menu Sluit het hoofdmenu

Wat is waar te doen?

Een overzicht van leuke en nuttige activiteiten voor mensen die slechtziend of blind zijn.

Bartiméus organiseert verschillende activiteiten voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een visuele beperking. Ook organiseren we veel activiteiten voor professionals in de zorg, het onderwijs en bij bedrijven en overheid waarmee we de zorg voor mensen met een visuele beperking willen verbeteren.

Tips en activiteiten voor mensen met een zichtbeperking

Regelmatig krijgen wij tips en suggesties van evenementen of activiteiten die interessant kunnen zijn of georganiseerd worden door mensen met een visuele beperking. Op deze pagina delen wij deze graag met u. Heeft u zelf een suggestie? Laat ons dit dan weten via het vragenformulier onder aan deze website.

Het zijn weer mooie maanden voor toegankelijk theater (met audiodescriptie), films of een bezoek aan een museum

Op het gebied van toegankelijke musea, theaters en films is er momenteel heel veel te doen in Nederland. Een greep uit musea die dagen organiseren voor mensen met een zicht- of gehoorbeperking zijn: Afrikamusem, MuZieum, Kasteel Groeneveld, Bakkerijmuseum, Museum Beeldenaanzee, Rijksmuseum, Het Paleis, etc. Op onze website vindt u hiervoor een aantal tips voor de komende maanden.

In de natuur

 • Bij het Von Gimborn Arboretum in Doorn is er voor mensen met een visuele beperking speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden. Het arboretum biedt het hele jaar door diverse en gevarieerde activiteiten en evenementen. Ga hiervoor naar de website van het arboretum.
 • Op 4 mei 2019 wordt er weer een tandemtocht voor blinden en slechtzienden georganiseerd in omgeving van Almere. Max. aantal deelnemers is 15 personen. Heb je een tandem en wil je meedoen? Ga dan voor meer info en aanmelden naar de website.

 • Wandeling voor blinden en slechtzienden in Amersfoort. Gilde Amersfoort levert maatwerk. Zij verzorgt namelijk (ook) wandelingen en rondleidingen speciaal voor blinde en slechtziende mensen. De wandeling gaat door de historische binnenstad, duurt ongeveer 1 ½ uur en start en eindigt bij de OLV-toren. Belangstellenden kunnen een rondleiding boeken door contact op te nemen met ons kantoor (033 - 472 22 36). Meer info is te lezen op de website van het Gilde Amersfoort.

 • Blind voor 1 dag. Op vrijdag 21 juni vindt de allereerste Blind Walk die Utrecht ooit gezien heeft plaats. Honderden duo’s wandelen met ooglapjes op de zonsondergang tegemoet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor oogonderzoek. Volg het vijf kilometer lange braillepad en wandel onder de Domtoren door, voorbij de Utrechtse werfkelders en langs de grachten. De geblinddoekte wandeling is onderdeel van het jaarlijkse event Blind voor 1 Dag. Inschrijven en sponsoren kan via www.blindwalk.nl

 • Wandelen met Stichting Running Blind, regio Den Haag. Neem voor aanmelding of informatie (ook buddies!) contact op via mail denhaag@runningblind.nl of telefonisch via 070 – 35 524 79. Er wordt gewandeld in de duinen, vanaf de kantine bij Haag Atletiek aan de laan van poot 353 A in Den Haag.

 • De Stichting ‘Met zicht op pad’ organiseert: fietsmidweken in de omgeving van Haaksbergen in de maanden juni, juli en augustus van 2019. Daarnaast organiseren zij wandelevenementen op maat en op verzoek van minimaal 2 visueel beperkten. Tenslotte gaat de stichting met elkaar om tafel om een dag, meerdere dagen, weekend of midweek te wandelen gecombineerd met iets cultureels, te bespreken. Op de website van Stichting ‘met zicht op pad’ die begin januari 2019 de lucht in gaat, worden alle plannen en mogelijkheden binnenkort kenbaar gemaakt. Via mailadres d.l.hilarius@kpnmail.nl kan men zich aanmelden voor een activiteit of vragen om meer informatie.

 • Wandelpad Vlinder, een grenspark bij de Kamphoutse heide, is onlangs aangepast  voor mensen met een visuele beperking. Het wandelpad wordt voor de blinde en slechtziende wandelaar nu ook ondersteund door een app.

Op vakantie

 • Vakantie voor doofblinden. Genieten, leren, jezelf uitdagen, plezier maken & ontspannen, dit kan allemaal tijdens het Doofblindenkamp in Bakkeveen. Midweek van 22 t/m 26 juli 2019. Het thema is 'Superkracht'. We willen graag de doofblinde deelnemers laten ontdekken wat hun talent/kracht is. Voor vragen/informatie en aanmelden: info-dbkamp@dbcx.nl Of kijk op de website.

Andere interessante bijeenkomsten en activiteiten (buiten Bartiméus)

 • ZIE jij wat in muZIEk? En ben je visueel beperkt? Kom dan zaterdag 6 juli a.s. naar een middag vol muziek in het Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem! Deze middag wordt georganiseerd door de Gelderse Blinden Stichting in samenwerking met de Oogvereniging Gelderland. Je betaalt voor deze middag slechts € 10,00 (voor jou en je begeleider samen). Ga voor meer informatie en aanmelden naar https://www.oogvereniging.nl/groepsagenda/manifestatie-zie-jij-wat-in-muziek/

 • Christel, kunstenares en vrijwilliger bij Bartiméus geeft ook dit jaar weer een serie interessante workshops 3D-schilderen voor blinden en slechtzienden. Samen maken we in groepjes van 4 personen stap voor stap een abstract 3D kunstwerk volgens de CRYB-methode van ChriBu Art. Je maakt hierbij gebruik van verschillende tools en je zult merken dat het onmogelijke mogelijk blijkt. Kosten: slechts € 27,50 euro (per kunstwerk per dag). Interesse? Aanmelden via info@chribuart.nl of T. 06-52415520. Meld bij inschrijving wat je zicht is, of je kleuren ziet en welke datum jouw voorkeur heeft. De cursussen vinden plaats iedere laatste dinsdag van de maand vanaf 11:00 tot +/-15:00 uur, met uitzondering van juli en december. Data: 26 mrt, 30 april, 28 mei, 27 aug, 24 sept, 29 okt, 26 nov. Adres: Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan 99, 4641 HD Ossendrecht. Vergeet niet een lunchpakketje mee te nemen.  

 • Met Pasen kun je Jezus voelen in Tilburg. Op de avond van Witte donderdag wordt de expositie Eerst zien dan Geloven geopend. Hierbij deelt Jofke haar visie op de Bijbelse kruisweg op een filosofische en beeldende manier. Zij maakte voor deze expositie onder andere een voelbare Jezusfiguur met open armen, aureool en kaarsenvlam ter hoogte van het hart. Je kunt dus met Pasen letterlijk Jezus komen voelen in de Mariëngaarde kapel in Tilburg. Er zijn ook sculpturen, audio- en video-opnamen en schilderijen tentoongesteld. Er loopt een gidslijn over de vloer die je langs de werken leidt en er staan paaltjes bij ieder kunstwerk voorzien van QR-code die linken naar een App waarmee de door Jofke ingesproken audiobestanden over de werken gratis zijn te downloaden.
  De expositie is met Pasen en het weekend erop gratis te bezoeken. Meer informatie lees je hier.

 • Elke dinsdag komt een kleine groep blinden en slechtzienden bij elkaar om zich op creatief gebied uit te leven. Dit wordt georganiseerd door de Stichting Blinden-Penning, Fonds & recreatieve activiteiten voor slechtzienden en blinden. Er wordt dan om de week van 10.30 uur tot 13.30 uur geknutseld en er kunnen in totaal 10 blinde of slechtziende mensen aan deelnemen. Ga voor meer informatie en aanmelden naar de site van Blinden-Penning.

Sportief

 • Het G-skiteam nodigt u uit voor deelname aan Special Olympics Nationaal Ski & Snowboard evenement op 14 april a.s. Dit is een wintersport evenement voor sporters met een verstandelijke beperking. Er wordt een Slalom aangeboden voor de beginnende, gevorderde en vergevorderde sporter. Locatie Wolfskamer Wintersport, IJsselmeerstraat 5, 1271 AA Huizen. Deelname = GRATIS. Tijd 09.00 afhalen skimaterialen (als je zelf geen skimateriaal hebt). 10.00 uur openingsceremonie, 15.00 uur optreden Alarmfase. Een inschrijfformulier kun je opvragen via info@g-ski.nl

 • Sailwise organiseert Kennismakingsdagen watersportactiviteiten. Al 45 jaar lang biedt SailWise actieve en uitdagende vakanties en activiteiten op het water, voor mensen met een beperking. Ook voor mensen met een visuele beperking. Wil jij ook ervaren hoe het is om te zeilen met de zon in je gezicht, de wind door je haren, dan ben je van harte welkom op één van de Kennismakingsdagen. Zaterdag 11 mei Watersporteiland Robinson Crusoe (Loosdrecht) of  zaterdag 22 juni Watersportcentrum It Sailhûs en catamaran Beatrix (Elahuizen) bij Watersportcentrum It Sailhûs en catamaran Beatrix (Elahuizen). Alle informatie over deze dagen + aanmelden kan via de website http://www.sailwise.nl. Een mail sturen naar boekingen@sailwise.nl mag ook.

 • Er zijn regelmatig aanbiedingen van ADO Den Haag om met korting kaartjes te kopen voor de blindentribune. Kijk voor meer info op de website van ADO Den Haag

 • Heb jij altijd al eens willen (zit)skiën? Vind je het leuk om van een heuvel te sleeën of lekker in de sneeuw te spelen? Houd je van snelheid? Vind je het leuk om eens iets nieuws te proberen? Dan is de Sneeuwdag iets voor jou! Op zaterdag 6 april 2019 organiseert Stichting Onbeperkt Doen weer de Sneeuwdag. De Sneeuwdag is een dag waarop mensen met een (verstandelijke) beperking kunnen kennismaken met wintersport. Het is voor alle leeftijden, vanaf 4 jaar. Voor de Sneeuwdag moet je je van tevoren opgeven, dit kan via www.sneeuwdag.nl. Dit kan tot en met 23 maart!
 • De Goudse watersportvereniging De Elfhoeven start dit zeilseizoen met zeilen voor mensen met een beperking. We nodigen u uit op zondag 7 april op onze Open Dag (save the date!). Meer informatie volgt op http://www.elfhoeven.nl/
 • Blinde liefde voor Salsa: nu ook in Utrecht! Eindelijk kan ik het goeie nieuws met jullie delen...
  We dansen elke maandag ook in Utrecht CS met 'Blinde liefde voor salsa'. Voor iedereen met 0 tot 100% zicht.  Locatie Seats2meet, CS Utrecht. Kijk voor meer informatie een aanmelden op https://blindeliefdevoorsalsa.nl/contact/ 
 •  

Oogcafé's

Een Oogcafé is een ontmoetingsplek voor mensen met een oogaandoening. U kunt er ervaringen uitwisselen over het leven met een visuele beperking. Soms komt een gastspreker iets vertellen over een bepaald thema.

 • Komt u ook naar het Oogcafé in Ermelo? Wanneer: donderdag 28 maart 2019, van 14.00 – 16.00 uur. Waar: 'Het Wapen van Ermelo', Stationsstraat 78,  3851 NK Ermelo, telefoon 0341 - 550 868.

 • Op donderdag 4 april staan de deuren voor het eerste Oogcafé Denekamp voor je open bij het Oogcafé in Denekamp, met als thema “kennismaking”. Je bent van harte welkom van 15.00 tot 17.00 uur in het Kulturhus Denekamp, Oranjestraat 21 7591 GA Denekamp. Aanmelden hoeft niet, maar is wel prettig. Oogcafé Denekamp is elke eerste donderdag om de twee maand. Het volgende Oogcafé is op 6 juni. Voor meer informatie: Reenine Oortman-Stoute, bel: 06 - 207 488 17 of mail naar: overijssel@oogvereniging.nl.
 • Krimpen aan den IJssel: iedere eerste woensdag van de maand tussen 13.00 en 15.30 uur. Eigen bijdrage van € 2.00 p.p. Meer informatie via Lia de Ruijter op telefoonnummer 06 - 419 466 30.
 • Veenendaal: Eerstvolgende café is op 22 maart. Kijk voor alle data op de website: bibliotheekveenendaal.nl/agenda/oogcafe-veenendaal-2019
 • Achterhoek: https://westachterhoek.op-shop.nl/1172/oogcafe-achterhoek/09-03-2019
 • Kaatsheuvel: Oogcafé De Kéts, Aanmelden: bij Teun Hakkert, contactpersoon Oogcafé De Kéts, via oogcafedekets@gmail.com / 06 201 397 35 of Eike Smit, coördinator Oogcafés Noord-Brabant en Zeeland, via eikesmit@kpnplanet.nl / 076 532 07 06

En zo zijn er nog veel meer Oogcafé's in Nederland. Een overzicht van alle oogcafé's vindt u op de website van de Oogvereniging