menu Sluit het hoofdmenu

Virtuele Geleidelijn: vind zelf je weg in een gebouw

Bartiméus ontwikkelt een nieuwe navigatie app waarmee u in elk willekeurig gebouw een route (‘virtuele geleidelijn’) kunt aanleggen en volgen. Zonder dat daarvoor een plattegrond of kostbare apparatuur nodig is. Hierdoor kan iedereen die blind of slechtziend is zelfstandig zijn weg vinden. Op deze webpagina vindt u alle informatie over de ontwikkeling van de Virtuele Geleidelijn app.

Hoe werkt het?

Met de Virtuele Geleidelijn app is het mogelijk om razendsnel een 3D-model van de omgeving te maken. De app bepaalt ook uw positie en oriëntatie in de ruimte. We maken hiervoor gebruik van Augmented Reality (AR) technologie. AR werkt met verschillende sensoren op de smartphone: camera, beweging, diepte.  

Vervolgens stippelt u zelf een route op de locatie uit. De app is hierbij te gebruiken door ziende mensen en mensen met een visuele beperking. De Virtuele Geleidelijn app is multi-inzetbaar. Het kan u helpen met het vinden van een route in het ziekenhuis, of een lege stoel in een bioscoopzaal. Door middel van trillingen, gesproken routeinstructies, geluiden én de visuele routelijn wordt u in de juiste looprichting geleid. 

Maak razendsnel een 3D model van een ruimte en jouw positie erin 

Mobiliteit

Mobiliteitsvraagstukken vormen een van de belangrijkste thema’s voor mensen die blind of slechtziend zijn. Bartiméus heeft daarom de afgelopen jaren vele navigatie toepassingen ontwikkeld waarmee we mensen met een visuele beperking en mensen met een meervoudige (verstandelijke) beperking kunnen ondersteunen bij alledaagse activiteiten. Deze nieuwe Virtuele Geleidelijn app wordt ontwikkeld in samenwerking met Geo-ict bedrijf Geodan, gespecialiseerd in ruimtelijke vraagstukken en Geographical Information Systems. 

Status project

We hebben ons prototype door tientallen mensen met een visuele beperking uit laten proberen. Iedereen is enthousiast over de mogelijkheden van de app. Wat over het geheel opvalt is dat mensen snel doorhebben hoe het werkt en het ook intuïtief kunnen gebruiken. Vanaf begin 2020 zijn we bezig met het ontwikkelen van een proefversie van de app die ook werkt op reguliere smartphones (iPhone of Android). De huidige versie van de app werkt namelijk alleen op een speciale smartphone die extra sensoren bevat. De eerste resultaten van die ontwikkeling zijn zeer positief. De komende maanden gaan we onderzoeken of de technologie al zover is om er een echt product van te maken dat gebruikt kan worden door iedereen.

Demo

Deze video is voorzien van audiodescriptie beschikbaar op Scribit.

Route maken

Een route gemaakt met de app bestaat uit een aaneenschakeling van virtuele markeringspunten die met elkaar verbonden worden door een virtuele routelijn.

Een route maken gaat als volgt: je kiest voor 'maak route' en houdt de telefoon met de camera voor je uit gericht, alsof je de gang voor je filmt. Je kunt twee soorten routes maken een 'snelle opname' of een 'geavanceerde opname'. De snelle opname functie is er om heel makkelijk en snel een route te maken naar bijvoorbeeld het toilet of het koffiezetapparaat. De app zet dan automatisch markeringspunten neer en met één druk op de knop is de route opgeslagen. De geavanceerde route functie is er om meer complexe routes te maken in bijvoorbeeld een ziekenhuis of gemeentehuis. Met deze functie kiest de routemaker zelf waar die een markeringspunt plaatst en hoe groot dat markeringspunt dan is. In de geavanceerde opnamefunctie is het ook mogelijk om audioberichten toe te voegen aan de route met daarin route instructies en/of waarschuwingen

Route volgen

Als je een route opstart zoekt de app via de sensoren op de smartphone naar het begin van de route. De applicatie geeft met behulp van trillingen, audio(berichten) en visueel aan of je nog de goede kant op gaat naar je bestemming. Dit alles gebeurt met een nauwkeurigheid van enkele centimeters.

De gebruiker met de visuele beperking kan de route nu gaan lopen en zelfstandig zijn weg vinden. Als je de route start, dan zijn er drie manieren waarop de app feedback geeft: met behulp van audio(berichten), met trillingen en visueel. Als de gebruiker de goede kant uitloopt, en daarmee de telefoon de goede kant op wijst naar de volgende marker, dan trilt de telefoon. Als hij dreigt af te wijken van de route, dan stopt de trilling. Met deze als een soort kompas werkende trilling weet hij altijd of hij de juiste richting uitgaat. Het geluid is ook bijzonder. Omdat we een 3D-model hebben van de ruimte kunnen we het geluid ook in 3D weergeven als de gebruiker een koptelefoon opzet. Het volgende markeerpunt waar hij naartoe loopt, maakt een pulserend geluid en met de koptelefoon hoort hij van welke kant dat geluid komt. Dus als hij teveel naar links afwijkt zal het geluid meer van rechts komen. De puls wordt ook sneller hoe dichter hij bij de marker in de buurt komt en als hij de marker eenmaal bereikt, is een optimistisch klinkend geluid te horen dat de aankomst bevestigt. Daarbij is het mogelijk om markeringspunten te voorzien van een audiobericht. Hiermee kan je iemand een route instructie geven bijvoorbeeld 'ga rechtsaf en loop door tot einde gang', informatie over de omgeving zoals 'links van u toiletten' of waarschuwen dat er bijvoorbeeld automatisch openslaande deuren naderen. Visueel is de virtuele geleidelijn een gele lijn die op de grond zichtbaar is en die de markers met elkaar verbindt. De route bestaat uit grote gele pijlen die de weg wijzen naar de volgende marker en op het einde staat een ronde marker met daarop een finishvlag.

Vraag en antwoord

Is de app al te koop en/of beschikbaar voor iedereen?

De app is nog niet te koop of te downloaden in de appstore. De app is in ontwikkeling en de huidige versie gebruiken we om mee te testen en deze te demonstreren. Op deze wijze komen we erachter wat mensen met een visuele beperking allemaal kunnen met de app en waar deze verbeterd moet worden. Daarbij is de technologie om de virtuele geleidelijn app mogelijk te maken nog niet beschikbaar op de huidige generatie smartphones zowel bij Android als bij Apple. Wij verwachten dat dit binnen 2-3 jaar wel het geval zal zijn. 

Is de app te gebruiken op mijn eigen smartphone?

De app werkt alleen op twee specifieke smartphones namelijk de Lenovo Phab 2 Pro en ASUS Zenfone AR. Alleen deze smartphones bevatten de juiste sensoren die de virtuele geleidelijn nodig heeft om goed te functioneren. 

Is de app ook voor gebruik buiten of werkt die alleen binnen in gebouwen?

De app is ontwikkeld voor het gebruik binnen in gebouwen. De technologie die gebruik wordt om de routes te maken en te herkennen kan nog niet goed omgaan met de sterk veranderende lichtomstandigheden buiten. Voor nu richten we ons daarom voornamelijk op het gebruik van binnen in gebouwen. 

Moet een route eerst door iemand gemaakt zijn voordat ik deze kan volgen met de app?

Ja op dit moment moet eerst iemand de route ‘inmeten’. Dit doet je door (samen met iemand) de route te lopen en handmatig markeringspunten en/of audiomarkeringen te plaatsen. De app heeft ook een ‘snelle route’ maakfunctie en hierbij kan iemand snel automatisch een route aanmaken.

Moet ik de app in de handen houden tijdens het volgen van de route?

De app werkt alleen als die met z’n camera’s kan zien dus de app werkt niet met de smartphone in de zak. Als je in de ene hand een stok hebt en in de andere hand een geleidehond dan is het niet handig om ook nog een smartphone vast te moeten houden. Daarvoor hebben we een tasje ontworpen die je om de nek draagt zodat de smartphone op je borsthoogte kunt hangen en je de handen vrij hebt voor de andere hulpmiddelen. 

Is de app een vervanging voor oriëntatie- en navigatievaardigheden en hulpmiddelen?

De virtuele geleidelijn is een applicatie die ondersteunt in het navigeren in een gebouw. Het is geen vervanging van de stok, geleidehond, andere hulpmiddelen en/of aangeleerde navigatievaardigheden. De app bevat geen obstakeldetectie en kan je zodoende niet waarschuwen voor obstakels op de virtuele routelijn. 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul de Nooij, e-mail pdnooij@bartimeus.nl.