menu Sluit het hoofdmenu

Inclusie en visuele toegankelijkheid

geplaatst op Bartiméus; Inclusie en visuele toegankelijkheid

Inclusie, het onbeperkt mee kunnen doen in de samenleving en je eigen leven kunnen leiden wat bij je past. Ook Bartiméus zet zich er volop voor in. In onze visuele samenleving kan het lastig zijn om je weg te vinden, keuzes te maken en je zelfstandigheid te behouden als je slechtziend of blind bent.

Onze hele maatschappij is sterk gericht op ziende mensen. Bijna alle informatie die ons wordt aangeboden, komt via onze ogen bij ons binnen. Zonder goed zicht in een drukke stad de juiste bus vinden, of op een website iets bestellen, het lukt ons allemaal goed...maar voor slechtziende en blinde mensen is er nog een hele weg te gaan!

Toegankelijkheid is geen keuze

Als het gaat om toegankelijkheid is alleen het aanpassen van de fysieke leefomgeving, bijvoorbeeld het aanleggen van geleidelijnen, niet voldoende. Toegankelijkheid en inclusie gaat ook over bewustwording, het gaat over het kunnen bereiken van bedrijven, de gemeente of de winkel. Het gaat over het kunnen betreden van die panden, ook als je een museum binnengaat wil je goed je weg kunnen vinden en kunst kunnen beleven.

Het gaat zeker ook over bejegening; hoe word je aangesproken? Want informatie als ‘hang je jas daarginds maar op’ is niet de informatie waar iemand die niet goed kan zien iets mee kan. En is alles ook bruikbaar? Kan je met een app uit de voeten die je helpt om je boodschappen te doen, of die je helpt in een pretpark de leukste attracties te vinden?

Bewustwording: rekening houden met ellkaar

Inclusie gaat om veel meer dan het aanpassen van onze omgeving. Inclusie gaat om de bewustwording dat we in alle aspecten rekening moeten houden met die groep mensen die niet alle informatie via ons belangrijkste zintuig, de ogen, kan opnemen.

En voor wie zich daarvan bewust is, gaat een wereld van anders zien en beleven open!

Bartiméus neemt organisaties, bedrijven en instellingen mee in de wereld van het anders zien. Alle kennis en expertise is gebundeld in het Adviescentrum Toegankelijkheid wat zich met specialistische kennis en expertise elke dag inzet voor inclusie van de doelgroep van slechtzienden.

Meer weten? Ga naar ons online dossier 'Toegankelijkheid'.