menu Sluit het hoofdmenu

Communicatie en ICT

Ontwikkelingen op het gebied van ICT maken de wereld toegankelijker. Ook voor mensen met een visuele beperking. Computers, tablets of mobiele telefoons maken communiceren gemakkelijk door bijvoorbeeld e-mail, Skype of Facebook.

Digitale communicatie

Digitale ontwikkelingen kunnen u ondersteunen bij het leren, werken of in uw vrije tijd. Veel tablets of mobiele telefoons hebben mogelijkheden om de toegankelijkheid te verbeteren door het instellen van kleuren of lettergrootte. Daarnaast zijn er diverse toepassingen die u helpen uw zelfstandigheid te behouden. Voorbeelden hiervan zijn de brailleleesregel of apps die u helpen uw weg te vinden, kleuren benoemen of teksten voorlezen.

Samen op zoek naar de juiste communicatie-ondersteuning

In het revalidatietraject gaan we in de onderzoeksfase op zoek naar uw precieze hulpvraag. Aan de hand van die vraag gaan we vervolgens kijken waarbij Bartiméus u kan ondersteunen en op welke manier. Dit kan in de vorm van een hulpmiddel of training, zoals brailletraining, computerinstructie of omgaan met tablet of mobiele telefoon. Voor ouders en/of verzorgers is de training 'goed communiceren met uw kind' ontwikkeld. Voorbeelden van advisering en instructie zijn:

  • aanpassingen in software door bijvoorbeeld een vergrotingsprogramma;
  • aanpassingen in de hardware zoals bijvoorbeeld een braille leesregel;
  • tips over handige apps of het instellen van uw tablet of mobiele telefoon.

Lees ook onze pagina's met praktische tips over computers, telefoons en tablets. 

Onze medewerkers helpen u graag met uw vraag over de mogelijkheden op het gebied van communicatie. U kunt hen telefonisch bereiken via 088-8899888.