menu Sluit het hoofdmenu

Sport en Bewegen

Denksport

Niet bij alle sporten hoef je je fysiek in het zweet te werken. Bij denksporten, zoals schaken en bridgen, doen je hersenen het grote werk. Veel dorpen en steden hebben een schaakclub of een kaartclub waar je je bij kunt aansluiten. Goed voor een paar uurtjes hersentraining en daarnaast ook erg gezellig. Als we ouder worden, gaan we vaak ook slechter zien. Voor sommigen zorgt dat voor een belemmering voor het schaken of het bridgen. Maar, dat hoeft niet. Er zijn veel verschillende oplossingen.

Bridge kaarten op een bord (fotografie: Liliane Vloet via Bridge.nl)Bridge

Met een paar aanpassingen kun je ook als je slechtziend of blind bent bridgen bij een reguliere club. Als je slechtziend bent is verlichting van groot belang. Zorg bijvoorbeeld voor een plekje aan een tafel in de buurt van een stopcontact en zet een lampje op tafel om de kaarten extra te verlichten. En gebruik speelkaarten met een grotere opdruk of met braille.

De Nederlandse Bridge Bond ondersteunt activiteiten voor blinden en slechtzienden. In Vianen is er zelfs een speciale bridgeclub voor mensen die slechtziend of blind zijn. Marie-José de Bruïne van de Nederlandse Bridge Bond licht in het blad ‘Bridge’ toe dat reguliere verenigingen ook meer kunnen betekenen voor het aantal groeiende mensen met een visuele beperking. “Iets meer begrip, iets meer rekening houden met hun situatie en ze kunnen op de club blijven spelen. En dat willen ze het liefste.” Lees het volledige artikel van ‘Bridge’.  

Schaken

Aanraken is zetten. Een belangrijke regel bij het schaken. Maar ook een regel die je wellicht wilt ombuigen als je slechtziend of blind bent. Ieder schaakstuk voelt anders. Zo kun je de verschillende stukken ook met een visuele beperking van elkaar onderscheiden. Bij schaakvereniging Het Witte Paard in Colmschate hebben ze daarom een andere regel ingesteld: oppakken is zetten. Ze maken daar gebruik van een speciaal schaakbord met extra grote schaakstukken. Deze zitten op het bord vastgeplakt. Dan kun je als schaker een stuk voelen, zonder deze op te hoeven pakken. Nieuwsgierig hoe ze dat doen? Lees het artikel van de Stentor over Het Witte Paard.

Bekijk voor meer inspiratie ons themadossier over Sport en Bewegen

Nieuws

Jopie Nooren opent 44e IBIS-schaaktoernooi

Op zaterdag 14 en zondag 15 april wordt voor de 44e keer het IBIS-schaaktoernooi gehouden in Haaksbergen. Een schaakevenement waar slechtziende, blinde en goedziende mensen tegen elkaar spelen. ‘Het doet er niet toe of je oud of jong bent, uit welk land je komt, of je man of vrouw bent en of je slechtziend of ziend bent. Tijdens het schaakspel valt alles weg en gaat het alleen nog maar om het spel’, aldus een van de spelers. Jopie Nooren, raad van bestuur van Bartiméus, zal op zaterdag de officiële opening verrichten.
Lees meer

Deel en win een verwendag voor twee

Vanaf vandaag staat Bartiméus in het teken van 'Thuis'. Als je slechtziend of blind bent kunnen dagelijkse bezigheden thuis best uitdagend zijn. Bijvoorbeeld aankleden, lezen en koken. We inspireren je graag op www.bartimeus.nl/thuis met de vele hulpmiddelen, tips en ondersteuning waarvan jij gebruik kunt maken. Of je nu thuis woont, gebruik maakt van onze woonlocatie of in een andere instelling woont. Wij zijn benieuwd naar jouw uitdagingen. En ook naar jouw tips die anderen verder kunnen helpen. Deel het en maak kans op een verwendag.
Lees meer

Agenda-items

Kindtraining 'Sport en Spel'

vindt plaats op zaterdag 22 september 2018 Een training gericht op sport, spel, motorische ontwikkeling en samenspel. Voor slechtziende en blinde kinderen in de leeftijd 9-11 jaar (groep 6,7,8).
Lees meer

Ouder en kindtraining Speel de bal - Zeist (oktober 2018)

vindt plaats op zaterdag 6 oktober 2018 Een training gericht op de motorische ontwikkeling in het kader van balvaardigheid. Voor ouders en hun slechtziende kind uit groep 1 en 2.
Lees meer

Publicaties

Met het oog op meedoen

Dit boek gaat over mensen voor wie door een combinatie van een visuele en verstandelijke beperking, ‘meedoen in de samenleving’ een bijzondere opgave is. Het heeft tot doel om kennis te delen en...Bestellen

Oog voor de bal

Dit boek gaat over balvaardigheden. Wanneer een kind met een visuele beperking met een bal wil gaan spelen, kunnen er allerlei vragen naar boven komen. Op welke afstand kan hij de bal zien, welke...Bestellen

Ervaringsverhalen

In Parijs 2024 staat hij er

Hoe belangrijk de sociale omgeving is voor het plezier van een kind in sport, toont het verhaal van de slechtziende Bo van den Brink (14). Zijn talent openbaarde zich bij Bartiméus op school, maar elke dag op en neer reizen vanuit zijn woonplaats Harderwijk kostte te veel energie. Dichtbij zijn familie en vrienden bloeit hij nu verder op. NOC*NSF stoomt hem klaar voor de paralympische triatlon.
Lees meer

Ellen haar passie is abseilen

Het is niet de eerste sport waaraan je denkt als je Ellen spreekt: abseilen. Ellen Zieleman heeft al vanaf haar geboorte een visuele beperking. Een van de dingen waar zij heel veel plezier aan beleeft is abseilen. En dan het liefste van de Euromast
Lees meer