menu Sluit het hoofdmenu

Sport en Bewegen

Showdown

Showdown is een sport speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Je speelt het spel op een tafel, in formaat vergelijkbaar met een tafeltennistafel. Iedere kant van de speeltafel heeft een doel en in het midden van de tafel is een kunststof plaat bevestigd. De spelers proberen met een rechthoekige bat een kleine rinkelbal onder de kunststof plaat door in het doel van de tegenstander krijgen. Showdown speel je één op één.

Doordat alle spelers een afgeplakte skibril dragen, kan iedereen het spel spelen. Ook mensen die niet blind of slechtziend zijn. Showdown gaat razendsnel. Dus hoe beter je reactiesnelheid, hoe beter je zult zijn. Showdown is een internationale sport die op alle niveaus wordt beoefend.

Showdown ontstond in Canada. In 1980 werd het voor het eerst in Nederland gespeeld tijdens de paralympische spelen. Nederland telt ongeveer twintig verenigingen waar mensen wekelijks trainen voor Showdown. In Spelers kunnen deelnemen aan een landelijke competitie, Nederlandse en Europese kampioenschappen. Op de website www.showdown.nl vind je meer informatie over deze sport. 

Showdown

Nieuws

Golf: een toegankelijke sport voor iedereen

Vrijwilligersorganisatie Stichting Beter Zien Anders Kijken hecht net als Bartiméus sterk aan het participeren van blinde en slechtziende mensen in de maatschappij. Sport kan hierbij een krachtig hulpmiddel zijn: samen sporten draagt bij aan sociale binding en kan mensen uit een eventueel isolement halen. Wil jij leren golfen?
Lees meer

Gratis bijscholing ‘sporten met visuele beperking’

Sport en bewegen voor mensen die blind of slechtziend zijn, is dit jaar één van de thema's waar Bartiméus extra aandacht aan besteedt. NOC*NSF verzorgt op woensdagavond 26 september een gratis bijscholing voor trainers, docenten, studenten en professionals die werken met mensen met een visuele beperking.
Lees meer

Agenda-items

Ouder en kindtraining Speel de bal - Zeist (oktober 2018)

vindt plaats op zaterdag 6 oktober 2018 Een training gericht op de motorische ontwikkeling in het kader van balvaardigheid. Voor ouders en hun slechtziende kind uit groep 1 en 2.
Lees meer

Jongerentraining 'Samen Sporten'

vindt plaats op dinsdag 23 oktober 2018 Jongeren in de 1e, 2e en 3e klas van het voortgezet onderwijs
Lees meer

Publicaties

Met het oog op meedoen

Dit boek gaat over mensen voor wie door een combinatie van een visuele en verstandelijke beperking, ‘meedoen in de samenleving’ een bijzondere opgave is. Het heeft tot doel om kennis te delen en...Bestellen

Oog voor de bal

Dit boek gaat over balvaardigheden. Wanneer een kind met een visuele beperking met een bal wil gaan spelen, kunnen er allerlei vragen naar boven komen. Op welke afstand kan hij de bal zien, welke...Bestellen

Ervaringsverhalen

In Parijs 2024 staat hij er

Hoe belangrijk de sociale omgeving is voor het plezier van een kind in sport, toont het verhaal van de slechtziende Bo van den Brink (14). Zijn talent openbaarde zich bij Bartiméus op school, maar elke dag op en neer reizen vanuit zijn woonplaats Harderwijk kostte te veel energie. Dichtbij zijn familie en vrienden bloeit hij nu verder op. NOC*NSF stoomt hem klaar voor de paralympische triatlon.
Lees meer

Ellen haar passie is abseilen

Het is niet de eerste sport waaraan je denkt als je Ellen spreekt: abseilen. Ellen Zieleman heeft al vanaf haar geboorte een visuele beperking. Een van de dingen waar zij heel veel plezier aan beleeft is abseilen. En dan het liefste van de Euromast
Lees meer