Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Koken voor twintig

Ouders koken regelmatig voor woning van dochter

Sinds een kleine vier jaar kookt Rob Doornkamp samen met zijn vrouw An regelmatig voor de bewoners en begeleiders van Achterhoeklaan 5 en 6. ‘Ze zien genieten van de gezelligheid, daar doen we het voor’ vertelt Rob.

De bewoners van Achterhoeklaan 6 genieten van het eten aan tafel.

Ongeveer eens per maand schotelt het echtpaar Doornkamp ze een heerlijke maaltijd voor: ‘We doen dat op woensdagmiddag, dan zijn alle bewoners vrij. De begeleiders hebben dan de boodschappen geregeld en wij duiken met de bewoners de keuken in. Daar maken we er een feestje van met ze.’ 

Rob en An eten zelf niet mee: ‘We maken het eten, dekken de tafel, zeggen ‘Geniet ervan’ en vertrekken. We zijn dan gesloopt, maar erg voldaan.’ De lachende gezichten in de keuken, de grapjes en de muziek tijdens het koken, dat geeft Rob en An voldoening. ‘Het mooiste moment was een keer rond carnaval. We hadden toen een carnavalslied opgezet en plotseling stond één van de bewoners op, hij hield zich vast aan de rand van het aanrecht en begon te housen. Nou, dan ben ik gelukkig’ zegt Rob.

'Pap, jij kookt altijd zo lekker. Wil je een keer voor ons koken?'

Met deze vraag van dochter Debbie begon het allemaal. Debbie (34) woont op Achterhoeklaan 6 en wilde vaker genieten van haar vaders kookkunsten. Vader Rob twijfelde geen moment, samen met zijn vrouw bereidde hij een heerlijke maaltijd voor. Niet alleen voor de Doornse woning van zijn dochter, ook voor Achterhoeklaan 5 waar Robs broer Willem (56) woont. Het gaat Rob en An niet alleen om hen maar om alle bewoners: ‘Wij zeggen altijd dat we daar veertien van onze kinderen hebben wonen, ze gaan ons allemaal aan ons hart’. Niet alleen de bewoners genieten van de inzet van Rob en An, het echtpaar Doornkamp haalt er zelf ook voldoening uit en de begeleiders hebben hun handen een middag vrij. Win, win, win dus.

Oproep

Rob en An zijn niet de enigen die zich inzetten voor de woningen op de Achterhoeklaan. Op nummer 6 kennen ze nog een paar verwanten die regelmatig hand- en spandiensten verlenen: begeleiden bij activiteiten, rijden, helpen bij de groepsbarbecue, tuinieren. Rob en An weten dat extra handen vaak erg welkom zijn. Daarom roepen ze andere verwanten op om ook in actie te komen: ‘Bewoners verdienen meer dan wij ze kunnen geven. Ze missen zoveel, als wij ons als familie inspannen streven we een mooi ideaal na’. 

Laat ze lachen

Rob en An hopen dat hun inzet inspirerend is voor andere verwanten, zodat meer bewoners af en toe van een extraatje kunnen genieten: ‘Ga wandelen met een groep, organiseer een soosavond of een barbecue, geeft niet wat het is, maar laat ze lachen’ dat is wat Rob de bewoners gunt. 

De afgelopen maanden konden Rob en An vanwege de corona-maatregelen niet koken in de woningen. Ze hielden hun inbreng toen kleiner en maakten thuis soep, bami of macaroni. Die bezorgden ze bij de woningen zodat de bewoners toch konden genieten van de maaltijd en de begeleiders tijd hadden voor andere zaken. De bewoners en het echtpaar Doornkamp misten natuurlijk het kookfestijn in de woningen, maar binnen de mogelijkheden konden Rob en An de woningen zo toch blij maken met een extraatje.

Hebben Rob en An je geïnspireerd en wil je de bewoners ook een extraatje geven?
Neem dan contact op met de begeleiders van de woning waarvoor je je wilt inzetten. Dan kun je samen de mogelijkheden bespreken.

  • Van fietsvierdaagse naar fietsmaatje

    Gina Adelaar deed zo’n twee jaar geleden samen met haar blinde echtgenoot mee met de jaarlijkse fietsvierdaagse in Zeist. Hier leerde ze bewoner Jeremy kennen. “We kletsten met elkaar en hij nodigde ons uit op de koffie. Bij het bezoek op de woning vroeg hij of ze zijn maatje wilde worden."

    Lees meer Van fietsvierdaagse naar fietsmaatje
    Ervaringsverhaal
  • Vrijwilliger Huub over zijn band met bewoner Dick

    Na veertig jaar loondienst vond Huub Bröring dat het tijd werd om zijn leven over een andere boeg te gooien. Hij werd zzp’er en besloot daarnaast dat hij als vrijwilliger maatschappelijk relevante dingen wilde gaan doen. Iets dat hij al jaren van plan was. De keuze voor Bartiméus was snel gemaakt.

    Lees meer Vrijwilliger Huub over zijn band met bewoner Dick
    Ervaringsverhaal
  • Boek over prachtig werk

    Woonbegeleider Gina Peters werkt ruim veertig jaar als begeleider bij Bartiméus. Dit jubileum bracht haar op het idee om een boek te schrijven over en voor de bewoners van Achterhoeklaan 13 in Doorn. “Het was voor mij één groot feest om dit boek te schrijven over mijn prachtige werk".

    Lees meer Boek over prachtig werk
    Ervaringsverhaal
Alle verhalen van Bartiméus