Lettergrootte

Werken in het onderwijs

Docent in de klas met leerlingen met een visuele beperking

Werken in het onderwijs

Een leuke schooltijd is een waardevolle ervaring waar je je leven lang met veel plezier aan terugdenkt. Dat gunnen we iedereen. Daarom creëren onze docenten, onderwijsassistenten, vakleerkrachten, zorgmedewerkers, (ambulant) onderwijskundig begeleiders, intern begeleiders, orthopedagogen en schoolleiders een veilige, inspirerende en uitdagende omgeving die perfect aansluit bij de mogelijkheden van onze leerlingen. Leerlingen met een visuele en soms ook meervoudige beperking, die net als ieder ander kind nieuwsgierig en soms een beetje ongeduldig zijn, kattenkwaad uithalen en trots zijn op hun prestaties. Zij krijgen les op één van onze eigen scholen of gaan naar een school dichtbij huis. Bartiméus biedt speciaal onderwijs voor leerlingen met een visuele beperking in Zeist en Lochem. Daarnaast is er de Bosschool in Doorn voor leerlingen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar met een meervoudige visuele beperking die zeer moeilijk leren. In totaal volgen zo’n 160 leerlingen onderwijs bij Bartiméus. Veruit de meeste leerlingen, zo’n 850 in totaal, gaan echter naar een basisschool, middelbare school of een vorm van speciaal onderwijs in de buurt. Zij kunnen rekenen op onze ambulante onderwijskundige ondersteuning.

Een foto in de klas met zelfgetekende selfies van leerlingen aan de muur

Bartiméus SO in Zeist en Lochem

Op onze scholen voor speciaal basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Zeist en Lochem kunnen zo’n 85 leerlingen met een visuele (en soms bijkomende) beperking leren, spelen en ontdekken. Dit doen zij onder de deskundige en bezielende leiding van een breed scala aanonderwijsprofessionals. Mensen zoals jij, die eruit willen halen wat erin zit. Op cognitief gebied, in sociaal-emotioneel opzicht en qua zelfredzaamheid. Door middel van wereldverkennend onderwijs en kunst- en cultuureducatie brengen zij de wereld bij de leerlingen én gaan ze met de leerlingen de wereld in. Daarbij staan dezelfde vakken op het rooster als in het regulier onderwijs. Ook houden we dezelfde methodes, (CITO)toetsen en lestijden aan.

Blije jonge leerling met meervoudige beperking

De Bosschool in Doorn

Op een prachtige plek tussen Driebergen en Doorn staat de Bosschool. Hier zijn alle faciliteiten aanwezig om leerlingen die onderwijs én zorg nodig hebben, optimaal te begeleiden. Allemaal hebben ze hun eigen uitdagingen en talenten. Sommigen kunnen lopen, anderen zijn volledig rolstoelafhankelijk. En ook communiceren doen ze op hun eigen manier. Dat maakt werken op de Bosschool zo bijzonder. Als docent, klassenassistent, zorgmedewerker, orthopedagoog of intern begeleider jij weet precies wat jouw leerlingen nodig hebben om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Zowel individueel als op groepsniveau. Omdat bestaande onderwijsmethoden niet altijd goed aansluiten bij deze bijzondere doelgroep, treed je daarvoor regelmatig buiten de gebaande paden.

Meer weten over hoe het is om op de Bosschool te werken? Lees in het ervaringsverhaal van Ferre hoe hij met de juiste hulpmiddelen en activiteiten leert vertrouwen op zijn lijf.

Leerkracht met jong meisje met brilletje

Ambulant onderwijskundige begeleiding

Kun je dromen als je blind bent? Als je werkt als ambulant onderwijskundig begeleider (AOB’er) bij Bartiméus weet je het wel zeker! Sterker nog, met de juiste kennis, hulpmiddelen en ondersteuning kunnen dromen werkelijkheid worden. Ongeveer 75% van de kinderen en jongeren met een visuele beperking leeft, leert en woont in de eigen vertrouwde omgeving. Als AOB’er maak jij dit mogelijk. Je geeft advies, beantwoordt vragen van leerlingen, ouders en docenten en leert leerlingen hoe ze beter kunnen omgaan met hun visuele beperking. Daarbij is elke leerling, situatie en ondersteuningsvraag anders. Jij onderzoekt wat iemand nodig heeft om zichzelf te ontplooien en zo goed mogelijk te functioneren in de klas. Zo maak jij verwachtingen waar en laat je dromen werkelijkheid worden.

REA College

Ook in het hoger beroepsonderwijs is begeleiding mogelijk. Soms sluit regulier beroepsonderwijs echter niet voldoende aan. Dan is er REA College Nederland, een samenwerking tussen Bartiméus, Heliomare en Pluryn. Jongvolwassenen met een (visuele) beperking worden hier door ervaren (vak)docenten, trainers, jobcoaches en loopbaanbegeleiders klaargestoomd voor een passende baan en een mooie toekomst. Zij volgen een maatwerkscholingstraject dat perfect is afgestemd op wat zij kunnen en willen. Als opleidingscoach begeleid je deze leerlingen gedurende het hele traject. Van onderwijskundige begeleiding tot het trainen van persoonlijke vaardigheden en het vinden van een stageplaats. Daarmee werk je op het snijvlak van onderwijs, arbeidsintegratie en zorg.

medewerkers wandelen op Bartimeus terrein Campus Zeist

Nieuwsgierig geworden?

Zoek jij ook een baan waarin je écht wat betekent voor anderen? Word je blij van de gedachte dat jouw inzet eraan bijdraagt dat alle mensen met een visuele beperking (weer) mee kunnen doen? Bekijk dan zeker even welke openstaande vacatures er zijn in jouw vakgebied.

Alle vacatures in het onderwijs

 • 'Mijn doel is een leerling optimaal in zijn kracht zetten'

  Ik ben ambulant onderwijskundig begeleider bij Bartiméus. Dat betekent dat ik leerlingen begeleid die slechtziend of blind zijn en op reguliere scholen in het land zitten.

  Lees meer
 • 'Wij hebben echt iets bijzonders in huis'

  Ik heb geleerd dat er pas ruimte is voor groei als je je begrepen voelt. Specialistische kennis kan je verder helpen en handvatten geven.

  Lees meer
 • 'Wij zijn vaak het eerste luisterend oor'

  Dat ik iemand een luisterend oor kan bieden en verder kan helpen vind ik het mooie aan mijn werk.

  Lees meer
Alle verhalen van Bartiméus