Visuele en verstandelijke beperking
Bij mensen die naast een verstandelijke beperking ook een visuele beperking hebben, komt het regelmatig voor dat de omgeving deze visuele beperking niet herkent. Hierdoor blijven de mogelijkheden voor een optimale ondersteuning onbenut.
Als iemand een IQ lager dan 70 heeft, spreken we van een verstandelijke beperking. Als iemand een verstandelijke of meervoudige beperking heeft, is er een verhoogde kans op een visuele beperking. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. In Nederland gaat het om enkele honderdduizenden mensen.
Beperkingen moeilijker te compenseren
Wanneer iemand blind of slechtziend is en een verstandelijke beperking heeft, is het moeilijker om de gevolgen van de individuele beperking te compenseren.
- Zien en kijken kan niet of minder ingezet worden om situaties te overzien en te begrijpen.
- Gesproken taal en het interpreteren van wat je hoort en voelt, is erg moeilijk. Informatie via taal vraagt veel van het geheugen en het begripsvermogen om alles wat je hoort om te zetten naar een betekenisvol geheel. Ook tactiele informatie is snel te abstract.
Het gaat om beperkingen die elkaar als het ware versterken. De kans is groot dat daardoor ontwikkelingsproblemen en een ontwikkelingsachterstand ontstaan. Uiteraard verschillen de gevolgen per individu en hangt dit ook af van de mate van de verstandelijke beperking.
Onderzoek
Bartiméus heeft gespecialiseerde oogmeetkundigen die ervaring hebben met verstandelijk en meervoudige gehandicapte mensen. Zij gebruiken aangepaste onderzoeksmethoden en testmaterialen.
Het is ook mogelijk dat ambulante medewerkers van Bartiméus naar de locatie toekomen voor onderzoeken en adviestrajecten. Juist bij cliënten waarbij sprake is van een complexe stoornis, bijkomende problematiek, en/of een verstandelijke of meervoudige beperking wordt onderzoek op de eigen locatie als minder spanningsvol ervaren en leidt het daardoor tot betere onderzoeksresultaten.
Ondersteuning
Bij een visuele en verstandelijke beperking is méér en andere ondersteuning nodig dan bij een enkelvoudige beperking. Opvoeding, onderwijs, zorg en begeleiding zijn er op gericht om iemand in staat stellen met zijn beperkingen te leren leven.
Specifieke ondersteuning is afgestemd op de persoon en diens situatie. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar zwakke en sterke kanten in zijn of haar functioneren, maar ook naar de leef- en werkomgeving en naar de kennis en vaardigheden van opvoeders/begeleiders.
Bartiméus biedt onder meer:
- diagnostiek en oogheelkundig onderzoek
- speciaal onderwijs
- (begeleid) wonen
- ambulante begeleiding van kinderen/volwassenen en ouders
- ondersteuning van professionals in zorgcentra
- dagbesteding
- technologische toepassingen: Bartiméus Fablab onderzoekt mogelijkheden van technologie voor de ondersteuning van cliënten. Cliënten en begeleiders kunnen deze hulpmiddelen uitproberen. Ook is Bartiméus specialist op het gebied van oogbesturing voor mensen met een visuele beperking.
Begeleiding van zorgprofessionals
Wij vinden het ook belangrijk dat mensen die niet bij ons of thuis wonen maar die in een andere zorginstelling wonen de best mogelijke zorg en ondersteuning krijgen. Daarom begeleiden wij ook professonals in andere zorginstellingen zodat ook zij de beste zorg kunnen leveren aan mensen die zowel verstandelijk als visueel beperkt zijn. Lees meer over het aanbod voor zorgprofessionals en zorgorganisaties.