menu Sluit het hoofdmenu

Wat is waar te doen?

Een overzicht van leuke en nuttige activiteiten voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Bartiméus organiseert verschillende activiteiten voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een visuele beperking. Ook organiseren we veel activiteiten voor professionals in de zorg, het onderwijs en bij bedrijven en overheid waarmee we de zorg voor mensen met een visuele beperking willen verbeteren.

Andere tips en activiteiten voor mensen met een visuele beperking

Regelmatig krijgen wij tips en suggesties van evenementen of activiteiten die interessant kunnen zijn of georganiseerd worden door mensen met een visuele beperking. Op deze pagina delen wij deze graag met u. Heeft u zelf een suggestie? Laat ons dit dan weten via het vragenformulier onder aan deze website.

Toegankelijk theater (met audiodescriptie)

Met een visuele beperking naar het theater, festival of evenement? Dat kan! Stichting Komt het Zien! maakt theaterbeleving mogelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Dankzij de inleiding en live audiodescriptie kunt u alles volgen. Via een koptelefoon hoort u de live beschrijving van onze blindentolken en mist u niets. Zo is theater leuk voor iedereen, óók als u minder of niets ziet. Ga naar de agenda van Komthetzien om te weten welke voorstellingen nu spelen of er binnenkort aankomen. https://www.komthetzien.nl/agenda

Speciale dagen diverse musea

 • Op zaterdag 22 september van 14.00 uur tot 15.30 uur vindt er een gratis rondleiding plaats voor blinde en slechtziende bezoekers over Chillida. Jierbij  kan worden geluisterd naar het verhaal, maar ook de kunstwerken kunt aanraken. Geef u op door te mailen naar RSVP@rijksmuseum.nl met als titel Chillida en schrijf in de mail uw voorkeursdatum en of u met iemand komt. Geeft u aan als u begeleid wilt worden. U ontvangt een bevestigingsmail. Meer info: www.rijksmuseum.nl/nl/blinde-en-slechtziende-bezoekers
 • MuZIEum. Zelf ervaren hoe het is om niets te kunnen zien. Een donkere belevingsruimte of Expeditie ribbelroute. En regelmatig speciale activeiten zoals een zomer varrassingsreis. Het muzeum won de publieksprijs 'Beste Uitje van Nederland 2017' in de categorie Musea en Cultuur. Tjdens de herfstvakantie heeft het Muzieum bijzondere extra activiteiten. Meer informatie over het Muzeum.
 •  22 Kunstenaars en de groepen: MOS jongerencentrum, Scouting de Wâldswalkers, de Lanen, Lauwers en Talant, nodigen u uit om hun werk te komen ervaren tijdens de grote expositie in de Arke (Drachten) en 5 andere locaties. In het kader van Culturele Hoofdstad 2018 heeft KunstINNark een expositie samengesteld met werk dat aangeraakt mag worden, het thema is dan ook ‘Voelbare kunst’. De opening, 29 september om 15.00 uur, wordt verricht door beeldhouwster Roelie Woudwijk. De expositie duur van 29 september t/m zaterdag 13 oktober Meer informatie leest u op www.kunstinnark.nl.

Blind varen op je gevoel

SailWise organiseert kennismakingsdagen Blind-varen-op-je-gevoel voor mensen met een visuele beperking. Meer informatie over blind varen.

In de natuur

 • Bij het Von Gimborn Arboretum in Doorn is er voor mensen met een visuele beperking speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden. Het arboretum biedt het hele jaar door diverse en gevarieerde activiteiten en evenementen. Ga hiervoor naar de agenda van het arboretum. https://www.bomenmuseum.nl/uw-bezoek/activiteiten-in-2018
 • Wandelen met de stichting Running Blind, regio Den Haag. Neem voor aanmelding of informatie (ook buddies!) contact op via e-mail denhaag@runningblind.nl of via telefonisch 070 – 35 524 79. Er wordt gewandeld in de duinen, vanaf de kantine bij Haag Atletiek aan de laan van poot 353 A in Den Haag.

Andere interessante bijeenkomsten en activiteiten (buiten Bartiméus)

 • Werelddovendag, 29 september 2018 in Leeuwarden
 • 12e Viaanse visueel gehandicapten Bridgedrive op 14 oktober a.s. in Vianen. Aan deze drive kan een blinde of slechtziende bridger uiteraard (ook) met een ziende partner deelnemen. Meer info hierover leest u op www.bridge.nl. Telefonisch contact is ook mogelijk van maandag t/m donderdag via telefoonnummer 030-2759955.

 • Wintersport. De Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV) heeft voor het wintersportreizen 2019 al weer een heel gevarieerd programma van wintersportreizen samengesteld. De nieuwe reizengids staat al op de website en is te vinden op deze link. De aanmeldingstermijn loopt dit seizoen tot 23 september 2018.

 • Rondleiding op de stadsboerderij Reigershof (Reigersbergenweg 280, Den Haag). Woensdag 10 oktober van 10.30 uur - 12.00 uur organiseert de gemeente Den Haag een rondleiding op de stadsboerderij voor volwassenen met een visuele beperking. Hierbij ligt de nadruk op diverse structuren en geuren. Voor meer info, ga naar www.denhaag.nl/stadsboerderijen Aanmelden kan via: stadsboerderijen@denhaag.nl

 • Wandeling voor blinden en slechtzienden in Amersfoort

  Gilde Amersfoort levert maatwerk. Zij verzorgt namelijk (ook) wandelingen en rondleidingen speciaal voor blinde en slechtziende mensen. De wandeling gaat door de historische binnenstad, duurt ongeveer 1 ½ uur en start en eindigt bij de OLV-toren. Belangstellenden kunnen een rondleiding boeken door contact op te nemen met ons kantoor (033 472 2236). Meer info is te lezen op de website van het Gilde Amersfoort.

Voor liefhebbers van voetbal:

Er is nu een aanbieding van ADO Den Haag om met korting kaartjes te kopen voor de blindentribune. Kijk voor meer info op de website van ADO Den Haag

Oogcafé's