menu Sluit het hoofdmenu

Bijziendheid (myopie)

Mensen die bijziend zijn, zien in de verte onscherp. Een echte aandoening is het eigenlijk niet, het is goed op te lossen met een bril. Vanaf een sterkte van -6 is er risico op grote oogproblemen. Meer buiten zijn en minder beeldscherm kan bijziendheid bij kinderen misschien voorkomen.

Bij myopie is de oogbol te lang. De ooglens breekt de lichtstralen die binnenvallen normaal gesproken zo, dat er een scherp beeld ontstaat op het netvlies. Bij een te lange oogbol lukt dat niet. Bijziendheid is makkelijk op te lossen met een bril of contactlenzen. Maar kinderen met -6 of hoger hebben grote kans latere leeftijd ernstig slechtziend of blind te worden. Bijziendheid is erfelijk, maar ook gedrag in de kindertijd heeft mogelijk invloed.

Sommige deskundigen denken dat te veel dichtbij kijken bij kinderen in de groei (beeldscherm, lezen), leidt tot (extra) myopie. De oogbol wordt volgens hen langer, om zich aan te passen aan veel dichtbij kijken. Meer buiten spelen, waarbij kinderen meer in de verte kijken, voorkomt dat effect.

Kenmerken

Behandeling en mogelijkheden

  • Een min-bril of contactlenzen;
  • Mogelijk is myopie deels te voorkomen als kinderen niet te lang dichtbij op kleine beeldschermen kijken.

Meer informatie

Oogfonds