelijke beperking of dementerend) blijkt de gewenste oplossing per woning en situatie te verschillen. 

We zetten onder andere grote toegankelijke pc’s met matte beeldschermen in (scherm zonder flikkering).

Wie zien dat sommige bewoners met een visuele- en verstandelijke beperking het beeldbellen moeilijk begrijpen

'Wie zien dat sommige bewoners met een visuele- en verstandelijke beperking het beeldbellen moeilijk begrijpen en heel dicht tegen het scherm gaan staan', vertelt Dick Lunenborg van Bartiméus Fablab.
'Daar maken we dan een filmpje van en sturen dat naar ouders als daar behoefte aan is. Op die manier betrekken we de familie erbij en kunnen ouders er ook weer naar hun kind toe op reageren.'

Om hun geliefde weer eens te zien, in plaats van alleen maar te spreken

Nathalie Quint van het Henriëtte van Heemstrahuis in Ermelo: 'We merken dat het juist voor de familie en verwanten toch prettig is om hun geliefde weer eens te zien, in plaats van alleen maar te spreken.'

Nabijheid kunnen voelen en gewoon met elkaar zijn is enorm van waarde in deze tijd

Bewoner doofblindengroep zit klaar om te Skypen met familie

Debbie de Lange van de Doofblindenwoongroep in Doorn:
'We hebben een nieuwe monitor; waarmee de cliënten in deze gekke tijden via Skype even contact kunnen hebben met ouders, broers, zussen en kennissen. Het Skypen levert sindsdien enorm veel geluksmomentjes op met een brede glimlach. De cliënten ontlenen vastigheid aan het vertrouwde stemgeluid van hun dierbaren.'

 

Radio Bartje

Twee keer per week zenden we vanuit onze eigen studio live uit via ikbenonline.com. Bartiméus heeft deze website ontwikkeld voor mensen die niet kunnen lezen of schrijven. Deze site is te bedienen met audio-ondersteuning. Heel geschikt voor bewoners en cliënten die niet in staat zijn om op een gewone manier een computer te bedienen. Op deze manier creëren we een leuke, interactieve en gezellige dagbesteding voor onze bewoners op de diverse locaties. 

Buiten bewegen met beacons

Bewoners en cliënten brengen nu veel tijd binnenshuis door. Met de inzet van beacontechnologie kunnen bewoners en cliënten op gepaste afstand buiten wandelen. Ze luisteren naar een verhaal en doen allerlei bewegingsactiviteiten. Bartiméus past dit al toe op enkele woonlocaties. Nieuwsgierig? Beluister ons YouTube filmpje.

We werken aan een testroute voor zorgorganisatie Abrona. Zij hebben de hulp en expertise van Bartiméus ingeschakeld om ook op hun terreinen voor de bewoners de beacontechnologie in te zetten - Niels Otten, Developer Bartiméus