menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Tips voor de iPhone, iPad en iPod touch (iOS)

De iPhone en de iPad bieden veel mogelijkheden voor blinde en slechtziende mensen. Dit komt vooral door de standaard ingebouwde functies voor wat betreft toegankelijkheid bij deze mobiele apparaten.

Snel naar veelgezochte informatie:

Automatisch slot - schermvergrendeling instellen

Siri instellen

Wat kunt u met een iPhone of iPad?

Met een iPhone of iPad heeft u eigenlijk een draagbare en gemakkelijk bedienbare computer in handen. Met de juiste programma's (apps) kunt u er van alles mee doen. Veel apps zijn gratis of voor een klein bedrag te koop. Een aantal voorbeelden wat u met een iPhone of iPad kunt doen: internetten, e-mailen, videobellen, boeken lezen of luisteren, reizen met het openbaar vervoer plannen, uw weg vinden door middel van navigatie.

Eenvoudige aanpassingen

Op elke iPhone of iPad is standaard een groot aantal toegankelijkheidsopties aanwezig:

  • U kunt gebruik maken van vergroting: de Zoom-functie;
  • Het is mogelijk om kleuren om te keren of grijstinten in te stellen;
  • U kunt gebruik maken van spraakinvoer (commando of dicteerfunctie). Of spraakuitvoer (VoiceOver). Hierbij wordt de scherm informatie via spraak gegeven, zodat hiermee het apparaat volledig blind te bedienen is;
  • Een braille leesregel is via bluetooth aan te sluiten.

Vergroting

De iPhone en de iPad beschikken over verschillende manier van vergroten. Naast de bekende knijpbeweging (pinchen) waarmee u kunt in- en uitzoomen, is op een aantal plekken gedeeltelijk vergroting mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld bij foto's, mail of internet. Ook bij enkele apps kunt u de tekst (gedeeltelijk) vergroten door instellingen aan te passen. Voor apps of schermen waarbij u dit niet kunt instellen, is er de Zoom-functie met verschillende opties. Door gebruik te maken van verschillende aanraak commando’s (met drie vingers tikken en/of slepen op het scherm) is deze

Spraakondersteuning

Op elke iPhone en iPad zit spraakondersteuning. De is de zogenaamde VoiceOver. Deze VoiceOver spreekt alles uit wat u aanraakt of met gebaren langs gaat of de gehele tekst laat voorlezen. Voor het bedienen hiervan wordt ook gebruik gemaakt van verschillende aanraak commando’s met één of meerdere vingers vegen en met één of meerdere keren tikken op het scherm.

 Maar er is ook een optie om het gehele scherm of alleen geselecteerde tekst uit te laten spreken (zonder de VoiceOver).

Spraakinvoer

Bij elke app waarbij u het toetsenbord gebruikt, is het mogelijk om in plaats van te typen, de tekst te dicteren. Zelfs het plaatsen van leestekens, het maken van nieuwe regels e.d. is hierbij mogelijk. Het werken met de app Notities of de app Mail wordt u dan erg gemakkelijk gemaakt.

Siri

Een bijzonder functie is Siri. Met behulp van Siri kunnen opdrachten gegeven worden of vragen worden gesteld aan de iPad of iPhone. Siri wordt ook wel de Spraak-assistent genoemd. Siri helpt je bij het uitvoeren van eenvoudige taken zoals het weerbericht opvragen, plannen van afspraken en apps starten. Het bijzondere hieraan is dat je de vragen in natuurlijke taal kunt stellen. Siri begrijpt ook algemene kennisvragen. Lees meer over het instellen van SIRI.

Bartiméus ondersteunt bij instellen van uw iPhone of iPad

Soms is het lastig om zelf uw iPhone of iPad goed in te stellen. Ook het leren werken met de Voice-Over (waarbij de bediening van de iPad of iPhone totaal anders wordt) kan ingewikkeld zijn. Om u daarmee op weg te helpen kan Bartiméus u van dienst zijn! Lukt het niet om uw iPhone of iPad goed in te stellen, heeft u behoefte aan een instructies en/of wilt u uitproberen of deze toestellen iets voor u zijn? Neem dan contact op via ons telefoonnummer voor informatie en advies: 088 - 88 99 888. Onze medewerkers helpen u graag verder.