Lettergrootte
Ilona bij het zwembad

'Gaaf als een bewoner mij echt vertrouwt'

Woonbegeleider bij Bartiméus

Ik ben Ilonka en bij Bartiméus begonnen als stagiaire en daarna kreeg ik hier een mooie baan als woonbegeleider. Nu werk ik als begeleider in een woning waar de bewoners een visuele en een verstandelijke beperking hebben.

Maar weet je, dat klinkt heftig maar er zit zoveel meer in mijn bewoners dan dat je op het eerste gezicht zou denken. En ze zijn in ieder geval niet zielig.  

Iedere dag is weer een uitdaging om een mooie dag voor de bewoners te maken. Om er te zijn als ze je nodig hebben ook wanneer zij zelf een minder happy dag hebben. Ik begeleid een bewoner die het heerlijk vindt om te zwemmen. Dat doen we zo vaak mogelijk, samen in het eigen zwembad van Bartiméus. Hoe sip hij ook is, na het zwemmen is hij altijd weer vrolijk. 

Ik vind het gaaf wanneer het lukt dat een bewoner mij echt gaat vertrouwen. Dat duurt soms wel twee jaar en daar moet je hard aan werken. Eigenlijk kun je dit werk alleen vanuit je hart doen. 

Ik heb zelf gemerkt dat er mooie kansen liggen bij Bartiméus. Je kunt veel leren en verder groeien naar bijvoorbeeld Coördinerend Begeleider. Wanneer je echt gevoel hebt voor de begeleiding van gehandicapten, je open staat voor spontane en nieuwe dingen en wanneer je houdt van een uitdaging, dan komt het helemaal goed met je bij Bartiméus. 

Meer verhalen

 • 'Simpele dingen toveren een lach op het gezicht van cliënten'

  Ik werk met veel plezier met onze cliënten die naast hun visuele beperking ook moeilijk leesbaar gedrag laten zien. Het raakt me iedere keer weer hoe we door relatief simpele dingen een lach kunnen toveren op het gezicht van cliënten.

  Lees meer
 • 'Cliënten hebben mijn hart gestolen'

  Ik ben Gert Sijl, teamleider dagbesteding bij Bartiméus en ik woon met mijn gezin op de Zorgboerderij van Bartiméus in Langbroek. Omdat we hier wonen wordt werk ook hobby en dat vind ik prachtig.

  Lees meer
 • 'Ik kan nu veel beter omgaan met spanning bij mezelf en bij anderen'

  Mark woont bij Bartiméus en vertelt over een heel speciale de-escalatie training waar hij aan heeft deelgenomen. Deze training is door Bartiméus ontwikkeld en kwam in aanmerking voor een ESF-award.

  Lees meer
Alle verhalen van Bartiméus