menu Sluit het hoofdmenu

Zelfstandigheid

Zelf met de bus reizen om familie te bezoeken, zelf koken of een opleiding volgen op de school van je keuze. Zelfstandigheid is een groot goed. Een visuele beperking betekent niet dat zelfstandigheid tot het verleden behoort.

Bartiméus ondersteunt kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen bij het zo zelfstandig mogelijk leiden van hun leven. Aan- en uitkleden, wassen, eten en drinken en medicijngebruik kunnen echter best lastig zijn als u een visuele beperking hebt. Bij Bartiméus leert u uw beperkte zicht te compenseren door bijvoorbeeld gebruik te maken van licht, contrast, systematiek en uw andere zintuigen. Ook bij het uitoefenen van hobby’s of leuke activiteiten in uw vrije tijd.

Onze ondersteuning en trainingen zijn erop gericht u zoveel mogelijk activiteiten zelfstandig te laten doen. U leert nieuwe kennis en vaardigheden, variërend van bewegen tot praten over uw beperkingen en van braille lezen tot het gebruiken van de andere zintuigen. Maar ook een goede schoolopleiding, cursussen en praktische trainingen, zoals de bediening van een computer of het (weer) uitoefenen van hobby's, verhogen de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een visuele beperking.