menu Sluit het hoofdmenu

Hobby's en Vrije Tijd

Hobby's en Vrije Tijd: Iedereen kan meedoen

Wist je dat bijna de helft van de bewoners van verzorgings-verpleeghuizen slechtziend of blind is (visuele beperking).

Deze informatie is uitermate geschikt voor mensen die activiteiten verzorgen in verzorgings-/verpleeghuizen of dagbestedingen. Als iemand blind is, herken je dat meestal wel. Maar slechtziendheid valt lang niet altijd op. Slechtziende bewoners krijgen dan ook lang niet altijd de juiste ondersteuning. Veel ouderen horen ook nog eens minder goed of zijn doof (auditieve beperking). Zeker iets om rekening mee te houden bij het aanbieden van activiteiten.

Wanneer je alle activiteiten ‘inclusief’ aanbiedt, zijn ze voor iedereen toegankelijk en kan iedereen meedoen. Het is dan niet eens nodig te weten of iemand slechtziend en/of slechthorend is. Al kan het wel handig zijn natuurlijk.

De informatie hierna kan jou helpen bij het inclusief aanbieden van activiteiten. Ga zeker ook met een bewoner in gesprek. Wat heeft iemand nodig, hoe kun jij voor deze persoon de activiteit toegankelijk maken?

Als je meer advies nodig hebt over slechtziendheid, blind zijn en/of doofblindheid bij ouderen, kun je contact opnemen met Bartiméus.