menu Sluit het hoofdmenu

Sport en Bewegen

Showdown

Showdown is een sport speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Je speelt het spel op een tafel, in formaat vergelijkbaar met een tafeltennistafel. Iedere kant van de speeltafel heeft een doel en in het midden van de tafel is een kunststof plaat bevestigd. De spelers proberen met een rechthoekige bat een kleine rinkelbal onder de kunststof plaat door in het doel van de tegenstander krijgen. Showdown speel je één op één.

Doordat alle spelers een afgeplakte skibril dragen, kan iedereen het spel spelen. Ook mensen die niet blind of slechtziend zijn. Showdown gaat razendsnel. Dus hoe beter je reactiesnelheid, hoe beter je zult zijn. Showdown is een internationale sport die op alle niveaus wordt beoefend.

Showdown ontstond in Canada. In 1980 werd het voor het eerst in Nederland gespeeld tijdens de paralympische spelen. Nederland telt ongeveer twintig verenigingen waar mensen wekelijks trainen voor Showdown. In Spelers kunnen deelnemen aan een landelijke competitie, Nederlandse en Europese kampioenschappen. Op de website www.showdown.nl vind je meer informatie over deze sport. 

Showdown

Nieuws

Jopie Nooren opent 44e IBIS-schaaktoernooi

Op zaterdag 14 en zondag 15 april wordt voor de 44e keer het IBIS-schaaktoernooi gehouden in Haaksbergen. Een schaakevenement waar slechtziende, blinde en goedziende mensen tegen elkaar spelen. ‘Het doet er niet toe of je oud of jong bent, uit welk land je komt, of je man of vrouw bent en of je slechtziend of ziend bent. Tijdens het schaakspel valt alles weg en gaat het alleen nog maar om het spel’, aldus een van de spelers. Jopie Nooren, raad van bestuur van Bartiméus, zal op zaterdag de officiële opening verrichten.
Lees meer

Deel en win een verwendag voor twee

Vanaf vandaag staat Bartiméus in het teken van 'Thuis'. Als je slechtziend of blind bent kunnen dagelijkse bezigheden thuis best uitdagend zijn. Bijvoorbeeld aankleden, lezen en koken. We inspireren je graag op www.bartimeus.nl/thuis met de vele hulpmiddelen, tips en ondersteuning waarvan jij gebruik kunt maken. Of je nu thuis woont, gebruik maakt van onze woonlocatie of in een andere instelling woont. Wij zijn benieuwd naar jouw uitdagingen. En ook naar jouw tips die anderen verder kunnen helpen. Deel het en maak kans op een verwendag.
Lees meer

Agenda-items

Fietstraining (kinderen 8-11 jaar)

vindt plaats op woensdag 11 april 2018 Een training gericht op fietsvaardigheden en het veilig fietsen in het verkeer. Voor slechtziende kinderen in de leeftijd van 8-11 jaar (groep 5-6-7).
Lees meer

Ouder- en kindtraining 'Fietsen' (kinderen 4-6 jaar)

vindt plaats op vrijdag 17 mei 2019 Een training gericht op de motorische ontwikkeling in het kader van leren fietsen. Voor ouders en hun slechtziende kind in de leeftijd van 4 tot 6 jaar (groep 1 - 2).
Lees meer

Publicaties

Met het oog op meedoen

Dit boek gaat over mensen voor wie door een combinatie van een visuele en verstandelijke beperking, ‘meedoen in de samenleving’ een bijzondere opgave is. Het heeft tot doel om kennis te delen en...Bestellen

Oog voor de bal

Dit boek gaat over balvaardigheden. Wanneer een kind met een visuele beperking met een bal wil gaan spelen, kunnen er allerlei vragen naar boven komen. Op welke afstand kan hij de bal zien, welke...Bestellen

Ervaringsverhalen

In Parijs 2024 staat hij er

Hoe belangrijk de sociale omgeving is voor het plezier van een kind in sport, toont het verhaal van de slechtziende Bo van den Brink (14). Zijn talent openbaarde zich bij Bartiméus op school, maar elke dag op en neer reizen vanuit zijn woonplaats Harderwijk kostte te veel energie. Dichtbij zijn familie en vrienden bloeit hij nu verder op. NOC*NSF stoomt hem klaar voor de paralympische triatlon.
Lees meer

Ellen haar passie is abseilen

Het is niet de eerste sport waaraan je denkt als je Ellen spreekt: abseilen. Ellen Zieleman heeft al vanaf haar geboorte een visuele beperking. Een van de dingen waar zij heel veel plezier aan beleeft is abseilen. En dan het liefste van de Euromast
Lees meer