menu Sluit het hoofdmenu

Advies over toegankelijkheid en ondersteuning bij implementatie

Wij zetten ons in voor een toegankelijke samenleving waarin iedereen kan meedoen. Bedrijven en (overheids)instellingen kunnen daarom een beroep doen op onze kennis en ervaring op het gebied van toegankelijkheid. Want alleen samen brengen we de inclusieve samenleving een stap dichterbij.

Ontoegankelijkheid is meer dan alleen een fysiek probleem. Het is een combinatie van omgevingselementen en persoonlijke factoren. Daarom benaderen wij toegankelijkheidsadvies altijd integraal en kijken we naar de juiste samenhang van vier essentiële elementen: bereikbaarheid, betreedbaarheid, bruikbaarheid en bejegening. Een goede toegankelijkheid begint daarnaast bij bewustwording het vijfde element dat wij meenemen in ons adviezen. Het vereist inzet op en aanpak van álle vijf de elementen om inclusief te worden.

De route naar visuele toegankelijkheid

Deze afbeelding laat de integrale visie op toegankelijkheid van Bartiméus zien. We kijken hierbij altijd naar de juiste samenhang van vijf essentiële elementen: bewustwording, bereikbaarheid, betreedbaarheid, bruikbaarheid en bejegening. Dit noemen we de vijf B’s. Deze vijf elementen zijn getekend op een weg. De route naar visuele toegankelijkheid. Iedere klantreis begin namelijk met een vertrekpunt. Dat is de huidige situatie. Door op alle vijf de elementen de juiste verbetering te doen, wordt de klantreis inclusiever.

Deze integrale visie op toegankelijkheid ziet u zowel terug in onze aanpak als in onze adviezen. Wij kijken samen met u wat er op welke gebied nodig is om uw doelstellingen te behalen. Wij streven naar haalbare adviezen waarin rekening word gehouden met wetgeving, budget, wensen en doelen van u als opdrachtgever.  We gaan daarbij echter verder dan alleen het geven van advies. Wij leveren een concreet plan van aanpak waarmee u echt aan de slag kunt. En we kunnen u desgewenst helpen bij het uitvoeren van de verbeteringen.

Ons toegankelijkheidsadvies bestaat uit de volgende modules

  • Intake. Wie bent u en wie zijn wij? Welke wensen heeft u? We gaan met u in gesprek om in te schatten hoe wij aan uw doelstelling kunnen bijdragen en waar de behoefte zit. Dit kan variëren van een antwoord op een eenmalige vraag, tot een meer langdurige samenwerking waarin we stapsgewijs te werk gaan. We willen niet alleen een rapport opleveren maar ook zorgen dat het advies bij u past en haalbaar is.
  • Veldwerk: iedere reis begint met een vertrekpunt. Afhankelijk van uw vraag verzamelen we de juiste informatie om de huidige situatie in kaart te brengen. Met het uitvoeren van een grondige screening worden de vijf essentiële elementen (bewustwording, bereikbaarheid, betreedbaarheid, bruikbaarheid en bejegening) nader onder de loep genomen. De screening kan indien gewenst aangevuld worden met het ophalen van gebruikerservaringen.  
  • Presentatie: resultaten delen en duiden. De belangrijkste resultaten, conclusies en aanbevelingen bespreken we graag mondeling. We gaan dan direct  samen aan de slag om de resultaten te duiden en de vervolgstappen vast te stellen.
  • Vervolgstappen nemen: plan van aanpak. De onderzoeksresultaten en de presentatie van de resultaten vormen de basis voor gerichte vervolgstappen voor uw organisatie. Wij verwerken alle bevindingen in een concreet plan van aanpak om stapsgewijs toe te werken naar een meer inclusieve organisatie. Met de quickwins in het plan kunt u direct aan de slag.

Wij kunnen ook helpen bij het uitvoeren van de voorgestelde verbeteringen. Denk hierbij ook aan het geven van scholingen en workshops aan uw medewerkers. 

Onze specialismen

  • Toegankelijkheid van openbare ruimte
  • Vrijetijdslocaties
  • Toegankelijk bouwen (nieuwbouw en verbouwingen)
  • Licht, verlichting en inrichting
  • Digitale toegankelijkheid van websites en apps
  • Wayfinding: technologie voor oriëntatie en mobiliteit

Lees hier meer over deze specialismen

Contact

Accessibility is een onderdeel van Bartiméus en richt zich op het optimaal toegankelijk maken van de fysieke, sociale en digitale wereld voor mensen met een (visuele) beperking. Dit doen we met een team van 20 professionals. 

Graag gaan we vrijblijvend met u in gesprek hoe we de toegankelijkheid van uw organisatie kunnen verbeteren. U kunt ons ook bereiken via 030 – 2398270 of info@accessibility.nl. Voor meer informatie zie ook onze website Accessibility.