menu Sluit het hoofdmenu

Neurodegeneratieve aandoeningen

Hersenletsel kan ook het gevolg zijn van ziektes zoals de ziekte van Parkinson, Alzheimer, PCA (posterieure corticale atrofie) of MS (multiple sclerose). Bij deze ziektes worden de hersenen geleidelijk steeds meer aangetast. De medische term is: neurodegeneratieve aandoening. Als gevolg hiervan kunnen ook problemen bij het zien ontstaan.

Ziekte van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson sterven hersencellen af die onder andere betrokken zijn bij het aansturen van spieren en de coördinatie daarvan. De problemen in het kijken bij Parkinson ontstaan vaak doordat de oogspieren verzwakken en de ogen niet goed meer kunnen schakelen. Hierdoor lukt bijvoorbeeld scherp stellen niet goed meer of kunnen bewegingen, zoals de cursor op een computerscherm, te snel gaan om nog goed te kunnen volgen.

Ziekte van Alzheimer

Bij mensen met de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie, kan onder andere visuele agnosie voorkomen. Daarbij worden bepaalde afbeeldingen, voorwerpen of kleuren niet meer herkend. Daarnaast kunnen mensen met de ziekte van Alzheimer moeite hebben om het juiste voorwerp tussen meerdere voorwerpen te zien. Als er op een tafel een pen, rijbewijs, koffiekopje en een agenda liggen, kunnen ze bijvoorbeeld de pen niet goed tussen de andere voorwerpen zien liggen. Dit heet simultaanagnosie. Ook het niet meer kunnen herkennen van gezichten (prosopagnosie) komt voor.

Pariëtale kwab bij dementiePosterieure corticale atrofie

PCA oftewel posterieure corticale atrofie is een zeldzame vorm van dementie. Bij PCA wordt als eerste de verwerking van het zien in de hersenen aangetast. Bij PCA sterven hersencellen af in onder andere de pariëtale kwab. Dit hersengebied speelt onder andere een belangrijke rol bij het verwerken van ruimtelijke informatie. Iemand met PCA ziet dingen niet, herkent voorwerpen niet of kan dingen niet onderscheiden terwijl er aan de ogen zelf niets mankeert. Het gebeurt vaak dat er eerst gedacht wordt aan problemen met de ogen waardoor mensen bij de oogarts terecht komen. Het stellen van de juiste diagnose kan relatief lang duren. Als de ziekte andere hersengebieden aantast (vaak in een later stadium), kunnen er ook andere problemen ontstaan, zoals bijvoorbeeld in het geheugen.

Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Als gevolg van ontstekingen ontstaan op meerdere plekken in het centrale zenuwstelsel littekens waardoor signalen niet goed meer kunnen worden doorgegeven en bepaalde lichaamsfuncties kunnen uitvallen. Dubbelzien en overgevoeligheid voor licht zijn een veelvoorkomende probleem bij mensen met MS. Ook kan het beeld ernstig zijn aangedaan doordat de oogzenuw ontstoken en beschadigd raakt. Informatie die vanuit de ogen binnenkomt kan dan vervolgens niet meer volledig aankomen in het deel van het brein waar deze informatie verwerkt wordt.