menu Sluit het hoofdmenu

Bezoek onze workshops op EMB Congres (verplaatst naar 4 november)

vindt plaats op: 
donderdag 26 maart 2020

Bartiméus biedt verschillende workshops voor familie en begeleiders van mensen met een ernstige meervoudige beperking op het jaarlijkse EMB Congres. Dit landelijke evenement van het Platform EMG, brengt professionals, ouders en verwanten die betrokken zijn bij mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) bij elkaar. Het is dé dag om actief kennis met elkaar te delen.

Bartiméus is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een visuele en (ernstige) meervoudige beperking. Erkend zijn bijvoorbeeld ons Expertisecentrum Doofblindheid (visuele en auditieve beperking) en Bartiméus Fablab, onze innovatie-eenheid die technologische toepassingen toegankelijk maakt voor cllënten met een verstandelijke beperking. Op de Bosschool krijgen kinderen met een ernstige meervoudige beperking alle faciliteiten en ondersteuning die zij en hun ouders nodig hebben. Zo ontdekken we samen steeds weer nieuwe mogelijkheden.

Workshop 1: Voel het circus

Hoe circus kan helpen bij het creëren van betekenisvolle ervaringen. Binnen Bartiméus hebben we in 2019 circuslessen geïntroduceerd voor mensen met doofblindheid en een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking. Dit was een groot succes dat we hebben afgesloten met een open les. Hierin konden artiesten (de cliënten), verwanten en begeleiders samen circus activiteiten beleven. Artiesten hebben hun grenzen verlegd en nieuwe dingen beleefd. En, het allerbelangrijkste: het plezier spatte ervan af!

Omdat de open les zo’n succes was willen we vaker circuslessen met begeleiders en verwanten gaan organiseren.
In deze workshop laten we een korte impressie zien van het circusproject. De professional en een verwant vertellen wat het circus heeft opgeleverd. Dit vanuit 3 perspectieven van:

  • de artiesten;
  • de begeleiders;
  • de verwanten.

Ook gaan we ervaren hoe het is om circus met een beperking te beleven.

Workshop 2: Digitale toepassingen om het leven makkelijker te maken

We leven in een digitale wereld waarin er dagelijks nieuwe gadgets en toepassingen bijkomen die ons leven nog eenvoudiger en gemakkelijker kunnen maken. Personen met EMB maken, in vergelijking met hun brussen, bij lange na nog geen gebruik van alle mogelijkheden die de huidige digitale wereld te bieden heeft.

Terwijl de inzet van nieuwe technologie juist voor deze doelgroep het verschil kan maken op het gebied van onder andere zelfregie, communicatie, vrije tijdsbesteding, gezondheid en informatievoorziening. In vergelijking met de traditionele hulpmiddelen zijn digitale toepassingen voor consumenten betaalbaarder, minder stigmatiserend en beter doorontwikkeld.
In deze workshop hopen we u te inspireren om zelf ook de mogelijkheden te ontdekken van digitale toepassingen voor consumenten.  We delen een aantal van de hulpvragen die we dagelijks in ons werk krijgen en demonstreren de  oplossingen die we ingezet hebben.

Meer informatie

Het EMB Congres is van 8.30 tot 17.30 uur in Zwolle. Het volledige programnma vindt u op embcongres.nl.

Contactpersoon voor Bartiméus: Maaike Meerlo.