menu Sluit het hoofdmenu

Sport en Bewegen

Duofiets

Bij een duofiets zitten bestuurder en bijrijder naast elkaar. De bestuurder heeft de regie over het op- en afstappen. Hij moet eraan wennen dat je een stuk breder bent en ruime bochten moet maken en niet de binnenbocht neemt. Oefen in een rustige omgeving met het schakelen en het nemen van bochten. Oefen dit eerst zonder bijrijder. De bestuurder moet goed communiceren met de bijrijder. Zeker bij op- en afstappen, het nemen van bochten, hellingen, schakelen en afremmen. 

Bespreek vantevoeren hoe het op- en afstappen gaat, welke seintjes prettig zijn, check of de bijrijder aandacht heeft voor afspraken en betrouwbaar is in het opvolgen hiervan. Als de bijrijder slechthorend of doof is, bedenk dan hoe je communiceert. Verdiep je in de gebruiksaanwijzing van de duofiets, zeker bij een elektrische. Vaak zijn er instructiefilmpjes op YouTube te vinden, bekijk die. Houd rekening met je verhoogde snelheid, je breedte en je (slechte) zichtbaarheid (door de lage zit).   

 
Op- en afstappen 

  • Stap op en af op een rustige plek waar je alle ruimte hebt
  • Als je de zadels kunt verstellen, stel ze dan goed in
  • Maak afspraken over op- en afstappen en wegrijden
  • Houd bij het wegfietsen afstand van anderen. Een duofiets start langzamer dan een gewone fiets.  

Tips 

De manier waarop je de bocht in gaat, kan per duofiets verschillen. Houd er rekening mee dat je veel lager zit. Tussen/langs geparkeerde auto’s fietsend ben je echt veel slechter zichtbaar! Je kunt nog zo goed opletten, voor anderen ben je vaak volkomen onverwacht in hun beeld. Pas je snelheid dus aan! Of doe een zichtbaarheidsvlaggetje op je duofiets. Houd er rekening mee dat de duofiets breder is en niet zomaar op een fietspad of  middenberm kan staan, bijvoorbeeld bij het oversteken van een straat. Je bent langzamer weg en hebt dus meer tijd nodig om over te steken. Je moet dus  bewust verder vooruitkijken. De bijrijder ziet vaak niet wanneer de bestuurder een bocht gaat nemen. Maak dat duidelijk. Omdat het voor de bijrijder moeilijk of niet mogelijk is te anticiperen op het verkeer, heeft hij/zij snel de neiging te blijven doortrappen. Goede onderlinge communicatie is heel belangrijk. Zeker wanneer de trappers onafhankelijk bediend kunnen worden.

Duofietsen met een elektromotor gaan snel te hard. Geef verbale informatie bij  op- en afstappen. Houd tijdens de rit verbaal (praten of neuriën) en/of non-verbaal contact (hand/arm  begeleider tegen/op  hand van de bijrijder). Laat bijrijders eventueel het handvat, stuur en zitting voelen. Soms is het handig de zitting eerst bij te draaien, zodat de bijrijder makkelijker kan opstappen. Al zittend kan de stoel  recht gedraaid en vast gezet worden. De bijrijder kan dan makkelijker de voeten op de pedalen zetten. Pas op dat wijde broeken of los wapperende kledingstukken niet vast komen te zitten in  ketting, spaken of trappers. Zet de duofiets op de (parkeer)rem als de berijders op- en afstappen. Benoem eventueel drempels en kuilen, zodat de bijrijder niet schrikt. Probeer niet abrupt te stoppen, maar kondig dit aan. Peil of de bijrijder het fijn vindt wanneer je vertelt wat je ziet. Houd je aan de adviezen van de leverancier van de duofiets. Een duofiets mag alleen in het verkeer deelnemen wanneer deze voldoet aan de regels (let op goed werkende verlichting).  

  

Nieuws

Sporten met een visuele beperking én volgens de coronaregels

Sporten met een visuele beperking is niet altijd makkelijk. En de coronaregels zorgen voor extra hindernissen. Maar dat betekent niet dat je het sporten hoeft op te geven. Als je geen klachten hebt die op corona kunnen wijzen, kan je met de adviezen van Zichtbaar Sportief goed en veilig sporten. Sport je bij een club of vereniging? Deel het advies daar dan.
Lees meer

Intentieverklaring Zichtbaar Sportief ondertekend

De sportparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft nog achter bij die van mensen zonder beperking. Daar moet iets aan gebeuren! De Oogvereniging, Bartiméus, Visio, NOC*NSF en Gehandicaptensport Nederland slaan de handen ineen om het mogelijk te maken dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk is, in zijn of haar eigen omgeving en onder deskundige begeleiding. De samenwerking krijgt vorm onder de titel Zichtbaar Sportief.
Lees meer

Agenda-items

Ouder en kindtraining Speel de bal

vindt plaats op zaterdag 14 mei 2022 Een training gericht op de motorische ontwikkeling in het kader van balvaardigheid. Voor ouders en hun slechtziende kind uit groep 1 en 2.
Lees meer

Ouder- en kindtraining 'Fietsen'

vindt plaats op maandag 16 mei 2022 Een training gericht op de motorische ontwikkeling in het kader van leren fietsen. Voor ouders en hun slechtziende kind in de leeftijd van 4 tot 6 jaar (groep 1 - 2).
Lees meer

Publicaties

Book: Not on purpose

The experiences of Harry, a boy with albinism

Harry is an adventurous boy. Just like all the other kids in his class. Seeing him with his friends, you wouldn’t think there was anything...Bestellen

Boek: Met het oog op meedoen

Dit boek gaat over mensen voor wie door een combinatie van een visuele en verstandelijke beperking, ‘meedoen in de samenleving’ een bijzondere opgave is. Het heeft tot doel om kennis te delen en...Bestellen

Ervaringsverhalen

In Parijs 2024 staat hij er

Hoe belangrijk de sociale omgeving is voor het plezier van een kind in sport, toont het verhaal van de slechtziende Bo van den Brink (14). Zijn talent openbaarde zich bij Bartiméus op school, maar elke dag op en neer reizen vanuit zijn woonplaats Harderwijk kostte te veel energie. Dichtbij zijn familie en vrienden bloeit hij nu verder op. NOC*NSF stoomt hem klaar voor de paralympische triatlon.
Lees meer

Ellen haar passie is abseilen

Het is niet de eerste sport waaraan je denkt als je Ellen spreekt: abseilen. Ellen Zieleman heeft al vanaf haar geboorte een visuele beperking. Een van de dingen waar zij heel veel plezier aan beleeft is abseilen. En dan het liefste van de Euromast
Lees meer