menu Sluit het hoofdmenu

Praktische tips: Beter grip op je energie

geplaatst op Vrouw maakt hartje met hand en houdt dat voor haar oog

Voelt u zich vaak vermoeid? Vergt werk veel van u? Op tijd naar bed, maar niet uitgerust wakker worden? Leven en werken met een visuele beperking kost vaak meer inspanning, wat tot vermoeidheidsklachten kan leiden. Bartiméus heeft professionals in huis die inzicht geven in energiegevers en energievreters én hulpbronnen zowel in de thuis- als werksituatie. Hieronder enkele praktische tips om uw ogen de rust te geven!

Wees lief voor je ogen

Ons eerdere onderzoek met de Vrije Universiteit heeft aangetoond dat energieklachten veel voorkomend zijn bij werkenden met een visuele beperking. Ook is gebleken dat de mate van vermoeidheid onder andere samenhangt met visuele inspanning. Bovendien bleek dat de vermoeidheid sterker daalt als de persoon actie onderneemt om de visuele inspanning te beperken.

Bartiméus is daarom ook bezig met een project om uit te zoeken wat helpt. Onder het motto: 'Wees lief voor je ogen...'

Enkele tips voor slechtzienden

  • Kijk of u vaste momenten kunt nemen om uw ogen rust te geven. Bijvoorbeeld: elke 20 minuten 20 seconden de ogen rust geven door even ver weg te kijken. Of: na een half uur beeldschermwerk 3 minuten uw ogen dicht. Of: na een half uur visueel bezig zijn 3 minuten de ogen dicht;
  • Zoek naar manieren om even lief te zijn voor uw ogen - ze niet tot het uiterste te belasten;
  • Goede verlichting kan ervoor zorgen dat u beter kunt zien. Licht is nodig om details en kleuren waar te nemen. Niet alleen lichtinval én verlichting, maar ook lichthinder kunnen een belangrijke rol spelen;
  • Veel tablets en mobiele telefoons hebben de mogelijkheid om de toegankelijkheid te verbeteren door het instellen van kleuren en/ of lettergrootte;
  • M​et spraak zijn verschillende functies te bedienen. Bijvoorbeeld via Siri op de iPhone en Google Assistent voor Android.

Wat helpt is voor elk individu verschillend, maar de moeite waard om uit te zoeken en uit te proberen.

Vragen?

Vragen over grip op uw energie in uw werksituatie, neem contact op met Bartiméus/Werkpad arbeidsconsulent, Frank van der Helm via fvdhelm@bartimeus.nl.
OF
Vragen over grip op uw energie in uw thuissituatie, neem contact op met Bartiméus ergotherapeut, Steven Dekker via sdekker@bartimeus.nl.