menu Sluit het hoofdmenu

Matig verstandelijk beperkt en wonen

Bartiméus biedt passende woningen en begeleiding aan mensen die behalve een visuele beperking ook matig verstandelijk beperkt zijn. Soms hebben zij daarnaast nog andere lichamelijke beperkingen, bijvoorbeeld afhankelijkheid van een rolstoel.

Woonvormen 

In de woonlocatie 't Sand in Doorn zijn 43 kleine appartementen beschikbaar met een kitchenette en eigen sanitair. De appartementen bevinden zich in een gemeenschappelijke woning waarin de zes bewoners een gemeenschappelijk huiskamer delen. De bewoners voeren zoveel mogelijk samen en zelfstandig de huishouding. Waar nodig krijgen zij ondersteuning van woonbegeleiders.

Begeleiding

De begeleiders proberen mensen zo fijn mogelijk te laten wonen, waarbij zij zo min mogelijk last hebben van hun beperking. Belangrijke aandachtspunten in de 24-uurs-begeleiding zijn het in stand houden van de vaardigheden van bewoners en het onderhouden van contacten met andere bewoners, familie en vrienden.

Vrije tijd en dagbesteding

Veel bewoners nemen actief deel aan de vrijetijdsactiviteiten op het terrein of in de naburige dorpen. Bewoners kunnen ook paard rijden bij de manege Lis Hartel. Deze manege is gevestigd op het terrein van Bartiméus in Doorn. 

Het organiseren van deze activiteiten is mogelijk door de inzet van een groot aantal vrijwilligers uit de regio. Veel van hen zijn al jaren betrokken bij één of meerdere bewoners of bij Bartiméus.

Op werkdagen werken alle bewoners op een van de dagbestedingslocaties van Bartiméus.

Ervaring

Lees het persoonlijke verhaal van Janke, die bij Bartiméus in Doorn woont.