menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Academische Werkplaats Sociale Relaties en Gehechtheid

Stress en Pijn

Mensen met een visuele-en-verstandelijke of verstandelijke beperking hebben vaker last van stress en pijn. Daarbij zijn ze niet altijd in staat om aan te geven wanneer ze pijn of stress ervaren.

Wat biedt de Academische Werkplaats?

Te veel stress en pijn is niet goed voor ieders welzijn. In de Academische Werkplaats ontwikkelen medewerkers daarom kennis en tools die bijdragen aan preventie, signaleren en terugbrengen van stress en pijn bij mensen met een visuele en verstandelijke beperking.

Projecten

Dat gebeurt in de vorm van onderzoeksprojecten van publicaties tot folders en websites tot apps en serious games. Een aantal projecten die bijdragen aan verminderen van pijn en stress lichten we hieronder toe.

EMB Pijn app

De EMB Pijn app helpt ouders en begeleiders om pijn bij mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) beter te signaleren. Ze kunnen dan eerder handelen en bijvoorbeeld pijnstillers geven of overleggen met de arts of specialist. De Pijn app (link opent in nieuw venster) is een uitbreiding van de Slimme Sok (link opent in nieuw venster) en nog in ontwikkeling.

De EMB Pijn app werkt als volgt: De slimme sok meet het vochtgehalte op voetzool en registreert het als de drager meer zweet. Dat gebeurt als de drager stress of pijn heeft. De software geeft dit signaal door aan de app, de ouder of begeleider krijgt er bericht over en kan actie ondernemen.

Video over het onderzoek en de ontwikkeling van de EMB Pijn app    

Jij en Ik

Een project dat zich richt op verminderen van stress is het computerspel ‘Jij en ik’. Deze serious game helpt stress voorkomen en het bevordert sociale relaties bij mensen met een licht verstandelijke beperking. De speler leert om gedrag van zichzelf en anderen beter te begrijpen en verklaren.

Gedurende het spel ging ik steeds meer ontspannen.

Een enthousiaste speler vertelt dat elk level begint met een filmpje om erin te komen: ‘Goede acteurs beelden de kleine verschillen tussen emoties en stress mooi uit.’ De speler merkte dat het spel werkt: ‘Het gaat natuurlijk over stress en emoties, maar gedurende het spelen merkte ik dat ik steeds meer ging ontspannen. Je herkent situaties steeds beter. Het doet dus echt iets met je. Het spel was best moeilijk maar ook leerzaam en leuk.’

Een begeleider vertelt over het effect van het spel: ’Na het spelen hadden we een goed gesprek. Over emoties en het begrijpen van jezelf. Ook ik begrijp mijn cliënt nu beter.’

Nieuws

Digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking - gratis webinar

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Gratis webinar over digitale hulpmiddelen die helpen bij het maken van contact met mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Publicaties

Boek: Zo kan ik meedoen

Dit boek is voor ouders en begeleiders van mensen met een visuele en verstandelijke beperking en gaat over het aanleren van praktische vaardigheden. Hoe leer je iemand zelfredzaam te worden...Bestellen

Brochure: Doofblind Specifiek Wonen - binnen een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking

Om de zorg voor doofblinde mensen binnen een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking goed vorm te geven, adviseert en ondersteunt Bartiméus in het opzetten van doofblindenwoningen...Bestellen

Ervaringsverhalen

Hendrik houdt ook met autismespectrumstoornis plezier in het werk

Prettig kunnen werken als je een verstandelijke beperking hebt, blind bent en een autismespectrumstoornis hebt is een grote uitdaging. Hendrik (50 jaar) liep door de combinatie van deze beperkingen helemaal vast op zijn toenmalige dagbestedingslocatie. Dankzij een speciale aanpak gaat hij weer met plezier naar zijn werk.
Lees meer

Begeleider Heidi met onze jongste bewoners in tv-programma ‘Mensenwerk’

Voor één van de vijf afleveringen van het nieuwe KRO-NCRV programma Mensenwerk is onze begeleider Heidi Knol van Brink 1 onlangs gefilmd. Zet 25 maart maar alvast in uw agenda, want dan komen Flint (6), Geertjan (7), Ardyan (10), Pim (15), Teun (21), Boy (24) en Heidi op televisie. De aflevering heet ‘Ik sta voor je klaar’.
Lees meer