Denksport
Niet bij alle sporten hoef je je fysiek in het zweet te werken. Bij denksporten, zoals schaken en bridgen, doen je hersenen het grote werk. Veel dorpen en steden hebben een schaakclub of een kaartclub waar je je bij kunt aansluiten. Goed voor een paar uurtjes hersentraining en daarnaast ook erg gezellig. Als we ouder worden, gaan we vaak ook slechter zien. Voor sommigen zorgt dat voor een belemmering voor het schaken of het bridgen. Maar, dat hoeft niet. Er zijn veel verschillende oplossingen.
Bridge
Met een paar aanpassingen kun je ook als je slechtziend of blind bent bridgen bij een reguliere club. Als je slechtziend bent is verlichting van groot belang. Zorg bijvoorbeeld voor een plekje aan een tafel in de buurt van een stopcontact en zet een lampje op tafel om de kaarten extra te verlichten. En gebruik speelkaarten met een grotere opdruk of met braille.
De Nederlandse Bridge Bond ondersteunt activiteiten voor blinden en slechtzienden. In Vianen is er zelfs een speciale bridgeclub voor mensen die slechtziend of blind zijn. Marie-José de Bruïne van de Nederlandse Bridge Bond licht in het blad ‘Bridge’ toe dat reguliere verenigingen ook meer kunnen betekenen voor het aantal groeiende mensen met een visuele beperking. “Iets meer begrip, iets meer rekening houden met hun situatie en ze kunnen op de club blijven spelen. En dat willen ze het liefste.” Lees het volledige artikel van ‘Bridge’.
Schaken
Aanraken is zetten. Een belangrijke regel bij het schaken. Maar ook een regel die je wellicht wilt ombuigen als je slechtziend of blind bent. Ieder schaakstuk voelt anders. Zo kun je de verschillende stukken ook met een visuele beperking van elkaar onderscheiden. Bij schaakvereniging Het Witte Paard in Colmschate hebben ze daarom een andere regel ingesteld: oppakken is zetten. Ze maken daar gebruik van een speciaal schaakbord met extra grote schaakstukken. Deze zitten op het bord vastgeplakt. Dan kun je als schaker een stuk voelen, zonder deze op te hoeven pakken. Nieuwsgierig hoe ze dat doen? Lees het artikel van de Stentor over Het Witte Paard.
Bekijk voor meer inspiratie ons themadossier over Sport en Bewegen