menu Sluit het hoofdmenu

Sport en Bewegen

Denksport

Niet bij alle sporten hoef je je fysiek in het zweet te werken. Bij denksporten, zoals schaken en bridgen, doen je hersenen het grote werk. Veel dorpen en steden hebben een schaakclub of een kaartclub waar je je bij kunt aansluiten. Goed voor een paar uurtjes hersentraining en daarnaast ook erg gezellig. Als we ouder worden, gaan we vaak ook slechter zien. Voor sommigen zorgt dat voor een belemmering voor het schaken of het bridgen. Maar, dat hoeft niet. Er zijn veel verschillende oplossingen.

Bridge kaarten op een bord (fotografie: Liliane Vloet via Bridge.nl)Bridge

Met een paar aanpassingen kun je ook als je slechtziend of blind bent bridgen bij een reguliere club. Als je slechtziend bent is verlichting van groot belang. Zorg bijvoorbeeld voor een plekje aan een tafel in de buurt van een stopcontact en zet een lampje op tafel om de kaarten extra te verlichten. En gebruik speelkaarten met een grotere opdruk of met braille.

De Nederlandse Bridge Bond ondersteunt activiteiten voor blinden en slechtzienden. In Vianen is er zelfs een speciale bridgeclub voor mensen die slechtziend of blind zijn. Marie-José de Bruïne van de Nederlandse Bridge Bond licht in het blad ‘Bridge’ toe dat reguliere verenigingen ook meer kunnen betekenen voor het aantal groeiende mensen met een visuele beperking. “Iets meer begrip, iets meer rekening houden met hun situatie en ze kunnen op de club blijven spelen. En dat willen ze het liefste.” Lees het volledige artikel van ‘Bridge’.  

Schaken

Aanraken is zetten. Een belangrijke regel bij het schaken. Maar ook een regel die je wellicht wilt ombuigen als je slechtziend of blind bent. Ieder schaakstuk voelt anders. Zo kun je de verschillende stukken ook met een visuele beperking van elkaar onderscheiden. Bij schaakvereniging Het Witte Paard in Colmschate hebben ze daarom een andere regel ingesteld: oppakken is zetten. Ze maken daar gebruik van een speciaal schaakbord met extra grote schaakstukken. Deze zitten op het bord vastgeplakt. Dan kun je als schaker een stuk voelen, zonder deze op te hoeven pakken. Nieuwsgierig hoe ze dat doen? Lees het artikel van de Stentor over Het Witte Paard.

Bekijk voor meer inspiratie ons themadossier over Sport en Bewegen

Nieuws

Nieuw pleidooi voor landelijke voetbalcompetitie voor blinden

België heeft er een, Duitsland heeft er een, Frankrijk heeft er een, maar Nederland nog niet: een nationaal team blindenvoetbal. Als het aan Gehandicaptensport Nederland ligt, komt daar zo snel mogelijk verandering in. De sportbond benadert sinds deze week Nederlandse profclubs om te vragen of ze hun eigen teams willen opzetten voor een Nederlandse competitie blindenvoetbal.
Lees meer

Golf: een toegankelijke sport voor iedereen

Vrijwilligersorganisatie Stichting Beter Zien Anders Kijken hecht net als Bartiméus sterk aan het participeren van blinde en slechtziende mensen in de maatschappij. Sport kan hierbij een krachtig hulpmiddel zijn: samen sporten draagt bij aan sociale binding en kan mensen uit een eventueel isolement halen. Wil jij leren golfen?
Lees meer

Agenda-items

Ouder en kindtraining Speel de bal - Zeist (oktober 2018)

vindt plaats op zaterdag 6 oktober 2018 Een training gericht op de motorische ontwikkeling in het kader van balvaardigheid. Voor ouders en hun slechtziende kind uit groep 1 en 2.
Lees meer

Ouder- en kindtraining 'Veilig deelnemen aan het verkeer op de fiets'

vindt plaats op vrijdag 26 april 2019 Een training gericht op fietsvaardigheden en het veilig fietsen in het verkeer. Voor slechtziende kinderen in de leeftijd van 8-11 jaar (groep 5-6-7).
Lees meer

Publicaties

Met het oog op meedoen

Dit boek gaat over mensen voor wie door een combinatie van een visuele en verstandelijke beperking, ‘meedoen in de samenleving’ een bijzondere opgave is. Het heeft tot doel om kennis te delen en...Bestellen

Oog voor de bal

Dit boek gaat over balvaardigheden. Wanneer een kind met een visuele beperking met een bal wil gaan spelen, kunnen er allerlei vragen naar boven komen. Op welke afstand kan hij de bal zien, welke...Bestellen

Ervaringsverhalen

In Parijs 2024 staat hij er

Hoe belangrijk de sociale omgeving is voor het plezier van een kind in sport, toont het verhaal van de slechtziende Bo van den Brink (14). Zijn talent openbaarde zich bij Bartiméus op school, maar elke dag op en neer reizen vanuit zijn woonplaats Harderwijk kostte te veel energie. Dichtbij zijn familie en vrienden bloeit hij nu verder op. NOC*NSF stoomt hem klaar voor de paralympische triatlon.
Lees meer

Ellen haar passie is abseilen

Het is niet de eerste sport waaraan je denkt als je Ellen spreekt: abseilen. Ellen Zieleman heeft al vanaf haar geboorte een visuele beperking. Een van de dingen waar zij heel veel plezier aan beleeft is abseilen. En dan het liefste van de Euromast
Lees meer