menu Sluit het hoofdmenu

Wat is waar te doen?

Een overzicht van leuke en nuttige activiteiten voor mensen die slechtziend of blind zijn.

Bartiméus organiseert verschillende activiteiten voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een visuele beperking. Ook organiseren we veel activiteiten voor professionals in de zorg, het onderwijs en bij bedrijven en overheid waarmee we de zorg voor mensen met een visuele beperking willen verbeteren.

Tips en activiteiten voor mensen met een visusbeperking

Regelmatig krijgen wij tips en suggesties van evenementen of activiteiten die interessant kunnen zijn of georganiseerd worden door mensen met een visuele beperking. Op deze pagina delen wij deze graag met u. Heeft u zelf een suggestie? Laat ons dit dan weten via het vragenformulier onder aan deze website.

Kunst en cultuur

 • Komt het Zien!: musicals, theater en circusvoorstellingen met 'audiodescriptie' door blindentolken. Ga naar het agenda overzicht.

 • Onzichtbaar zichtbaar: rondleidingen in CODA Museum in Apeldoorn voor mensen die blind of slechtziend zijn. Data: 27 januari, 24 februari, 23 maart en 27 april. Speciaal opgeleide rondleiders maken dat wat onzichtbaar is zichtbaar door middel van voelen, ruiken en luisteren. Tijdens deze rondleidingen  wordt stilgestaan bij verschillende kunstwerken in één of meerdere tentoonstellingen die op dat moment in CODA  te zien zijn. Meer informatie en aanmelden op www.coda-apeldoorn.nl

 • Rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers in het Amsterdam Museum. Zie www.amsterdammuseum.nl. De rondleidingen zijn op:

  • Zondag 8 maart van 14.00 tot 15.30: Wereld-stad;
  • Zondag 14 juni van 14.00 tot 15.30: Tijdelijke tentoonstelling over bier;
  • Zondag 13 september van 14.00 tot 15.30: Wereld-stad;
  • Zondag 13 december van 14.00 tot 15.30: Tijdelijke tentoonstelling met moderne kunstwerken over migratie in Amsterdam.
    
 • Museum Boijmans Van Beuningen organiseert rondleidingen speciaal voor mensen met een visuele beperking. Het museum is dan wel gesloten, maar samen met buurmusea in Rotterdam is er een aantal tentoonstellingen met een Ongezien rondleiding. Bij de tentoonstelling 'Ateliergeheimen van Rotterdam' in Museum Rotterdam is er gelegenheid om aan te melden (via www.boijmans.nl/activiteiten/ongezien-boijmans-1) voor de rondleidingen op:
  • Zondag 15 maart - 15.00 - 16.30 uur; 
  • Zondag 19 april - 15.00 - 16.30 uur. 
 • Shakespeare in Diever: In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat in Diever werd gestart met de inmiddels zo bekende openluchtspelen. Dit jaar worden Shakespeare’s kortste komedie (Comedy of Errors) en de kortste tragedie (Macbeth) samen in één voorstelling gebracht. Deze jubileumvoorstelling is ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk: tijdens de matinee op zaterdag 22 augustus 2020, aanvang 13.00 uur. Meer informatie op de site van Shakespearetheater Diever.

In de natuur

 • Heerlijk wandelen in de natuur. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend en makkelijk te doen. Want als je in een rolstoel zit, of afhankelijk bent van een rollator of een kinderwagen bij je hebt, kom je soms voor vervelende verrassingen te staan. Door een klaphekje, een onverwacht zandpad of een wildrooster. Leden van het project ‘Natuur voor iedereen’ vond dat hier verandering in moest komen en ging samen met Natuurmonumenten aan de slag. Inmiddels is er een tiental wandeling volledig toegankelijk gemaakt voor mensen met een handicap. Bekijk ze op de website. https://handicap.nl/blog/10-toegankelijke-wandelroutes-in-de-natuur/ Bij het Von Gimborn Arboretum in Doorn is er voor mensen met een visuele beperking speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden. Het arboretum biedt het hele jaar door diverse en gevarieerde activiteiten en evenementen. Ga hiervoor naar de website van het arboretum.
   
 • Wandeling voor blinden en slechtzienden in Amersfoort. Gilde Amersfoort levert maatwerk. Zij verzorgt namelijk (ook) wandelingen en rondleidingen speciaal voor blinde en slechtziende mensen. De wandeling gaat door de historische binnenstad, duurt ongeveer 1 ½ uur en start en eindigt bij de OLV-toren. Belangstellenden kunnen een rondleiding boeken door contact op te nemen met ons kantoor (033 - 472 22 36). Meer info is te lezen op de website van het Gilde Amersfoort.
   
 • Wandelen met Stichting Running Blind, regio Den Haag. Neem voor aanmelding of informatie (ook buddies!) contact op via mail denhaag@runningblind.nl of telefonisch via 070 - 35 524 79. Er wordt gewandeld in de duinen, vanaf de kantine bij Haag Atletiek aan de Laan van Poot 353 A in Den Haag.

Creatief

 • Elke dinsdag komt een kleine groep blinden en slechtzienden bij elkaar om zich op creatief gebied uit te leven. Dit wordt georganiseerd door de Stichting Blinden-Penning, Fonds & recreatieve activiteiten voor slechtzienden en blinden. Er wordt dan om de week van 10.30 uur tot 13.30 uur geknutseld en er kunnen in totaal 10 blinde of slechtziende mensen aan deelnemen. Ga voor meer informatie en aanmelden naar de site van Blinden-Penning.

Sportief

 • Rowing Blind: De Utrechtse studentenroeivereniging “Triton” organiseert in de periode van eind februari tot half juni 2020 acht roeiclinics, speciaal voor jongeren/studenten met een visuele beperking. Meer informatie via https://www.facebook.com/Rowing-Blind-102872041247906/
 • Special Run Halve Marathon Zwolle: Mensen voor wie (vanwege een beperking) de halve marathon te ver is, kunnen op zaterdag 13 juni 2020 deelnemen aan de Special Run Halve Marathon Zwolle. Bij deze prestatieloop over circa 1.000 meter is deelname met een racerunner of wheeler ook mogelijk. Inschrijven voor de Special Run Halve Marathon Zwolle is mogelijk vanaf zondag 1 maart om 12.00 uur via www.halvemarathonzwolle.nl. De minimumleeftijd is 12 jaar. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro. Meer informatie is te vinden op: https://halvemarathonzwolle.nl/nieuw-special-run-halve-marathon-zwolle

 • Er zijn regelmatig aanbiedingen van ADO Den Haag om met korting kaartjes te kopen voor de blindentribune. Kijk voor meer info op de website van ADO Den Haag.
 • Blinde liefde voor Salsa: nu ook in Utrecht! Eindelijk kan ik het goeie nieuws met jullie delen. We dansen elke maandag ook in Utrecht CS met 'Blinde liefde voor salsa'. Voor iedereen met 0 tot 100% zicht. Locatie Seats2meet, CS Utrecht. Kijk voor meer informatie en aanmelden op https://blindeliefdevoorsalsa.nl/contact/

 • Showdown is een sport die uitermate geschikt is voor blinden en slechtzienden. Je speelt het met een blinddoek voor, dus iedereen zie even weinig. Er zijn showdownverenigingen in meer dan 15 plaatsen, verspreid over het hele land. Kijk voor uitleg over deze sport en meer informatie op www.showdown.nl.

Oogcafé's

Een Oogcafé is een ontmoetingsplek voor mensen met een oogaandoening. U kunt er ervaringen uitwisselen over het leven met een visuele beperking. Soms komt een gastspreker iets vertellen over een bepaald thema. Een overzicht van alle oogcafé's vindt u op de website van de Oogvereniging.

Tips voor de zomervakantie

 • Op vakantie naar het buitenland? Ook als je blind of slechtziend bent kun je in het buitenland leuke dagtrips maken. Zo zijn er een heleboel musea te vinden waar veel moois te beleven is. Wil je weten welke dat zijn? Kijk dan eens op deze website: https://goedekennis.dedicon.nl/tips/educatieve-uitjes/toegankelijke-tripjes-het-buitenland
   
 • Wandelpad 'Vlinder' in België is uitgebreid en aangepast, zodat het ook door blinden en slechtzienden zoveel mogelijk zelfstandig bewandeld kan worden met gebruik van een app. Download vooraf de gratis app in de Appstore of Playstore onder de naam Vlinderpad en schakel voor de start van het pad je bluetooth en je locatiebepaling in. De app Vlinderpad werkt volledig offline! En voor mensen zonder visuele beperking blijft het uiteraard ook een aantrekkelijk pad. Meer informatie over dit mooie wandelpad leest u op de website van het Vlinderpad.  
   
 • Met een gerust hart op vakantie? Roompot Vakanties heeft een team dat gespecialiseerd is in het organiseren van zorgvakanties op maat. Als u een functiebeperking heeft of van een rolstoel afhankelijk bent, dan wilt u kunnen vertrouwen op een vakantiehuisje of hotel dat geschikt is voor uw beperkingen. Op de website van Roompot Vakanties kunt u tijdens het zoeken de optie selecteren voor een aangepast vakantiehuisje dat is toegerust op mindervaliden. Meer informatie hierover vindt u op https://www.roompot.nl/vakantieparken/vakantie-gehandicapten/