menu Sluit het hoofdmenu

Wat is waar te doen?

Een overzicht van leuke en nuttige activiteiten voor mensen die slechtziend of blind zijn.

Bartiméus organiseert verschillende activiteiten voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een visuele beperking. Ook organiseren we veel activiteiten voor professionals in de zorg, het onderwijs en bij bedrijven en overheid waarmee we de zorg voor mensen met een visuele beperking willen verbeteren.

Tips en activiteiten voor mensen met een visusbeperking

Regelmatig krijgen wij tips en suggesties van evenementen of activiteiten die interessant kunnen zijn of georganiseerd worden door mensen met een visuele beperking. Op deze pagina delen wij deze graag met u. Heeft u zelf een suggestie? Laat ons dit dan weten via het vragenformulier onder aan deze website.

Het zijn weer mooie maanden voor toegankelijk theater (met audiodescriptie), films of een bezoek aan een museum

Op het gebied van toegankelijke musea, theaters en films is er momenteel heel veel te doen in Nederland. Een greep uit musea die dagen organiseren voor mensen met een zicht- of gehoorbeperking zijn: Afrikamusem, MuZieum, Kasteel Groeneveld, Bakkerijmuseum, Museum Beeldenaanzee, Rijksmuseum, Het Paleis, etc. Op onze website vindt u hiervoor een aantal tips voor de komende maanden.

In de natuur

 • Bij het Von Gimborn Arboretum in Doorn is er voor mensen met een visuele beperking speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden. Het arboretum biedt het hele jaar door diverse en gevarieerde activiteiten en evenementen. Ga hiervoor naar de website van het arboretum.

 • Wandeling voor blinden en slechtzienden in Amersfoort. Gilde Amersfoort levert maatwerk. Zij verzorgt namelijk (ook) wandelingen en rondleidingen speciaal voor blinde en slechtziende mensen. De wandeling gaat door de historische binnenstad, duurt ongeveer 1 ½ uur en start en eindigt bij de OLV-toren. Belangstellenden kunnen een rondleiding boeken door contact op te nemen met ons kantoor (033 - 472 22 36). Meer info is te lezen op de website van het Gilde Amersfoort.

 • Blind voor 1 dag. Op vrijdag 21 juni vindt de allereerste Blind Walk die Utrecht ooit gezien heeft plaats. Honderden duo’s wandelen met ooglapjes op de zonsondergang tegemoet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor oogonderzoek. Volg het vijf kilometer lange braillepad en wandel onder de Domtoren door, voorbij de Utrechtse werfkelders en langs de grachten. De geblinddoekte wandeling is onderdeel van het jaarlijkse event Blind voor 1 Dag. Inschrijven en sponsoren kan via www.blindwalk.nl

 • Wandelen met Stichting Running Blind, regio Den Haag. Neem voor aanmelding of informatie (ook buddies!) contact op via mail denhaag@runningblind.nl of telefonisch via 070 – 35 524 79. Er wordt gewandeld in de duinen, vanaf de kantine bij Haag Atletiek aan de laan van poot 353 A in Den Haag.

 • De Stichting ‘Met zicht op pad’ organiseert: fietsmidweken in de omgeving van Haaksbergen in de maanden juni, juli en augustus van 2019. Daarnaast organiseren zij wandelevenementen op maat en op verzoek van minimaal 2 visueel beperkten. Tenslotte gaat de stichting met elkaar om tafel om een dag, meerdere dagen, weekend of midweek te wandelen gecombineerd met iets cultureels, te bespreken. Op de website van Stichting ‘met zicht op pad’ die begin januari 2019 de lucht in gaat, worden alle plannen en mogelijkheden binnenkort kenbaar gemaakt. Via mailadres d.l.hilarius@kpnmail.nl kan men zich aanmelden voor een activiteit of vragen om meer informatie.

 • Wandelpad Vlinder, een grenspark bij de Kamphoutse heide, is onlangs aangepast  voor mensen met een visuele beperking. Het wandelpad wordt voor de blinde en slechtziende wandelaar nu ook ondersteund door een app.

Op vakantie

 • Vakantie voor doofblinden. Genieten, leren, jezelf uitdagen, plezier maken & ontspannen, dit kan allemaal tijdens het Doofblindenkamp in Bakkeveen. Midweek van 22 t/m 26 juli 2019. Het thema is 'Superkracht'. We willen graag de doofblinde deelnemers laten ontdekken wat hun talent/kracht is. Voor vragen/informatie en aanmelden: info-dbkamp@dbcx.nl Of kijk op de website.

Andere interessante bijeenkomsten en activiteiten (buiten Bartiméus)

 • Het eerste internationale Closed Eyes Festival in Tilburg vindt plaats op zondag 7 juli a.s. Een evenement voor blinde en slechtziende mensen én mensen die zich willen laten inspireren door geblinddoekt deel te nemen. Internationale artiesten organiseren verrassende workshops en activiteiten waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Dit evenement wordt vrijwillig georganiseerd. Als tegemoetkoming in de kosten wordt er €10,00 entree gevraagd. Het is een klein intiem evenement, dus tickets zijn beperkt verkrijgbaar. Wil je deze bijzondere dag niet missen? Check www.closedeyesfestival.com Locatie: Cultuur BSO Monopole aan de Langestraat 13 in Tilburg.

 • ZIE jij wat in muZIEk? En ben je visueel beperkt? Kom dan zaterdag 6 juli a.s. naar een middag vol muziek in het Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem! Deze middag wordt georganiseerd door de Gelderse Blinden Stichting in samenwerking met de Oogvereniging Gelderland. Je betaalt voor deze middag slechts € 10,00 (voor jou en je begeleider samen). Ga voor meer informatie en aanmelden naar https://www.oogvereniging.nl/groepsagenda/manifestatie-zie-jij-wat-in-muziek/

 • Christel, kunstenares en vrijwilliger bij Bartiméus geeft ook dit jaar weer een serie interessante workshops 3D-schilderen voor blinden en slechtzienden. Samen maken we in groepjes van 4 personen stap voor stap een abstract 3D kunstwerk volgens de CRYB-methode van ChriBu Art. Je maakt hierbij gebruik van verschillende tools en je zult merken dat het onmogelijke mogelijk blijkt. Kosten: slechts € 27,50 euro (per kunstwerk per dag). Interesse? Aanmelden via info@chribuart.nl of T. 06-52415520. Meld bij inschrijving wat je zicht is, of je kleuren ziet en welke datum jouw voorkeur heeft. De cursussen vinden plaats iedere laatste dinsdag van de maand vanaf 11:00 tot +/-15:00 uur, met uitzondering van juli en december. Data: 30 april, 28 mei, 27 aug, 24 sept, 29 okt, 26 nov. Adres: Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan 99, 4641 HD Ossendrecht. Vergeet niet een lunchpakketje mee te nemen.  

 • Closed Eyes Festival, zondag 7 juli 2019. Een festival speciaal voor mensen met een visuele beperking én mensen die zich willen inleven in de wereld van het niet zien. Een evenement waarbij je wordt uitgedaagd om blind activiteiten te doen zodat je bewuster wordt van de mogelijkheden van je andere zintuigen. Binnenkort volgt het programma met prijzen op www.closedeyesfestival.nl

 • Elke dinsdag komt een kleine groep blinden en slechtzienden bij elkaar om zich op creatief gebied uit te leven. Dit wordt georganiseerd door de Stichting Blinden-Penning, Fonds & recreatieve activiteiten voor slechtzienden en blinden. Er wordt dan om de week van 10.30 uur tot 13.30 uur geknutseld en er kunnen in totaal 10 blinde of slechtziende mensen aan deelnemen. Ga voor meer informatie en aanmelden naar de site van Blinden-Penning.

Sportief

 •  Op zaterdag 25 mei aanstaande vindt alweer de vierde TandemTocht Keistad plaats te Amersfoort. Hierbij beleven mensen met een visuele beperking een leuke fietstocht door Amersfoort en omgeving met hun voorrijder. Doelstelling is niet alleen dat de deelnemers een mooie recreatieve fietstocht zullen hebben maar ook dat ze een gezellige en prettige dag zullen beleven waarbij oude contacten weer worden verstevigd en nieuwe contacten worden opgedaan. Ga voor meer informatie en aanmelding naar http://www.tandemtochtkeistad.nl/2-info-tocht-2019/

 • Ben jij tussen de 10 en 16 jaar? Wil je eens sporten zonder te kijken? En kun je wel tegen een stootje? Meld je dan aan voor het Hercules Juniortoernooi op 23 juni 2019 en kom Goalballen! We organiseren bij USV Hercules een leuke dag om samen te sporten. Na een gezamenlijke kennismaking en warming up spelen we een gezellig toernooi. Kom alleen, met vrienden, familie, of klasgenoten. Datum zondag 23 juni 2019 van 10.30 uur tot 15.30 uur. Eigen bijdrage €10,00. USV Hercules Voorveldselaan 2 3573 PV Utrecht. Voor meer informatie en aanmelden neem contact op met Jolanda Spaans +316 504 966 15 ikgoalball@hotmail.com

 • Showdown op Goeree Overflakkee. Showdown is een kruising tussen tafeltennis en airhockey. De sport is ooit begonnen als sport voor blinden en slechtzienden, maar ook zienden kunnen hier hun energie in kwijt. Doel van het spel is om met een houten batje een hard kunststof balletje gevuld met ijzeren kogeltjes in het doel te krijgen van je tegenstander. Dit doe je totaal op je gehoor, want iedereen speelt met dezelfde handicap, namelijk je draagt allemaal een geblindeerde bril. Sinds kort is er een Showdown verenging opgericht op Goeree Overflakkee met de naam ShowGOdown. Deze gaat zich vestigen in Melishof aan de Binnenweg 59 in Melissant. De streefdatum om te starten met Showdown is 1 juli 2019. U kunt hier terecht op maandag en donderdag van 19.30 uur tot 22.30 uur. Loop gerust eens binnen en laat u verrassen. De officiële startdatum zal na de zomervakantie, vanaf 1 september 2019 zijn. Wij willen zowel recreatief, als competatief spelen. Hier is dan ook de voorlopige contributie op vastgesteld; Voor 1 maal per week recreatief spelen kost 18 euro per maand, 2 maal per week competatief spelen en meedoen aan de clubcompetitie kost 27 euro per maand. Jeugd t/m 16 jaar krijgt een korting van 20 procent.. Mocht het spelen zelf u niet interesseren, dan zijn we ook nog op zoek naar scheidsrechters en tellers. Meld u zich dan ook graag aan via onderstaande mogelijkheden. Op de website van showdown vindt meer over deze sport, de diverse showdownverenigingen, activiteitenagenda, etc. Voor aanmelden en meer info kunt u terecht bij Leo Wessel, T 06 -48 32 61 01 of e-mail l.wessel34@gmail.com

 • De Thorner Zeilclub biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om te zeilen en te genieten van de rust op het water. De Zeilclub werkt hierbij samen met Sailability Nederland, een internationale organisatie die het zeilen voor gehandicapten mogelijk maakt. Er wordt gevaren met één- en tweepersoons boten, die onzinkbaar zijn, niet kunnen omslaan en met een joystick bestuurd worden, zodat men er zelfstandig op uit kan trekken, of met een maatje. Ook hebben we een vierpersoons Canadese kano en een tweepersoons kajak voor onze gasten. Voor iedereen vanaf 15 jaar. Zeilgebied: Koeweideplas en Grote Heggeplas bij Wessem en Thorn. Ga voor meer informatie naar www.sailability.nl en www.thornerzeilclub.nl. Aanmelden kan via een mail naar eltrim@tele2.nl. De open dag van de Thorner Zeilclub is op 1 juni. Andere data van zeildagen zijn: •16 juni •14 juli •18 augustus •15 september •13 oktober

 • Wederom organiseert de NVSV (Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging) een kennismakingsdag. Op zaterdag 15 juni 2019 kunnen zowel kinderen als volwassenen, blind of slechtziend, in SnowWorld Zoetermeer het skiën (opnieuw) ontdekken. Deelnemers met een visuele beperking krijgen ongeveer een uur één-op-één privé les. Als ze gevorderd genoeg zijn, gaan ze begeleid skiën. Goedziende familieleden kunnen vrij skiën. Kijk voor meer informatie op de website van SnowWorld Zoetermeer www.snowworld.com/nl  Aanmelden kan via secretariaat@nvsv.nl of bel naar 06-2421 79 61. Aanmelden kan tot 1 juni 2019!

 • Er zijn regelmatig aanbiedingen van ADO Den Haag om met korting kaartjes te kopen voor de blindentribune. Kijk voor meer info op de website van ADO Den Haag.

 • Blinde liefde voor Salsa: nu ook in Utrecht! Eindelijk kan ik het goeie nieuws met jullie delen. We dansen elke maandag ook in Utrecht CS met 'Blinde liefde voor salsa'. Voor iedereen met 0 tot 100% zicht.  Locatie Seats2meet, CS Utrecht. Kijk voor meer informatie een aanmelden op https://blindeliefdevoorsalsa.nl/contact/
 •  
 • Sailwise organiseert Kennismakingsdagen watersportactiviteiten. Al 45 jaar lang biedt SailWise actieve en uitdagende vakanties en activiteiten op het water, voor mensen met een beperking. Ook voor mensen met een visuele beperking. Wil jij ook ervaren hoe het is om te zeilen met de zon in je gezicht, de wind door je haren, dan ben je van harte welkom op één van de Kennismakingsdagen. Zaterdag 11 mei Watersporteiland Robinson Crusoe (Loosdrecht) of  zaterdag 22 juni Watersportcentrum It Sailhûs en catamaran Beatrix (Elahuizen) bij Watersportcentrum It Sailhûs en catamaran Beatrix (Elahuizen). Alle informatie over deze dagen + aanmelden kan via de website http://www.sailwise.nl. Een mail sturen naar boekingen@sailwise.nl mag ook.

Oogcafé's

Een Oogcafé is een ontmoetingsplek voor mensen met een oogaandoening. U kunt er ervaringen uitwisselen over het leven met een visuele beperking. Soms komt een gastspreker iets vertellen over een bepaald thema.

En zo zijn er nog veel meer Oogcafé's in Nederland. Een overzicht van alle oogcafé's vindt u op de website van de Oogvereniging