Bewegen met een meervoudige beperking
Voor kinderen en volwassenen die niet alleen een visuele, maar ook een auditieve of verstandelijke beperking hebben, kan bewegen extra uitdagend zijn. Bij Bartiméus wonen diverse mensen met een meervoudige beperking. Voor en met hen zoeken we steeds naar nieuwe beweegactiviteiten. Zoals een outdoor week voor bewoners die doofblind zijn. Bewoners met een visuele èn een ernstige lichamelijke beperking kunnen bijvoorbeeld zwemmen, fitnessen vanuit een rolstoel of meedoen studo (een mix van judo met Sherborne invloeden).
Visuele en lichamelijke beperking
Voor mensen met een visuele en (ernstige) lichamelijke beperking is het extra belangrijk om voldoende te bewegen. Daarmee kan je andere lichamelijke ongemakken en klachten voorkomen of verminderen. Zoals darmklachten of heupproblemen. Steeds meer hulpmiddelen kunnen beweging stimuleren. Bekijk bijvoorbeeld de hulpmiddelen voor kinderen met een meervoudige beperking.
Visuele en verstandelijke beperking
Of iemand sport hangt niet alleen af van de mate waarin iemand kan bewegen. Soms kan iemand wel lopen, maar vindt diegene het spannend om zich zelfstandig te verplaatsen in de ruimte. Als ouder of begeleider kan je hem of haar helpen door dichtbij te blijven of houvast te geven aan bijvoorbeeld een looprekje of rolstoel. Dagelijks oefenen in een vertrouwde omgeving is erg belangrijk. Dat levert positieve ervaringen op. Als hij of zij zich veilig en zelfverzekerd voelt, dan kunnen jullie misschien voorzichtig experimenteren met andere paden of zelfstandiger lopen. Bekijk ook tips hoe je beweging kunt stimuleren bij mensen met een visuele beperking en een ontwikkelingsachterstand.
Sherborne
Medewerkers van Bartiméus passen beweging toe om kinderen en volwassenen zelfvertrouwen te geven, hen lichaamsbewust te maken en zich te laten uiten door lichaamstaal. Daarbij ontwikkelden we speciaal voor iedereeen met een (ernstige) meervoudige beperking de methode Sherborne door. Deze methodiek stimuleert met spelvormen om in beweging te komen en daarnaast ook het contact met de begeleider, ouder of naaste te verbeteren. Per persoon passen we de activiteiten aan op wat mogelijk en wenselijk is. Soms is dat liggend, in een rolstoel of juist staand.
Voorbeeld oefening: Met deze oefening kun je iemand bewust maken van zijn of haar lichaam. Als begeleider zit je op de grond met je benen wijd. De ander gaat tussen de benen van de begeleider in zitten. Als begeleider beweeg je rustig heen en weer. Van links naar rechts. Van voor naar achter. Je wiegt samen. Zo maak je als het ware een 'huisje' voor de ander. Als dit goed gaat kun je proberen om het 'huisje' meer en minder te sluiten door de armen om het lichaam van de andere te buigen. Het werkt vaak rustgevend om het wiegen te begeleiden met zachte stemgeluiden of neuriën.
Met het oog op meedoen
Bekijk voor meer informatie over bewegen met een meervoudige beperking de publicatie ‘Met het oog op meedoen’. Het boek gaat in op de ondersteuningsbehoefte van mensen met een visuele en verstandelijke beperking, bijvoorbeeld op het gebied van oriëntatie en mobiliteit.