menu Sluit het hoofdmenu

Wat is waar te doen?

Een overzicht van leuke en nuttige activiteiten voor mensen die slechtziend of blind zijn.

Bartiméus organiseert verschillende activiteiten voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een visuele beperking. Ook organiseren we veel activiteiten voor professionals in de zorg, het onderwijs en bij bedrijven en overheid waarmee we de zorg voor mensen met een visuele beperking willen verbeteren.

Tips en activiteiten voor mensen met een visusbeperking

Regelmatig krijgen wij tips en suggesties van evenementen of activiteiten die interessant kunnen zijn of georganiseerd worden door mensen met een visuele beperking. Op deze pagina delen wij deze graag met u. Heeft u zelf een suggestie? Laat ons dit dan weten via het vragenformulier onder aan deze website.

Vanwege corona is het aanbod nu beperkt. Bartiméus heeft daarom een aantal leuke tips voor thuis verzameld, zodat u zich niet (al te erg) hoeft te vervelen.

Kunst en cultuur

  • Dansvoorstelling A Day in the Darkness, zaterdag 24 & 31 oktober tussen 12:30 and 17:30 uur in Tilburg. Voorstelling die toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking en het publiek laat ervaren hoe het is om blind te zijn. Tijdens dit evenement worden alle richtlijnen van het RIVM opgevolgd. Meer informatie en tickets.

  • Filmhits in de bioscoop: verschillende nieuwe films voor jong en ouder in de bioscoop zijn voorzien van gesproken beeldbeschrijving (audiodescriptie). Op die manier kan iedereen mee genieten. De audiodescriptie gebruik je met de Ear Catch App, een ontwikkeling die mogelijk is gemaakt door het Bartiméus Fonds. Hier vind je het aanbod.

  • Rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers in het Amsterdam Museum. Zie www.amsterdammuseum.nl. De rondleidingen zijn op:;

    • Zondag 13 december van 14.00 tot 15.30 uur: tijdelijke tentoonstelling met moderne kunstwerken over migratie in Amsterdam (onder voorbehoud i.v.m. corona).

  • Rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers bij de tentoonstelling EIGEN+BEELD in museum Beelden aan Zee (Scheveningen). Deze rondleidingen vinden plaats op de zaterdagen 7 november 2020, 5 december 2020, 6 februari 2021 en 6 maart 2021.

Sociaal en uitgaan

De Special Social Club organiseert regelmatig dansfeesten en andere leuke sociale activiteiten voor mensen met een beperking. Een van onze cliënten is ambassadeur van de stichting en gaat met haar rolstoel naar alle feesten. Aanrader!

In de natuur

In verband met het coronavirus zijn sommige natuurgebieden afgesloten. Kijk van te voren op internet voor informatie over het gebied waar u wilt gaan wandelen. En lees ook onze tips voor het naar buiten gaan in coronatijd als je slechtziend of blind bent.

  • Heerlijk wandelen in de natuur. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend en makkelijk te doen. Want als je in een rolstoel zit, of afhankelijk bent van een rollator of een kinderwagen bij je hebt, kom je soms voor vervelende verrassingen te staan. Door een klaphekje, een onverwacht zandpad of een wildrooster. Leden van het project ‘Natuur voor iedereen’ vond dat hier verandering in moest komen en ging samen met Natuurmonumenten aan de slag. Inmiddels is er een tiental wandeling volledig toegankelijk gemaakt voor mensen met een handicap. Bekijk ze op de website. https://handicap.nl/blog/10-toegankelijke-wandelroutes-in-de-natuur/ Bij het Von Gimborn Arboretum in Doorn is er voor mensen met een visuele beperking speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden. Het arboretum biedt het hele jaar door diverse en gevarieerde activiteiten en evenementen. Ga hiervoor naar de website van het arboretum.

Creatief

Het creatief samenzijn staat vanwege corona nog op een laag pitje. Gelukkig hebben we leuke tips voor thuis, waar ook creatieve tips bij zitten.

Sportief

Sporten mag steeds meer, maar is in groepsverband misschien nog spannend. Maar je kan ook thuis aan de slag. Op YouTube zijn diverse trainingsfilmpjes beschikbaar, voor alle niveaus.

  • Multisportdag voor mensen met een visuele beperking, 26 september 2020: hier kun je gratis verschillende sporten uitproberen. Mogelijk gemaakt door Bartiméus Fonds. Lees meer over de Multisportdag
  • Skiën met de NVSV. De NVSV organiseert wintersportreizen voor mensen met een visuele beperking. Op www.nvsv.nl leest u meer over het aanbod en wat er wel en niet mogelijk is in deze coronatijd.

Oogcafé's

De oogcafé's vinden voorlopig niet plaats, maar de Oogvereniging biedt wel een luisterend oor.