menu Sluit het hoofdmenu

Verlichting: belang van goed licht

Krijgt u moeite met het lezen? Is het lastig om bepaalde voorwerpen thuis van elkaar te onderscheiden, omdat ze allemaal dezelfde kleur lijken te hebben? Goede verlichting kan er voor zorgen dat u beter kunt zien.

Licht is nodig om details en kleuren waar te nemen.  Niet alleen lichtinval en verlichting maar ook lichthinder kunnen een belangrijke rol  gaan spelen. Thuis, op het werk of tijdens andere dagbesteding. Zeker wanneer er sprake is van een visuele beperking.

Welke verlichting of aanpassingen zijn in úw situatie nodig voor een optimale waarneming? Bartiméus is gespecialiseerd in dit soort vraagstukken. Wij adviseren u dan ook graag over de juiste verlichting op de juiste plaats, over het weren van hinderlijk licht en het gebruik van contrasten in uw woon- of werkomgeving. Bartiméus heeft alles in huis voor een advies op maat.

Onderzoek

Als uit de eerste onderzoeken naar aanleiding van uw hulpvraag blijkt dat u knelpunten ervaart met het licht in uw huis of omgeving, gaan we dit nader onderzoeken. We kunnen dan vaststellen bij hoeveel licht u optimaal ziet en hoeveel en welk licht u prettig vindt. Ook onderzoeken we in welke mate u hinder ondervindt van direct licht. Hierna wordt de huidige situatie in uw omgeving in kaart gebracht: de aanwezige verlichting, het binnenvallende daglicht en de inrichting.

Op diverse locaties van Bartiméus zijn er lichtlabs waarin we kunnen vaststellen wat voor u optimale verlichtingsomstandigheden zijn.

Daarnaast beschikken we over een lichtbelevingsruimte waar diverse voorbeelden van verlichting en contrasten kunnen worden gedemonstreerd. Ook zijn er lampen beschikbaar die we kunnen uitproberen in uw eigen omgeving.

Advies en ondersteuning

Zo komen we samen tot een advies voor het verbeteren van uw omgeving en de aanpassingen die nodig zijn. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een specifieke lamp voor bij het lezen, als het waarnemen van details moeilijker wordt. Of we geven praktische tips die zorgen voor voldoende contrast. Als u bijvoorbeeld groente aan het snijden bent in de keuken, zult u ervaren dat een ui beter waarneembaar is op een donkere of gekleurde snijpplank, dan op een witte snijplank. 

Met ons advies kunt u overgaan tot aanschaf van bijvoorbeeld een hulpmiddel of het (laten) uitvoeren van een aanpassing. Onze medewerkers helpen u graag bij het vinden van de juiste leverancier(s).

Financiering

Als er sprake is van grotere aanpassingen, zoals een woningaanpassing met gespecialiseerde verlichting of een werkplekaanpassing, dan kunnen onze medewerkers ondersteuning bieden bij het aanvragen van voorzieningen bij de WMO. Bij een werkplekaanpassing kan uw werkgever of het UWV ondersteuning bieden.

Begeleiding bij gebruik

Vervolgens kan één van onze medewerkers u adviseren en begeleiden bij het gebruik van een hulpmiddel of activiteiten in een aangepaste omgeving.

Contact

Neem voor meer informatie over verlichting en inrichting telefonisch contact met ons op via 088 - 88 99 888

Lees ook het artikel Welk licht past bij jou? Ontdek het in de lichtbelevingsruimte.