menu Sluit het hoofdmenu

Wat is waar te doen?

Een overzicht van leuke en nuttige activiteiten voor mensen die slechtziend of blind zijn.

Bartiméus organiseert verschillende activiteiten voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een visuele beperking. Ook organiseren we veel activiteiten voor professionals in de zorg, het onderwijs en bij bedrijven en overheid waarmee we de zorg voor mensen met een visuele beperking willen verbeteren.

Tips en activiteiten voor mensen met een visusbeperking

Regelmatig krijgen wij tips en suggesties van evenementen of activiteiten die interessant kunnen zijn of georganiseerd worden door mensen met een visuele beperking. Op deze pagina delen wij deze graag met u. Heeft u zelf een suggestie? Laat ons dit dan weten via het vragenformulier onder aan deze website.

Het zijn weer mooie maanden voor toegankelijk theater (met audiodescriptie), films of een bezoek aan een museum

Op het gebied van toegankelijke musea, theaters en films is er momenteel heel veel te doen in Nederland. Een greep uit musea die dagen organiseren voor mensen met een zicht- of gehoorbeperking zijn: Afrikamusem, MuZieum, Kasteel Groeneveld, Bakkerijmuseum, Museum Beeldenaanzee, Rijksmuseum, Het Paleis, et cetera. Op onze website vindt u hiervoor een aantal tips voor de komende maanden.

In de natuur

 • Heerlijk wandelen in de natuur. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend en makkelijk te doen. Want als je in een rolstoel zit, of afhankelijk bent van een rollator of een kinderwagen bij je hebt, kom je soms voor vervelende verrassingen te staan. Door een klaphekje, een onverwacht zandpad of een wildrooster. Leden van het project ‘Natuur voor iedereen’ vond dat hier verandering in moest komen en ging samen met Natuurmonumenten aan de slag. Inmiddels is er een tiental wandeling volledig toegankelijk gemaakt voor mensen met een handicap. Bekijk ze op de website. https://handicap.nl/blog/10-toegankelijke-wandelroutes-in-de-natuur/ Bij het Von Gimborn Arboretum in Doorn is er voor mensen met een visuele beperking speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden. Het arboretum biedt het hele jaar door diverse en gevarieerde activiteiten en evenementen. Ga hiervoor naar de website van het arboretum.

 • Wandeling voor blinden en slechtzienden in Amersfoort. Gilde Amersfoort levert maatwerk. Zij verzorgt namelijk (ook) wandelingen en rondleidingen speciaal voor blinde en slechtziende mensen. De wandeling gaat door de historische binnenstad, duurt ongeveer 1 ½ uur en start en eindigt bij de OLV-toren. Belangstellenden kunnen een rondleiding boeken door contact op te nemen met ons kantoor (033 - 472 22 36). Meer info is te lezen op de website van het Gilde Amersfoort.

 • Anton van Riel, een ervaren ecoloog met veel veldkennis over paddenstoelen, neemt slechtziende en blinde mensen mee in de wonderlijke wereld van de paddenstoelen. Hij vertelt over de verschillende soorten zwammen. Over de verspreiding via sporen. En over eetbare en giftige paddenstoelen. Je krijgt de gelegenheid diverse paddenstoelen te voelen, ruiken en zelfs te proeven.
  Datum en tijdstip cursussen:
  Deel 1: donderdag 12 september , van 14.00 – 15.30 uur
  Locatie: blindentuin Heukelshof, Terborchlaan 201, 1816 LC Alkmaar.
  Deel 2: zondag 15 september, van 10.00 – 11.30 uur
  Locatie: Heilooërbos. Vertrekpunt van de wandeling wordt bekend gemaakt aan het einde van deel 1.
  De deelname aan de cursus is gratis voor blinden en slechtzienden en hun begeleiders. Andere deelnemers betalen een vergoeding van €7,50 per persoon. Blindengeleidehonden zijn van harte welkom. U kunt zich tot een week voor aanvang aanmelden bij Yvonne Cabri via telefoonnummer 06 – 13 619 620 of via e-mailadres yvonnecabri@natuurinstituut.nl. Bekijk de routebeschrijving naar de blindentuin. https://samendenatuurin.nl/index.php/route http://www.natuurinstituut.nl/index.php/jaarkalender

 • Wandelen met Stichting Running Blind, regio Den Haag. Neem voor aanmelding of informatie (ook buddies!) contact op via mail denhaag@runningblind.nl of telefonisch via 070 – 35 524 79. Er wordt gewandeld in de duinen, vanaf de kantine bij Haag Atletiek aan de laan van poot 353 A in Den Haag.

 • De Stichting ‘Met zicht op pad’ organiseert: fietsmidweken in de omgeving van Haaksbergen in de maanden juni, juli en augustus van 2019. Daarnaast organiseren zij wandelevenementen op maat en op verzoek van minimaal 2 visueel beperkten. Tenslotte gaat de stichting met elkaar om tafel om een dag, meerdere dagen, weekend of midweek te wandelen gecombineerd met iets cultureels, te bespreken. Op de website van Stichting ‘met zicht op pad’ die begin januari 2019 de lucht in gaat, worden alle plannen en mogelijkheden binnenkort kenbaar gemaakt. Via mailadres d.l.hilarius@kpnmail.nl kan men zich aanmelden voor een activiteit of vragen om meer informatie.

 • Wandelpad Vlinder, een grenspark bij de Kamphoutse heide, is onlangs aangepast  voor mensen met een visuele beperking. Het wandelpad wordt voor de blinde en slechtziende wandelaar nu ook ondersteund door een app.

 • IVN-gids Ellie Graafmans verzorgt op woensdag 11 september een wandeling voor blinde en slechtziende mensen. Startpunt is station Spaubeek. Tijdens de gratis wandeling zijn ook collega’s van Elly aanwezig om te ondersteunen en begeleiden. Uw geleidehond is welkom en uw begeleider natuurlijk ook. Geef het door als u behoefte heeft aan een begeleider. Dan wordt er een voor u geregeld. IVN zorgt ook voor gratis koffie/thee.
  Startplaats: station Spaubeek.
  Vertrektijd: 10.00 uur.
  Benodigdheden: wandelschoenen, goede kleding en een goed humeur.
  Aanmelden: via carolaramakers@ziggo.nl of 06 521 836 60.

Tips voor de zomervakantie

 • Op vakantie naar het buitenland? Ook als je blind of slechtziend bent kun je in het buitenland leuke dagtrips maken. Zo zijn er een heleboel musea te vinden waar veel moois te beleven is.
  Wil je weten welke dat zijn? Kijk dan eens op deze website: https://goedekennis.dedicon.nl/tips/educatieve-uitjes/toegankelijke-tripjes-het-buitenland

 • Wandelpad 'Vlinder' in België is uitgebreid en aangepast, zodat het ook door blinden en slechtzienden zoveel mogelijk zelfstandig bewandeld kan worden met gebruik van een App. Wat is belangrijk om weten voor mensen met een visuele beperking?
  •    Download vooraf de gratis APP in de App store en Play store onder de naam Vlinderpad.
  •    Schakel voor de start van het pad je bluetooth en je locatiebepaling aan.
  •    De App Vlinderpad werkt volledig offline!
  Voor mensen zonder visuele beperking blijft het uiteraard ook een aantrekkelijk pad.Meer informatie over dit mooie wandelpad leest u op de website van het Vlinderpad.  

 • Vakantie voor doofblinden. Genieten, leren, jezelf uitdagen, plezier maken & ontspannen, dit kan allemaal tijdens het Doofblindenkamp in Bakkeveen. Midweek van 22 t/m 26 juli 2019. Het thema is 'Superkracht'. We willen graag de doofblinde deelnemers laten ontdekken wat hun talent/kracht is. Voor vragen/informatie en aanmelden: info-dbkamp@dbcx.nl Of kijk op de website.

 • Met een gerust hart op vakantie? Roompot Vakanties heeft een team dat gespecialiseerd is in het organiseren van zorgvakanties op maat. Als u een functiebeperking heeft of van een rolstoel afhankelijk bent, dan wilt u kunnen vertrouwen op een vakantiehuisje of hotel dat geschikt is voor uw beperkingen. Op de website van Roompot Vakanties kunt u tijdens het zoeken de optie selecteren voor een aangepast vakantiehuisje dat is toegerust op mindervaliden. Meer informatie hierover vindt u op https://www.roompot.nl/vakantieparken/vakantie-gehandicapten/

Andere interessante bijeenkomsten en activiteiten (buiten Bartiméus)

 • Christel, kunstenares en vrijwilliger bij Bartiméus geeft ook dit jaar weer een serie interessante workshops 3D-schilderen voor blinden en slechtzienden. Samen maken we in groepjes van 4 personen stap voor stap een abstract 3D kunstwerk volgens de CRYB-methode van ChriBu Art. Je maakt hierbij gebruik van verschillende tools en je zult merken dat het onmogelijke mogelijk blijkt. Kosten: slechts € 27,50 euro (per kunstwerk per dag). Interesse? Aanmelden via info@chribuart.nl of T. 06-52415520. Meld bij inschrijving wat je zicht is, of je kleuren ziet en welke datum jouw voorkeur heeft. De cursussen vinden plaats iedere laatste dinsdag van de maand vanaf 11:00 tot +/-15:00 uur, met uitzondering van juli en december. Data: 27 aug, 24 sept, 29 okt, 26 nov. Adres: Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan 99, 4641 HD Ossendrecht. Vergeet niet een lunchpakketje mee te nemen.

 • Datum: zaterdag 12 oktober van 11.00 uur – 15.00/15.30 uur. Bij 1 aanmelding gaat de workshop door. Kosten: € 52,50 p.p.; inclusief toegang tot het museum (u ontvangt 50% korting op de entreeprijs van het museum). In combinatie met een Museumkaart (MJK) van de Museumvereniging betaalt u € 47,50. Mee te nemen: kleding die eventueel vies mag worden. Meer informatie: http://www.chribuart.nl

 • Op zondag 13 oktober 2019 vindt in Vianen de 13e Bridgedrive plaats. Op deze 13e Viaanse Visueel Gehandicapten drive mag een blinde of slechtziende bridger uiteraard ook met een goedziende partner spelen. Deze drive wordt georganiseerd door B.C. Vianen in samenwerking met de BridgeBond. De locatie is Clubgebouw De Uitkomst, Langeweg 2B Vianen. Tel. 0347-343924 / 0347-343874. Voor vervoer vanaf station Utrecht v.v. kan worden gezorgd. Vriendelijk verzoek dit aan te geven op het inschrijfformulier. Deelnemers worden uiterlijk om 10.30 uur verwacht en verwelkomd met koffie en thee. De wedstrijd begint om 11.00 uur. Voor een lunch wordt gezorgd. Omstreeks 17.15 - 17.30 uur zal de uitslag bekend gemaakt worden. Voor verdere inlichtingen en inschrijving kunt u contact opnemen met: Henri Oostendorp, De Bogerd 23, 4132 GJ Vianen. Tel. 0347-371397 / 06-10440020 of via e-mail: henri.oostendorp@gmail.com

 • Elke dinsdag komt een kleine groep blinden en slechtzienden bij elkaar om zich op creatief gebied uit te leven. Dit wordt georganiseerd door de Stichting Blinden-Penning, Fonds & recreatieve activiteiten voor slechtzienden en blinden. Er wordt dan om de week van 10.30 uur tot 13.30 uur geknutseld en er kunnen in totaal 10 blinde of slechtziende mensen aan deelnemen. Ga voor meer informatie en aanmelden naar de site van Blinden-Penning.

Sportief

 • Showdown op Goeree Overflakkee. Showdown is een kruising tussen tafeltennis en airhockey. De sport is ooit begonnen als sport voor blinden en slechtzienden, maar ook zienden kunnen hier hun energie in kwijt. Doel van het spel is om met een houten batje een hard kunststof balletje gevuld met ijzeren kogeltjes in het doel te krijgen van je tegenstander. Dit doe je totaal op je gehoor, want iedereen speelt met dezelfde handicap, namelijk je draagt allemaal een geblindeerde bril. Sinds kort is er een Showdown verenging opgericht op Goeree Overflakkee met de naam ShowGOdown. Deze gaat zich vestigen in Melishof aan de Binnenweg 59 in Melissant. De streefdatum om te starten met Showdown is 1 juli 2019. U kunt hier terecht op maandag en donderdag van 19.30 uur tot 22.30 uur. Loop gerust eens binnen en laat u verrassen. De officiële startdatum zal na de zomervakantie, vanaf 1 september 2019 zijn. Wij willen zowel recreatief, als competatief spelen. Hier is dan ook de voorlopige contributie op vastgesteld; Voor 1 maal per week recreatief spelen kost 18 euro per maand, 2 maal per week competatief spelen en meedoen aan de clubcompetitie kost 27 euro per maand. Jeugd t/m 16 jaar krijgt een korting van 20 procent.. Mocht het spelen zelf u niet interesseren, dan zijn we ook nog op zoek naar scheidsrechters en tellers. Meld u zich dan ook graag aan via onderstaande mogelijkheden. Op de website van showdown vindt meer over deze sport, de diverse showdownverenigingen, activiteitenagenda, etc. Voor aanmelden en meer info kunt u terecht bij Leo Wessel, telefoon 06 - 48 32 61 01 of e-mail l.wessel34@gmail.com

 • De Thorner Zeilclub biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om te zeilen en te genieten van de rust op het water. De Zeilclub werkt hierbij samen met Sailability Nederland, een internationale organisatie die het zeilen voor gehandicapten mogelijk maakt. Er wordt gevaren met één- en tweepersoons boten, die onzinkbaar zijn, niet kunnen omslaan en met een joystick bestuurd worden, zodat men er zelfstandig op uit kan trekken, of met een maatje. Ook hebben we een vierpersoons Canadese kano en een tweepersoons kajak voor onze gasten. Voor iedereen vanaf 15 jaar. Zeilgebied: Koeweideplas en Grote Heggeplas bij Wessem en Thorn. Ga voor meer informatie naar www.sailability.nl en www.thornerzeilclub.nl. Aanmelden kan via een mail naar eltrim@tele2.nl. Data van zeildagen zijn nog: 15 september en 13 oktober.

 • Op zaterdag 28 september kun je blind varen op je gevoel. Maak kennis met de watersportactiviteiten van SailWise. Al 45 jaar lang biedt SailWise actieve en uitdagende vakanties en activiteiten op het water, voor mensen met een beperking. Ook voor mensen met een visuele beperking. Wil jij ervaren hoe het is om te zeilen met de zon in je gezicht, de wind door je haren, dan ben je van harte welkom op onze kennismakingsdag ‘Blind varen op je gevoel’. Wil jij (nog) een keer ervaren hoe het is om te zeilen met de zon in je gezicht en de wind door je haren? Dan ben je van harte welkom op onze eerst volgende kennismakingsdag. Locatie: Watersportcentrum It Sailhûs en catamaran Beatrix. Wees snel, want er zijn nog 7 plekken vrij. Meer informatie over het programma, vervoer, begeleiding en aanmelding vind je op onze website.

 • Er zijn regelmatig aanbiedingen van ADO Den Haag om met korting kaartjes te kopen voor de blindentribune. Kijk voor meer info op de website van ADO Den Haag.

 • Blinde liefde voor Salsa: nu ook in Utrecht! Eindelijk kan ik het goeie nieuws met jullie delen. We dansen elke maandag ook in Utrecht CS met 'Blinde liefde voor salsa'. Voor iedereen met 0 tot 100% zicht.  Locatie Seats2meet, CS Utrecht. Kijk voor meer informatie een aanmelden op https://blindeliefdevoorsalsa.nl/contact/

Oogcafé's

Een Oogcafé is een ontmoetingsplek voor mensen met een oogaandoening. U kunt er ervaringen uitwisselen over het leven met een visuele beperking. Soms komt een gastspreker iets vertellen over een bepaald thema.

 • Komt u ook naar het Oogcafé in Ermelo? Wanneer: donderdag 23 mei 2019, van 14.00 – 16.00 uur. Waar: 'Het Wapen van Ermelo', Stationsstraat 78,  3851 NK Ermelo, telefoon 0341 - 550 868.

 • Krimpen aan den IJssel: iedere eerste woensdag van de maand tussen 13.00 en 15.30 uur. Eigen bijdrage van € 2.00 p.p. Meer informatie via Lia de Ruijter op telefoonnummer 06 - 419 466 30.
 • Veenendaal: de eerstvolgende bijeenkomst is op vrijdag 23 augustus van 14 tot 17 uur in de Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein 74 in Veenendaal. Deze bijeenkomst wordt gehouden in zaal 1 op de eerste verdieping. Tijdens deze bijeenkomst zullen Ghannis Ramphal en Louis Pool van Koninklijke Visio voorlichting geven over tablet als multifunctioneel hulpmiddel voor slechtziende en blinde mensen. Kijk voor alle data op de website: bibliotheekveenendaal.nl/agenda/oogcafe-veenendaal-2019
 • Achterhoek: https://westachterhoek.op-shop.nl/1172/oogcafe-achterhoek/09-03-2019
 • Kaatsheuvel: Oogcafé De Kéts, Aanmelden: bij Teun Hakkert, contactpersoon Oogcafé De Kéts, via oogcafedekets@gmail.com / 06 201 397 35 of Eike Smit, coördinator Oogcafés Noord-Brabant en Zeeland, via eikesmit@kpnplanet.nl / 076 532 07 06

En zo zijn er nog veel meer Oogcafé's in Nederland. Een overzicht van alle oogcafé's vindt u op de website van de Oogvereniging