menu Sluit het hoofdmenu

Sport en Bewegen

Hulpmiddelen om te bewegen voor kinderen met een meervoudige en visuele beperking

Regelmatig bewegen is voor ieder kind belangrijk. Ook voor kleuters met een visuele of meervoudige beperking. Jonge kinderen rennen en vliegen in het rond. Ze klimmen. Klauteren. Gaan zelf zitten en staan weer op. Terwijl ze de wereld ontdekken krijgen ze een onvoorstelbare hoeveelheid beweging. Dat heeft allemaal positieve neveneffecten. Voor kinderen met een beperking is bewegen een stuk lastiger, maar absoluut net zo belangrijk.

Ontwikkeling stimuleren

Kinderen leren door te bewegen en te ontdekken. Zeker bij meervoudige beperkingen in combinatie met een visuele beperking heeft dit gevolgen voor de ontwikkeling. Door te bewegen kan een kind de wereld letterlijk zelf ontdekken. 

Darmen

Afwisselend bewegen helpt de darmen. Veel kinderen met een meervoudige beperking hebben last van verstoppingen die voor veel pijn kunnen zorgen. Bewegen kán er aan bijdragen om die klachten te verminderen.

Heupontwikkeling

Problemen met de heupen zijn veelvoorkomende complicaties bij kinderen die niet leren lopen. Normaal slijt het heupbot als het ware door de druk van het lopen in de kom. Als dat niet gebeurt is de kans dat de heup in afwijkende vorm of zelfs buiten de kom gaat groter.

Hulpmiddelen om zelf te bewegen voor meervoudig gehandicapte kinderen

Ferre is een vrolijke meervoudig gehandicapte jongen van 5 jaar. Hij gaat naar de Bosschool van Bartiméus. Ferre heeft verschillende hulpmiddelen waardoor hij zelf kan bewegen:

Ferre in hulpmiddel Trippel voor een keukenkastje

 

Trippel: De trippel is een soort rolstoel waarbij een kind zelf met de voeten bij de grond kan en zo kan voortbewegen. Door de trippel kan Ferre zelf verplaatsen en traint hij zijn onderbeenspieren en handfunctie als hij van richting verandert.

 

 

Ferre in de caddy aan het wandelen

 

Caddy: De  Caddy is een loophulpmiddel waar kinderen door de juiste ondersteuning toch zelf kunnen stappen en lopen. Ferre kan hierdoor staan en vanuit die positie lopend verplaatsen terwijl zijn romp de nodige steun krijgt om dit te kunnen doen.

 

 

Ferre in het activiteitenvest

 

Het activiteitenvest wordt vastgemaakt aan de plafondlift. Hierdoor kan Ferre zelfstandig lopen en ook rondjes draaien. Doordat hij in het vest hangt kunnen zijn armen en benen vrij bewegen. Hij draagt aan zijn voeten KEVO's (Knie Enkel Voet Orthese) dit zijn kunsstof kokers om het bovenbeen, de knie en de voeten en deze geven extra ondersteuning bij het staan. 

 

Ferre in de rolstoel

 

Rolstoel: Om zelfstandig te verplaatsen. Ferre kan zelf met zijn armen en handen de rolstoel voortbewegen.

 

 

Ferre op de fiets

 

Fiets: Door zelf te fietsen bouwt Ferre spierkracht op en leert hij sturen. Ferre heeft zelf een fiets maar moet daarbij wel geduwd worden en deze fiets is aan de kleine kant.

 

 

Ferre op de tandemfiets

Deze tandemfiets hopen de ouders van Ferre binnenkort in bruikleen te krijgen van hun gemeente. Een belangrijke voorziening omdat Ferre kan meetrappen, zelf kan trappen maar ook even kan uitrusten. Hij kan daarmee spierkracht en spierbalans opbouwen en daarmee worden hopelijk operaties in de toekomst voorkomen. De tandemfiets is een veelgebruikt hulpmiddel bij kinderen met een visuele beperking omdat zij op deze manier niet zelf hoeven te kijken en te sturen maar wel kunnen fietsen.

Op school staat er nog een statafel die van zitpositie naar staan gezet kan worden. Ferre oefent daarmee het staan zelf en traint daarmee zijn beenspieren en rompbalans. Maar tegelijk leert en ervaart hij hoe het is om van zitten naar staan te komen en weer terug. Wat later zijn dagelijks verzorging met gebruik van een tillift makkelijker zal maken.

Overige hulpmiddelen

Naast hulpmiddelen om te bewegen zijn er ook nog andere hulpmiddelen bijvoorbeeld rondom het zicht (brillen, vergrootglazen, brailleregels) maar ook spraakcomputers. Wilt u meer weten of een hulpmiddel toevoegen dat voor u of uw kind belangrijk is? Laat het ons weten via het vragenformulier op deze pagina.

Lees meer over Ferre

Nieuwsgierig geworden naar hoe ze bij Ferre thuis omgaan met alle hulpmiddelen en waarom dit zo belangrijk voor hem is? Lees dan ook het interview met de moeder van Ferre.

Nieuws

‘Goalball…oh je bedoelt korfbal?'

Het is vrijdagavond en er komt luid gelach uit de sportzaal van Bartiméus in Zeist. We maken een trainingsavond mee van goalball. Bij binnenkomst zijn de goalballspelers samen met trainer Corné Speksnijder (31) al druk bezig met de warming-up. Bij goalball wordt een rinkelbal met een onderhandse gooi door de zaal naar het doel van de tegenpartij geworpen. Corné: ‘Het mooie van goalball is dat je in het veld niet afhankelijk bent door je visuele beperking, terwijl dat buiten het veld wel het geval is.’
Lees meer

Leerlingen VSO op Olympisch ijs

Op donderdag 15 februari mochten leerlingen van VSO Bartiméus schaatsen op de coolste baan van Nederland in het Olympisch stadion. Een feestje! En om ze alvast in de juiste stemming te brengen, werden ze met de speciale oranje Team NL bus naar Amsterdam gereden.
Lees meer

Agenda-items

Samen bewegen in de Bies

Zwemmen, fitnessen, bootcampen, dansen of snoezelen. Het kan allemaal op een speciale dag die Bartiméus voor mensen met een meervoudige beperking organiseert in haar multifunctionele sportcentrum in Doorn.
Lees meer

Training Sport en spel (kinderen 9-11 jaar)

Een training gericht op sport, spel, motorische ontwikkeling en samenspel. Voor slechtziende en blinde kinderen in de leeftijd 9-11 jaar (groep 6,7,8).
Lees meer

Publicaties

Met het oog op meedoen

Dit boek gaat over mensen voor wie door een combinatie van een visuele en verstandelijke beperking, ‘meedoen in de samenleving’ een bijzondere opgave is. Het heeft tot doel om kennis te delen en...Bestellen

Oog voor de bal

Dit boek gaat over balvaardigheden. Wanneer een kind met een visuele beperking met een bal wil gaan spelen, kunnen er allerlei vragen naar boven komen. Op welke afstand kan hij de bal zien, welke...Bestellen

Ervaringsverhalen

‘Goalball…oh je bedoelt korfbal’?

Het is vrijdagavond en er komt luid gelach uit de sportzaal van Bartiméus in Zeist. We maken een trainingsavond mee van goalball. Bij binnenkomst zijn de goalballspelers samen met trainer Corné Speksnijder (31) al druk bezig met de warming-up. Bij goalball wordt een rinkelbal met een onderhandse gooi door de zaal naar het doel van de tegenpartij geworpen. Corné: ‘Het mooie van goalball is dat je in het veld niet afhankelijk bent door je visuele beperking, terwijl dat buiten het veld wel het geval is.’
Lees meer

‘Hij is niet meer afhankelijk van waar wij hem neerzetten'

Hulpmiddelen voor kinderen. Voor ouders kan het een flinke drempel zijn als er weer een nieuw hulpmiddel nodig blijkt. Tegelijkertijd zijn hulpmiddelen waarmee kinderen zelf kunnen voortbewegen voor de kinderen en voor hun ouders van enorm belang. Net zoals bij Ferre.
Lees meer