menu Sluit het hoofdmenu

Ernstige lichamelijke beperkingen en wonen

Voor mensen met ernstige lichamelijke beperkingen heeft Bartiméus verschillende woonvormen beschikbaar. Bewoners krijgen een individueel dagprogramma afgestemd op hun behoeften en mogelijkheden. Woonbegeleiders hebben intensief contact met bewoners.

Specialistische begeleiding

Woonbegeleiders bij Bartiméus zorgen als eerste voor het fysieke welzijn van mensen die naast een visuele en verstandelijke beperking ook ernstige lichamelijke beperkingen hebben.

Door de dagelijkse verzorgende en verpleegkundige handelingen heeft een woonbegeleider intensief contact met een bewoner. Begeleiders merken het daardoor snel als een een bewoner zich niet goed voelt. Als het nodig is, vraagt een woonbegeleider ondersteuning van één van de terreinverpleegkundigen of de altijd aanwezige huisarts.

Naast de zorg voor een optimaal fysiek welzijn, is de sfeer in een woning natuurlijk heel belangrijk. De ene keer vinden bewoners het fijn als er wat levendigheid in huis is, terwijl zij op andere momenten juist baat hebben bij meer rust.

Woonvormen

Bartiméus heeft voor mensen met ernstige lichamelijk beperking verschillende woningen voor vier of zes personen beschikbaar. Al deze woningen beschikken over een volledig geïntegreerde tillift. Deze woningen bevinden zich op onze woonlocatie in Doorn.

Dagprogramma 

Voor elke bewoner is er een individueel dagprogramma. Dit programma hangt af van de behoeften en mogelijkheden van een bewoner. Naast de vaste onderdelen op het programma zijn er flexibele activiteiten. De begeleiders stemmen deze af op de stemming en energieniveau van de bewoner. 

Dagbestedingsactiviteiten worden meestal vanuit de woning aangeboden. Dit gebeurt door speciaal daarvoor opgeleide begeleiders.