menu Sluit het hoofdmenu

Wat is waar te doen?

Een overzicht van leuke en nuttige activiteiten voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Bartiméus organiseert verschillende activiteiten voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een visuele beperking. Ook organiseren we veel activiteiten voor professionals in de zorg, het onderwijs en bij bedrijven en overheid waarmee we de zorg voor mensen met een visuele beperking willen verbeteren.

Andere tips en activiteiten voor mensen met een visuele beperking

Regelmatig krijgen wij tips en suggesties van evenementen of activiteiten die interessant kunnen zijn of georganiseerd worden door mensen met een visuele beperking. Op deze pagina delen wij deze graag met u. Heeft u zelf een suggestie? Laat ons dit dan weten via het vragenformulier onder aan deze website.

Het zijn weer mooie maanden voor toegankelijk theater (met audiodescriptie)

Met een visuele beperking naar het theater, festival of evenement? Dat kan! Stichting Komt het Zien! maakt theaterbeleving mogelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Dankzij de inleiding en live audiodescriptie kunt u alles volgen. In samenwerking met Stichting Komt het Zien kunnen mensen met een visuele beperking nu ook naar de musical Soof in de Zwolse Theaters. Deze voorstelling vindt plaats op zaterdag 9 februari om 15.00 uur. Er is een blindentolk / live audiodescriptie met koptelefoon aanwezig; men krijgt voorafgaand aan de voorstelling een speciale inleiding. Wij hebben een speciale plekken in de zaal geblokkeerd. Reserveren en meer informatie is te vinden op onze website. Ga naar de agenda van Komthetzien om te weten welke voorstellingen er nog meer spelen. https://www.komthetzien.nl/agenda

Speciale dagen films & diverse musea

 • MuZIEum. Zelf ervaren hoe het is om niets te kunnen zien. Een donkere belevingsruimte of Expeditie ribbelroute. En regelmatig speciale activeiten zoals een zomer varrassingsreis. Het muzeum won de publieksprijs 'Beste Uitje van Nederland 2017' in de categorie Musea en Cultuur. Tjdens de herfstvakantie heeft het Muzieum bijzondere extra activiteiten. Meer informatie over het Muzeum.
 • Circusvoorstelling voor blinden en slechtzienden in het Kerstcircus in Haarlem https://kerstcircus-haarlem.nl/speciale-voorstelling-voor-blinden-en-slechtzienden-bij-kerstcircus-haarlem.
 • Van Gogh op gevoel. In het voorjaar van 2019 kun je weer deelnemen aan twee soorten rondleidingen in het Van Gogh Museum die onderdeel zijn van ‘Van Gogh op gevoel’. Een programma voor blinden en slechtzienden, én hun ziende vrienden, familie en begeleiders. De eerste rondleiding begint weer op 2 maart 2019. Reserveer via de website van het vangoghmuseum.
 • Rondleiding voor blinden en slechtzienden en partners/familie/vrienden: Ontdek de hoogtepunten van het Rijksmuseum. Thema = De Gouden Eeuw! Elke eerste woensdag- en derde zondag van de maand van 15 uur tot 16.30 uur (17 feb, 6 mrt, 17 mrt, 3 apr, 21 apr, 1 mei, 19 mei, 5 jun, 16 jun, 3 jul, 21 jul, 7 aug, 18 aug). De rondleiding is te boeken via de deze link: https://www.rijksmuseum.nl/nl/toegankelijkheid/rondleiding-voor-blinden-en-slechtzienden, maar je kunt ook bellen naar: 020-6747000.
 •  

In de natuur

 • Bij het Von Gimborn Arboretum in Doorn is er voor mensen met een visuele beperking speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden. Het arboretum biedt het hele jaar door diverse en gevarieerde activiteiten en evenementen. Ga hiervoor naar de agenda van het arboretum. https://www.bomenmuseum.nl/uw-bezoek/activiteiten-in-2018
 • In samenwerking met de gemeente Eindhoven, EGS, GehandicaptensportNL en Goalball vereniging Waalwijk biedt uniekisporten.nl je de mogelijkheid om op 4 februari 2019 deel te nemen aan de inlooptraining. Die dag komen er een aantal goallbal spelers uit Waalwijk in Eindhoven trainen en jij kan dan ook zelf meedoen! Ga voor meer info hierover naar https://www.unieksporten.nl/actueel/agenda/10367/inlooptraining-goalball-eindhoven

 • Op 4 mei 2019 wordt er weer een tandemtocht voor blinden en slechtzienden georganiseerd in omgeving Almere. Max. aantal deelnemers is 15 personen. Heb je een tandem en wil je meedoen? Ga dan voor meer info en aanmelden naar de website http://www.blindofslechtziend.nl/cms/events/zaterdag-4-mei-2019-tandemtocht-almere

 • Wandelen met de stichting Running Blind, regio Den Haag. Neem voor aanmelding of informatie (ook buddies!) contact op via e-mail denhaag@runningblind.nl of via telefonisch 070 – 35 524 79. Er wordt gewandeld in de duinen, vanaf de kantine bij Haag Atletiek aan de laan van poot 353 A in Den Haag.

 • De stichting ‘Met zicht op pad’ organiseert: fietsmidweken in de omgeving van Haaksbergen in de maanden juni, juli en augustus van 2019. Daarnaast organiseren zij wandelevenementen op maat en op verzoek van minimaal 2 visueel beperkten. Tenslotte gaat de stichting met elkaar om tafel om een dag, meerdere dagen, weekend of midweek te wandelen gecombineerd met iets cultureels, te bespreken. Op de website van Stichting ‘met zicht op pad’ die begin januari 2019 de lucht in gaat, worden alle plannen en mogelijkheden binnenkort kenbaar gemaakt. Via e-mailadres d.l.hilarius@kpnmail.nl kan men zich aanmelden voor een activiteit of vragen om meer informatie.

 • Wandelpad Vlinder, een grenspark bij de Kamphoutse heide, is onlangs aangepast  voor mensen met een visuele beperking. Het wandelpad wordt voor de blinde en slechtziende wandelaar nu ook ondersteund door een app.

Op vakantie

 • Vakantie voor doofblinden.
  Genieten, leren, jezelf uitdagen, plezier maken & ontspannen, dit kan allemaal tijdens het Doofblindenkamp in Bakkeveen. Midweek van 22 t/m 26 juli 2019. Het thema is "superkracht", we willen graag de doofblinde deelnemers laten ontdekken wat hun talent/kracht is. Voor vragen/informatie en aanmelden: info-dbkamp@dbcx.nl Of kijk op de website: www.dbcx.nl-

Andere interessante bijeenkomsten en activiteiten (buiten Bartiméus)

 • Oogcafé Veenendaal nodigt u uit voor de bijeenkomst op vrijdag 25 januari van 14 tot 17 uur. De bijeenkomst wordt gehouden in de Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein 74 in Veenendaal. De bijeenkomst wordt gehouden in zaal 1 op de eerste verdieping. Ook de St. KUBES is bij deze bijeenkomst uitgenodigd. Data van andere bijeenkomsten in Veenendaal zijn vind je op de website https://www.facebook.com/oogcafeveenendaal/

 • Wandeling voor blinden en slechtzienden in Amersfoort. Gilde Amersfoort levert maatwerk. Zij verzorgt namelijk (ook) wandelingen en rondleidingen speciaal voor blinde en slechtziende mensen. De wandeling gaat door de historische binnenstad, duurt ongeveer 1 ½ uur en start en eindigt bij de OLV-toren. Belangstellenden kunnen een rondleiding boeken door contact op te nemen met ons kantoor (033 472 2236). Meer info is te lezen op de website van het Gilde Amersfoort.

 • Elke dinsdag komt een kleine groep blinden en slechtzienden bij elkaar om zich op creatief gebied uit te leven. Dit wordt georganiseerd door de Stichting Blinden-Penning, Fonds & recreatieve activiteiten voor slechtzienden en blinden. Er wordt dan om de week van 10:30 uur tot 13:30 uur geknutseld en er kunnen in totaal 10 blinde of slechtziende mensen aan deelnemen. Ga voor meer informatie en aanmelden naar de site van Blinden-Penning.

Voor liefhebbers van voetbal:

Er is nu een aanbieding van ADO Den Haag om met korting kaartjes te kopen voor de blindentribune. Kijk voor meer info op de website van ADO Den Haag

Oogcafé's