menu Sluit het hoofdmenu

Sport en Bewegen

Rolstoelfiets

Rolstoelfietsen heb je in vele uitvoeringen. De bijrijder zit in een rolstoel die verbonden is met een fiets met bestuurder. Test de remmen, verlichting, het achteruit fietsen, aan- en afkoppelen. Controleer of het stuur en de stoel goed vast zitten! Lees de gebruiksaanwijzing van de rolstoelfiets goed en bekijk eventueel een instructiefilmpje op YouTube. Zet de rolstoelfiets op de (parkeer)rem bij het op- en afstappen. Zorg ervaar dat de rolstoelfiets stabiel en stevig staat en controleer of alle veiligheidsmaatregelen goed zijn opgevolgd. 

Soms is het handig de zitting eerst bij te draaien, zodat de bijrijder makkelijker kan opstappen. Al zittend kan de stoel recht gedraaid en vastgezet worden. De bijrijder kan dan gemakkelijker zijn/haar voeten op de pedalen zetten. Ga, voordat je wegfietst, na of de bijrijder goed en stevig vast zit. Check bij een losse rolstoel of die goed en stevig vast zit.    

Tips  

  • Let op dat de manier waarop je bocht ingaat per rolstoelfiets kan verschillen
  • Houd er rekening mee dat de fiets langer is en niet zomaar op een fietspad of middenberm kan staan, bijvoorbeeld bij het oversteken van een straat
  • Je rijdt veel langzamer weg en hebt dus meer tijd nodig om over te steken. Je moet  bewust verder vooruitkijken
  • Als de weg schuin afloopt, stuur dan goed tegen de richting in. Anders kan de fiets omkiepen
  • Als er een geultje is tussen fietspad en stoep, stuur dan goed tegen. Anders kan de fiets omkiepen

Aandachtspunt voor alle rolstoelfietsen uitgerust met een elektrische motor: je gaat snel te hard. Houd hier rekening mee!    

Pas op dat wijde broeken of loszittende kledingstukken niet vast komen te zitten in de ketting, spaken of trappers. Voor bijrijders die voor het eerst gebruik maken van een rolstoelfiets, kan het erop en eraf gaan al een hele ervaring zijn. Laat hen daarom eerst wennen. Soms is alleen het erop en eraf gaan zonder te fietsten al voldoende in het begin. Zorg dat je op de hoogte bent van de afspraken die er rondom het fietsen met deze bijrijder zijn gemaakt. 

Bijvoorbeeld: wat zeg je onderweg, hoe begeleid je verbaal de rit? Wat zeg je als je afslaat of stopt? Houd tijdens de rit (als dit gewenst is) verbaal (praten of neuriën) en/of non-verbaal  contact (hand/arm bestuurder tegen/op hand van bijrijder). Benoem drempels en kuilen, zodat de bijrijder niet schrikt. Probeer niet abrupt te stoppen en kondig dit aan. Vraag of de bijrijder het leuk vindt als je vertelt wat je ziet en doe dit (niet). Houd je aan de adviezen van de leverancier van de rolstoelfiets. Een rolstoelfiets mag alleen in het verkeer deelnemen wanneer deze voldoet aan de regels (let op goed werkende verlichting).  

 

Nieuws

Sporten met een visuele beperking én volgens de coronaregels

Sporten met een visuele beperking is niet altijd makkelijk. En de coronaregels zorgen voor extra hindernissen. Maar dat betekent niet dat je het sporten hoeft op te geven. Als je geen klachten hebt die op corona kunnen wijzen, kan je met de adviezen van Zichtbaar Sportief goed en veilig sporten. Sport je bij een club of vereniging? Deel het advies daar dan.
Lees meer

Intentieverklaring Zichtbaar Sportief ondertekend

De sportparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft nog achter bij die van mensen zonder beperking. Daar moet iets aan gebeuren! De Oogvereniging, Bartiméus, Visio, NOC*NSF en Gehandicaptensport Nederland slaan de handen ineen om het mogelijk te maken dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk is, in zijn of haar eigen omgeving en onder deskundige begeleiding. De samenwerking krijgt vorm onder de titel Zichtbaar Sportief.
Lees meer

Agenda-items

Ouder en kindtraining Speel de bal

vindt plaats op zaterdag 14 mei 2022 Een training gericht op de motorische ontwikkeling in het kader van balvaardigheid. Voor ouders en hun slechtziende kind uit groep 1 en 2.
Lees meer

Ouder- en kindtraining 'Fietsen'

vindt plaats op maandag 16 mei 2022 Een training gericht op de motorische ontwikkeling in het kader van leren fietsen. Voor ouders en hun slechtziende kind in de leeftijd van 4 tot 6 jaar (groep 1 - 2).
Lees meer

Publicaties

Book: Not on purpose

The experiences of Harry, a boy with albinism

Harry is an adventurous boy. Just like all the other kids in his class. Seeing him with his friends, you wouldn’t think there was anything...Bestellen

Boek: Met het oog op meedoen

Dit boek gaat over mensen voor wie door een combinatie van een visuele en verstandelijke beperking, ‘meedoen in de samenleving’ een bijzondere opgave is. Het heeft tot doel om kennis te delen en...Bestellen

Ervaringsverhalen

In Parijs 2024 staat hij er

Hoe belangrijk de sociale omgeving is voor het plezier van een kind in sport, toont het verhaal van de slechtziende Bo van den Brink (14). Zijn talent openbaarde zich bij Bartiméus op school, maar elke dag op en neer reizen vanuit zijn woonplaats Harderwijk kostte te veel energie. Dichtbij zijn familie en vrienden bloeit hij nu verder op. NOC*NSF stoomt hem klaar voor de paralympische triatlon.
Lees meer

Ellen haar passie is abseilen

Het is niet de eerste sport waaraan je denkt als je Ellen spreekt: abseilen. Ellen Zieleman heeft al vanaf haar geboorte een visuele beperking. Een van de dingen waar zij heel veel plezier aan beleeft is abseilen. En dan het liefste van de Euromast
Lees meer