menu Sluit het hoofdmenu

Verlichting: belang van goed licht

Krijgt u moeite met het lezen? Is het lastig om bepaalde voorwerpen thuis van elkaar te onderscheiden, omdat ze allemaal dezelfde kleur lijken te hebben? Goede verlichting kan er voor zorgen dat u beter kunt zien.

Licht is nodig om details en kleuren waar te nemen.  Niet alleen lichtinval en verlichting maar ook lichthinder kunnen een belangrijke rol  gaan spelen. Thuis, op het werk of tijdens andere dagbesteding. Zeker wanneer er sprake is van een visuele beperking.

Welke verlichting of aanpassingen zijn in úw situatie nodig voor een optimale waarneming? Bartiméus is gespecialiseerd in dit soort vraagstukken. Wij adviseren u dan ook graag over de juiste verlichting op de juiste plaats, over het weren van hinderlijk licht en het gebruik van contrasten in uw woon- of werkomgeving. Bartiméus heeft alles in huis voor een advies op maat.

Onderzoek

Als u knelpunten ervaart met het licht in uw huis of omgeving, kunnen we dit nader onderzoeken. Wij kunnen dan vaststellen bij hoeveel licht u optimaal ziet en hoeveel en welk licht u prettig vindt. Ook onderzoeken we in welke mate u hinder ondervindt van direct licht. Hierna wordt de huidige situatie in uw omgeving in kaart gebracht: de aanwezige verlichting, het binnenvallende daglicht en de inrichting.

Lichtlab

Op diverse locaties van Bartiméus zijn er lichtlabs waarin we kunnen vaststellen bij welke hoeveelheid licht u optimaal kunt waarnemen. We maken hierbij onderscheid in het detecteren en herkennen van objecten. Het onderzoek begint in een gesimuleerde donkere situatie en met kleine stappen komt er steeds meer licht bij. Doordat u vertelt waar u iets ziet en wat u ziet, kan de onderzoeker bepalen hoeveel licht voor iemand optimaal kan zijn. 

Lichtbelevingsruimte

Daarnaast beschikken we over een lichtbelevingsruimte. Hier kunt u diverse voorbeelden van verlichting, lichthinder, lichtkleuren en contrasten ervaren. U kunt verschillende soorten lampen proberen en ervaren wat het effect daarbij voor u is. Bijvoorbeeld een taaklamp voor bij het lezen of het koken. Ook zijn er verschillende soorten zonwering. De medewerker van Bartiméus kan deze ruimte met zijn cliënt bezoeken om meer uitleg te geven over verlichting en het effect op de waarneming. 

Lees meer over de onderzoeken in het artikel Welk licht past bij jou?

Advies en ondersteuning

Na het onderzoek komen we samen met u tot een advies voor het verbeteren van verlichting en inrichting, en de aanpassingen die nodig zijn. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een specifieke lamp voor bij het lezen, als het waarnemen van details moeilijker wordt. Of we geven praktische tips die zorgen voor voldoende contrast. Als u bijvoorbeeld groente aan het snijden bent in de keuken, zult u ervaren dat een ui beter waarneembaar is op een donkere of gekleurde snijplank, dan op een witte snijplank. 

Met ons advies kunt u uw (woon)omgeving optimaal inrichten op het gebied van licht, lichtinval, kleuren en contrasten. U weet aan welke voorwaarden optimale verlichting voor u moet voldoen.

Financiering

Als er sprake is van grotere aanpassingen, zoals een woningaanpassing met gespecialiseerde verlichting of een werkplekaanpassing, dan kunnen onze medewerkers ondersteuning bieden bij het aanvragen van voorzieningen bij de WMO. Bij een werkplekaanpassing kan uw werkgever of het UWV ondersteuning bieden.

Begeleiding bij gebruik

Vervolgens kan één van onze medewerkers u adviseren en begeleiden bij het gebruik van een hulpmiddel of activiteiten in een aangepaste omgeving.

Contact

Neem voor meer informatie over verlichting en inrichting telefonisch contact met ons op via 088 - 88 99 888.