menu Sluit het hoofdmenu

Sport en Bewegen

Bewegen met een meervoudige beperking

Voor kinderen en volwassenen die niet alleen een visuele, maar ook een auditieve of verstandelijke beperking hebben, kan bewegen uitdagend zijn.

Er is geen blauwdruk voor wat geschikte manieren zijn om te sporten of te bewegen. Binnen Bartiméus kennen we mensen die doofblind zijn, die op outdoorvakantie zijn geweest. Maar ook mensen die ernstig lichamelijk beperkt zijn en die dus liever zwemmen, zittend bewegen of studo beoefenen (een alternatieve vorm van judo).

Of iemand wilt en gaat sporten is niet alleen afhankelijk van de mate waarin iemand kan bewegen. Soms kan iemand wel lopen, maar vindt diegene het spannend om zich zelfstandig te verplaatsen in de ruimte. Als ouder of begeleider kan je hem of haar helpen door dichtbij te blijven of houvast te geven aan bijvoorbeeld een rolstoel. Dagelijks oefenen in een vertrouwde omgeving is erg belangrijk. Dat levert positieve ervaringen op. Als hij of zij zich veilig en zelfverzekerd voelt, dan kunnen jullie misschien voorzichtig experimenteren met andere paden of zelfstandiger lopen.

Medewerkers van Bartiméus passen beweging toe om kinderen en volwassenen zelfvertrouwen te geven, hen lichaamsbewust te maken en zich te laten uiten door lichaamstaal. Daarbij ontwikkelden we de methode Sherborne door speciaal voor iedereen met een (ernstige) meervoudige beperking. Bekijk voor meer informatie over bewegen met een meervoudige beperking de publicatie ‘Met het oog op meedoen’. Het boek gaat in op de ondersteuningsbehoefte van mensen met een visuele en verstandelijke beperking, bijvoorbeeld op het gebied van oriëntatie en mobiliteit .

Nieuws

In beweging blijven: sport samen met Bart in Deventer

Bewegen is gezond, vooral bij het ouder worden. Maar wanneer je oogproblemen hebt, kan naar de sportschool gaan een hoge drempel zijn. Bartiméus start om die reden vanaf woensdag 3 januari 2018 in Deventer het sportprogramma ‘Bart’ speciaal voor senioren met een visuele beperking. Samen met energieke ouderen met een visuele beperking trainen we onder begeleiding van een gekwalificeerde instructeur en sport assistent op maat! Wilt u vitaal en zelfredzaam blijven? Doe dan mee met Bart!
Lees meer

Sporten of bewegen zoals bij jou past

De komende tijd staat Bartimeús in het teken van Sport en Bewegen. Bartiméus heeft de ambitie dat jij, als je slechtziend of blind bent, het leven kunt leiden dat bij je past. Of je nu topsporter wilt zijn, je simpelweg vrij wilt kunnen bewegen of sporten mogelijk wilt maken voor anderen met een visuele beperking. Afhankelijk van jouw behoefte zorgt Bartiméus daarbij voor passende ondersteuning. Kijk op www.bartimeus.nl/sport voor de mogelijkheden.
Lees meer

Agenda-items

Training Sport en spel (kinderen 9-11 jaar)

Een training gericht op sport, spel, motorische ontwikkeling en samenspel. Voor slechtziende en blinde kinderen in de leeftijd 9-11 jaar (groep 6,7,8).
Lees meer

Training Samen Sporten

Een training gericht op sport en spel. Voor slechtziende en blinde jongeren in de 1e, 2e, 3e klas van het voortgezet onderwijs.
Lees meer

Publicaties

Oog voor de bal

Dit boek gaat over balvaardigheden. Wanneer een kind met een visuele beperking met een bal wil gaan spelen, kunnen er allerlei vragen naar boven komen. Op welke afstand kan hij de bal zien, welke...Bestellen

Fietsen voor slechtziende kinderen van 4-6 jaar en 7-11 jaar

Op de dvd zijn verschillende portretten te zien van kinderen en hun ouders. Zij praten over hun ervaringen bij het leren fietsen. Professionals laten zien wat zij kunnen bijdragen in dit...Bestellen

Ervaringsverhalen

Veiligheid, vertrouwen en veel oefenen

“Vandaag realiseerde ik me pas hoe weinig je van een spel meekrijgt tijdens de gymles als je blind of slechtziend bent.” Marjolein Bos volgde op 6 oktober met haar collega Joren Mellon en twintig andere docenten de training ‘Bewegingsonderwijs’ bij Bartiméus.
Lees meer

Uitblinken bij Bartiméus

'Voetbal!', zegt Job enthousiast als je hem vraagt wat hij het liefste doet aan sport. Op dinsdag 17 oktober deed Job uit Ermelo met vier anderen mee aan een jongerentraining ‘Samen Sporten’. De groep van 12 tot en met 15 jarigen deed samen gymoefeningen en oefende met showdown, volleybal en hardlopen.
Lees meer