menu Sluit het hoofdmenu

Top 10 Bartiméus Nieuws 2021

geplaatst op collage nieuwsfotos 2021

2021 was een jaar waarin ontzettend veel gebeurde. Wat vonden onze lezers de interessantste onderwerpen? Daar hebben we de statistieken van de nieuwsartikelen op bartimeus.nl even op nageslagen. Zo kwamen we tot deze Top 10-nieuwsjaaroverzichtlijst 2021. Zet je schrap.

We beginnen gelijk met de nummer 1 en tellen dan verder af. Mooie verhalen zoals die van meneer Schimmel die zijn 100ste verjaardag vierde in het Henriëtte van Heemstrahuis, de opening van ons baby- en peutercentrum voor vroegdiagnostiek of onze innovatie met de indoor navigatie app, haalden het nét niet. Maar in deze Top 10 genoeg leuks en waardevols voor mensen met een visuele beperking, en ieder die persoonlijk of professioneel bij hen betrokken is. 

Luisterboeken en podcasts worden ver-slon-den en de belangstelling groeit nog steeds. Het aanbod ook. Hoe kan je het gebruiken als je slechtziend of blind bent en hoe vind je de mooiste luisterboeken? En zijn ze er ook gratis? In januari publiceerden we een overzicht.  Dat gaat verder dan Passend Lezen en Storytel. Inmiddels zijn er vast weer nieuwe bronnen. Laat het ons weten!  Lees hier het artikel Genieten van luisterboeken.

2. ZIEN-app vernieuwd (2019) 

schermafdruk van zien app met overzicht van oogaandoeningen en wat je zietDe nummer 2 van de meest gegoogelde en meestgelezen artikelen is een bericht uit 2019 (!) over vernieuwing van onze ZIEN app. Was er dan verder weinig nieuws? Het tegendeel was waar in 2021… Het zegt denken wij meer over de ongekende populariteit van de Bartiméus ZIEN app. Je ervaart hiermee wat je (niet) ziet als je een bepaalde oogaandoening hebt. Blijft een toppertje! 

Heb je de ZIEN app nog niet op je telefoon of tablet? Lees het artikel ZIEN-app vernieuwd 

3. Spelenderwijs met LEGO braillebricks leren lezen in braille

leerlinge speelt met braille bricksBraille is nog steeds een belangrijk communicatiemiddel. Dit voorjaar begon Bartiméus met de uitlevering van LEGObraillebricks aan honderden reguliere scholen waar  blinde leerlingen onderwijs volgen. Op deze legostenen staan cijfers en letters in braille, waardoor kinderen die blind of slechtziend op een creatieve en speelse manier braille leren lezen. 

Nieuws: Spelenderwijs met LEGO© braillebricks leren lezen in braille

4. Bartiméus Amsterdam verhuisd 

Na het faillissement  van het Slotervaart Ziekenhuis moest Bartiméus in Amsterdam op zoek naar een nieuwe locatie. In Amsterdam Nieuw West hebben we onze intrek genomen in het Slotervaart Gezondheidscentrum aan de Louwesweg. Met een splinternieuwe lichtbelevingsruimte en een compleet dientenpakket onderzoek, training en begeleiding. Zodat we zoveel mogelijk mensen met een visuele beperking kunnen helpen.  

5. Bartiméus maakt alle rollators slim 

onderzoekers bartimeus bekijken ontwerp slimme rollator op tafel Ook in 2021 stortten we ons op verschillende innovaties om mensen die slechtziend of blind zijn een oplossing te bieden. Als ouderen met een visuele beperking met een rollator gaan lopen voor extra steun, is het soms lastig om obstakels te detecteren en de route te bepalen. Een geleidestok erbij is ingewikkeld. Bartiméus ontwikkelt daarom een rollator met sensoren voor betere mobiliteit. 

Meer weten over de Slimme Rollator? Lees Bartiméus maakt alle rollators slim

6. Wereld Braille Dag - braille nog van deze tijd? 

4 januari vieren we de geboortedag van Louis Braille, de grondleggen van het brailleschrift. In dit artikel lees je dat braille nog steeds springlevend is, laten we de mogelijkheden zien en lees je hoe het toepasbaar is in het leven van alledag. 

7. Accessibility verder als onderdeel van Bartiméus 

vrouw met geleidestok stuit op fiets op geleidelijnWebshops, sites of apps waar je als slechtziende maar weinig mee kan…Fietsen geparkeerd op de lijnen en ribbels waarmee mensen met een blindegeleidestok de weg vinden. Het komt nog regelmatig in de media. Overheidsinstanties, instellingen en bedrijven die deze hardnekkige problemen echt aan willen pakken, kunnen terecht bij Stichting Accessibility. De experts op gebied van fysieke én digitale toegankelijkheid.  

8. Mobiele eyetracker aanwinst in revalidatie 

Nog zo’n innovatieve ontwikkeling bij Bartiméus! We hebben dit jaar praktijkonderzoek gedaan met een ‘mobiele eyetracker’ tijdens het lopen en fietsen op straat. De eyetracker is een slimme bril die de oogbewegingen van slechtzienden nauwkeurig in beeld brengt. Hoe houdt iemand in het verkeer zo goed mogelijk overzicht? En welke kijkstrategie zorgt voor de meeste veiligheid? De ervaringen bij cliënten met gezichtsvelduitval zijn zeer positief. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van de mobiele eyetracker bij Bartiméus? Lees Mobiele eyetracker aanwinst in revalidatie 

9. Voelbaar kunstproject dingt mee naar prijs 

man in rolstoel tast houten kunstwerk afOp nummer 9: Kunst bij Bartiméus. In de praktijk staan kunst en zelf lekker handmatig creëren, bij veel van ons een stuk hoger op de behoeftenpyramide. Kunst neemt een belangrijke plaats in op onze woonlocaties voor mensen met een meervoudige beperking. Dit jaar weer verschillende nieuwe werken en projecten met kunstenaars. De bewoners kunnen deze werken betasten en beleven. En in onze werkplaatsen maken bewoners zelf de mooiste dingen. Kijk maar eens in de etalage van onze kadoshop!

Lees eerst Voelbaar kunstproject dingt mee naar prijs 

10. Na de lockdown weer lekker bezig zijn! 

Onze dagbestedingslocatie Werkplaats Boschwijk stond in april centraal in een video van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Cliënten Harry en Lotte en hun begeleider Pieter vertellen in het filmpje hoe fijn het was dat de dagbesteding na weken van lockdown weer voor iedereen open ging. 

Lees het artikel en bekijk de video: Weer lekker bezig zijn! 

Wil je nog verder bladeren door het afgelopen jaar? Ga naar ons nieuwsoverzicht. Wil je reageren op deze Top 10 of heb je vragen, stuur dan even een mailtje naar communicatie@bartimeus.nl. Voor meer informatie over onze dienstverlening kun je op elke werkdag bellen met ons algemene nummer 088 - 88 99 888.