menu Sluit het hoofdmenu

Welkom bij Bartiméus

Welkom bij Bartiméus. Speciaal voor onze nieuwe cliënten bieden we hier praktische informatie om u op weg te helpen. U vindt allerlei tips, nuttige links en verhalen van lotgenoten. Dit alles met het uiteindelijke doel dat u 100% kunt leven.

Eliane kijkt op haar smartphoneHet verhaal van Eliane

Eliane werd plotseling ernstig slechtziend. Voor haar gevoel kon ze niks meer. Niet meer naar theater, niet meer lezen, schrijven of zelfs bellen. Met persoonlijke begeleiding en diverse technologische hulpmiddelen is dat compleet veranderd. Zij vertelt haar verhaal.

Lees het verhaal van Eliane

Simon buiten met zijn geleidehondHet verhaal van Simon

Sinds 2011 is Simon zo goed als blind, bijna van de ene op de andere dag. Hij heeft er inmiddels mee leren leven, maar merkt dat mensen in zijn omgeving soms nog niet zo ver zijn. Vooral zijn ouders hebben er moeite mee. Hij vertelt zijn verhaal.

Lees het verhaal van Simon

Lees meer Ervaringsverhalen van lotgenoten.

Handig om te weten als je nieuw bent bij Bartiméus

  • Bartiméus biedt op diverse locaties informatiespreekuren
  • Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op!
  • Ons streven voor de toekomst is dat elke cliënt van Bartiméus een casemanager krijgt. Wat doet een casemanager?
  • Bartiméus heeft een onafhankelijke cliëntenraad van waaruit cliënten, leerlingen en ouders of vertegenwoordigers meedenken over de dienstverlening van Bartiméus.
  • We proberen het te voorkomen. Maar toch kan het voorkomen dat u niet tevreden bent over de dienstverlening. Wij hopen dat u het ons vertelt en dat uw onvrede of klacht bespreekbaar maakt. Is die drempel te groot? Dan kunt u zich melden bij een klachtenfunctionaris of vertrouwenspersoon

De kosten van de zorg

Onderzoek en behandeling via de zorgverzekeringswet

Wanneer u bij Bartiméus komt voor tijdelijke ondersteuning om vaardigheden te leren of te behouden, om te leren omgaan met de visuele beperking dan wordt dit in de medische wereld 'revalidatie' genoemd. Voor cliënten bij Bartiméus van 18 jaar en ouder vallen de kosten van het gehele revalidatietraject vanaf aanmelding onder de basisverzekering. Hierbij wordt uw eigen risico aangesproken. Dit geldt niet voor cliënten onder de 18 jaar, voor hen geldt geen eigen risico. Wilt u meer weten over de voor u geldende vergoeding, dan kunt u daarvoor contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar. Meer over behandeling en revalidatie van Bartiméus leest u via deze link.

De gemeentelijke WMO

Sommige zorg en ondersteuning wordt via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) betaald. Meer hierover leest u bij Zorg en ondersteuning thuis op de website van de Rijksoverheid.

Organisaties die voor jou ook van belang kunnen zijn

  • De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Zij houden zich bezig met informatievoorziening, belangenbehartiging en ledencontact. Zo organiseren zij ook op verschillende locaties zogenaamde 'oogcafe's'. Op de website van de Oogvereniging leest u er meer over. De Oogvereniging biedt op haar website ook informatie over het aanvragen van een geleidehond en geleidehondscholen.
  • Een website waar u veel informatie vindt over leven met een visuele beperking is die van de Belgische Kim Bols. Ga naar het kennisportaal (kimbols.be)
  • De ZieZo-beurs is een jaarlijkse beurs voor mensen die slechtziend of blind zijn. Meer informatie vindt u op de website van de ZieZo organisatie (ziezo.org)
  • Passend Lezen telt meer dan 80.000 gesproken boeken en helpt mensen met eeen leesbeperking om zo toch te kunnen blijven lezen. 
  • De Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) bevordert gelijkwaardige deelname aan de samenleving èn persoonlijke ontwikkeling. Ook ondersteunen zij wetenschappelijk oogheelkundig onderzoek. 

Reizen en vakanties

Hobby's en Vrije Tijd 

Wat Bartiméus kan bieden