menu Sluit het hoofdmenu

Wat is waar te doen?

Een overzicht van leuke en nuttige activiteiten voor mensen die slechtziend of blind zijn.

Bartiméus organiseert verschillende activiteiten voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een visuele beperking. Ook organiseren we veel activiteiten voor professionals in de zorg, het onderwijs en bij bedrijven en overheid waarmee we de zorg voor mensen met een visuele beperking willen verbeteren.

Tips en activiteiten voor mensen met een visusbeperking

Regelmatig krijgen wij tips en suggesties van evenementen of activiteiten die interessant kunnen zijn of georganiseerd worden door mensen met een visuele beperking. Op deze pagina delen wij deze graag met u. Heeft u zelf een suggestie? Laat ons dit dan weten via het vragenformulier onder aan deze website.

Vanwege corona is het aanbod nu beperkt. Bartiméus heeft daarom een aantal leuke tips voor thuis verzameld, zodat u zich niet (al te erg) hoeft te vervelen.

Kunst en cultuur

  • Filmhits in de bioscoop of thuis: Alle Nederlandse films zijn voorzien van gesproken beeldbeschrijving (audiodescriptie). Op die manier kan iedereen meegenieten. De audiodescriptie gebruik je met de Ear Catch App, een ontwikkeling die mogelijk is gemaakt door het Bartiméus Fonds. Hier vind je het aanbod.

  • Musical De Grote Drie: In musical De Grote Drie spelen Ellen Pieters, Frederique Sluyterman van Loo en Hanneke Drenth de drie vedettes Adèle Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong. 
    Met hun mooiste liedjes als Dobbe Dobbe Dobbe, Het is over, Wat voor weer zou het zijn in Den Haag en De minutenwals. Nu met audiodescriptie bij Komt het Zien! THUIS.

Sociaal en uitgaan

De Special Social Club organiseert regelmatig dansfeesten en andere leuke sociale activiteiten voor mensen met een beperking. Een van onze cliënten is ambassadeur van de stichting en gaat met haar rolstoel naar alle feesten. Aanrader!

In de natuur

In verband met het coronavirus zijn sommige natuurgebieden afgesloten. Kijk van te voren op internet voor informatie over het gebied waar u wilt gaan wandelen. En lees ook onze tips voor het naar buiten gaan in coronatijd als je slechtziend of blind bent.

  • Heerlijk wandelen in de natuur. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend en makkelijk te doen. Want als je in een rolstoel zit, of afhankelijk bent van een rollator of een kinderwagen bij je hebt, kom je soms voor vervelende verrassingen te staan. Door een klaphekje, een onverwacht zandpad of een wildrooster. Leden van het project ‘Natuur voor iedereen’ vond dat hier verandering in moest komen en ging samen met Natuurmonumenten aan de slag. Inmiddels is er een tiental wandeling volledig toegankelijk gemaakt voor mensen met een handicap. Bekijk ze op de website. https://handicap.nl/blog/10-toegankelijke-wandelroutes-in-de-natuur/ Bij het Von Gimborn Arboretum in Doorn is er voor mensen met een visuele beperking speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden. Het arboretum biedt het hele jaar door diverse en gevarieerde activiteiten en evenementen. Ga hiervoor naar de website van het arboretum.

Creatief

Het creatief samenzijn staat vanwege corona nog op een laag pitje. Gelukkig hebben we leuke tips voor thuis, waar ook creatieve tips bij zitten.

Sportief

Sporten mag buiten individueel of met z'n tweeën. Maar je kan ook thuis aan de slag. Op YouTube zijn diverse trainingsfilmpjes beschikbaar,voor alle niveaus.

Oogcafé's

De oogcafé's vinden voorlopig niet plaats, maar de Oogvereniging biedt wel een luisterend oor.