menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Academische Werkplaats Sociale Relaties en Gehechtheid

Projecten

De onderzoeken in de Academische Werkplaats vinden plaats in de vorm van projecten, met uiteenlopende activiteiten en resultaten:

  • Inhoudelijke kennisontwikkeling (scholing en opleiding)
  • Borging van kennis (boeken, presentaties, begeleiding en advies)
  • Innovatie en projecten (publicaties, folders, websites, games en app’s)
  • Wetenschappelijke publicaties

De projecten komen vaak binnen vanuit de praktijk. Bijvoorbeeld als er op bijeenkomsten vragen worden gesteld door ouders, begeleiders, gedragsdeskundigen en artsen. Als blijkt dat zo’n vraag breder leeft, dan kan dat reden zijn voor een financieringsaanvraag om er een project van te maken. Zo is de Slimme Sok (link opent in nieuw venster) doorontwikkeld in een nieuw project. Naast de bestaande functies kan de sok daardoor ook pijn meten. Dat is begonnen met een vraag van een ouder.

Na de onderzoeksfase brengt de werkplaats de nieuwe kennis terug naar de praktijk. Om ervoor te zorgen dat de kennis, tools en methoden ook echt bruikbaar zijn, bestaan de projectteams niet alleen uit wetenschappers, ook cliënten en hun ouders of begeleiders werken eraan mee.

Soorten projecten

Het soort projecten in de academie is zeer divers:

Slimme Sok

Dankzij huidgeleiding meet de Slimme Sok (link opent in nieuw venster) hoeveel spanning iemand met een (zeer) ernstig verstandelijke beperking ervaart. De metingen zijn zichtbaar via een app.

Hey Google, ik kan het zelf!

De Google Home assistent geeft mensen met een verstandelijke beperking meer zelfstandigheid.

Jij en Ik - Serious Game

Dit computerspel (link opent in nieuw venster) stimuleert vaardigheden om te kunnen mentaliseren. Dit helpt mensen met een licht verstandelijke beperking bij het voorkomen van stress en het bevordert sociale relaties.

 

 

Tijd en Tijdsbeleving

In deze studie (link opent in nieuw venster) onderzoeken we hoe mensen met een (visuele- en) verstandelijke beperking omgaan met tijd. Zij ondervinden hierbij vaak problemen. We kijken naar de beleving van tijd en naar tijdmanagement in het dagelijks leven. De onderzoeksresultaten vormen de basis voor aanbevelingen voor de dagelijkse ondersteuning van mensen met een (visuele- en) verstandelijke beperking. Zodat ze beter leren omgaan met tijd. 

Broedels

Met deze serious game (link opent in nieuw venster) ondersteunen we broers en zussen (6 – 9 jaar) van kinderen met een visuele en verstandelijke beperking.

ICT als onderdeel van de oplossing

Contact leggen en iemand begrijpen is moeilijk als je slecht kunt zien. ICT-toepassingen blijken vaak een goed hulpmiddel te zijn. Bij steeds meer onderzoeken is ICT dan ook onderdeel van de oplossing.

ICT-oplossingen die in de werkplaats zijn bedacht en ontwikkeld zijn bijvoorbeeld e-learnings, apps en serious games. Deze tools kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld een betere ouder-kindrelatie of aan een betere omgang met conflicten. Een mooi voorbeeld is het project Spelenderwijs Spiegelen (link opent in nieuw venster). Dankzij de spelmat kunnen ouders zich beter verplaatsen in de leefwereld van hun kind. En dat komt hun relatie ten goede.

Laurent zit bij zijn computer en lacht breeduit.

Nieuws

Digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking - gratis webinar

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Gratis webinar over digitale hulpmiddelen die helpen bij het maken van contact met mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Publicaties

Boek: Zo kan ik meedoen

Dit boek is voor ouders en begeleiders van mensen met een visuele en verstandelijke beperking en gaat over het aanleren van praktische vaardigheden. Hoe leer je iemand zelfredzaam te worden...Bestellen

Brochure: Doofblind Specifiek Wonen - binnen een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking

Om de zorg voor doofblinde mensen binnen een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking goed vorm te geven, adviseert en ondersteunt Bartiméus in het opzetten van doofblindenwoningen...Bestellen

Ervaringsverhalen

Hendrik houdt ook met autismespectrumstoornis plezier in het werk

Prettig kunnen werken als je een verstandelijke beperking hebt, blind bent en een autismespectrumstoornis hebt is een grote uitdaging. Hendrik (50 jaar) liep door de combinatie van deze beperkingen helemaal vast op zijn toenmalige dagbestedingslocatie. Dankzij een speciale aanpak gaat hij weer met plezier naar zijn werk.
Lees meer

Begeleider Heidi met onze jongste bewoners in tv-programma ‘Mensenwerk’

Voor één van de vijf afleveringen van het nieuwe KRO-NCRV programma Mensenwerk is onze begeleider Heidi Knol van Brink 1 onlangs gefilmd. Zet 25 maart maar alvast in uw agenda, want dan komen Flint (6), Geertjan (7), Ardyan (10), Pim (15), Teun (21), Boy (24) en Heidi op televisie. De aflevering heet ‘Ik sta voor je klaar’.
Lees meer