menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Praktische voorbeelden: Het kan wél

Voor bijna elke hulpvraag is wel een slimme oplossing te bedenken. Onder het motto ‘Het kan wél’ proberen wij met open blik naar cliënten en diens hulpvraag te kijken en uit te gaan van mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Voor verschillende domeinen en thema’s zijn al eerder verschillende oplossingen en projecten uitgevoerd. Hier onder een greep uit de verschillende projecten en mogelijkheden.

Vergroten eigen regie

Het inzetten van slimme technologische oplossingen kan de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven van de cliënt vergroten.

 • Domotica project: Het inzetten van slimme technologische oplossingen kan de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven van de cliënt vergroten. Hier draaide het om binnen het Domoticaproject dat van begin 2016 tot half 2017 binnen Bartiméus heeft plaats. Op systematische wijze werden op vier verschillende woningen met cliënten, wettelijk vertegenwoordigers en zorgprofessionals aan de hand van ondersteuningsplannen bekeken welke handelingen er door anderen van cliënten werden overgenomen en welke misschien door de inzet van technologie weer zelfstandig gedaan konden worden. Van automatische deur, tot een ander koffiezetapparaat tot het inzetten van audiobuttons in een kledingkast om zélf kleding uit te kunnen zoeken; de oplossingen waren zeer divers maar vooral effectief!
 • Meedoen door de iClick! Koken, je eigen apparatuur aanzetten door switches. Kijk ook op de website van Eelke Verschuur voor de iClick.
 • Verschillende audiobuttons: Je boodschappenlijstje inspreken tot herkennen van kleding in je kledingkast? Niet kunnen spreken maar wel hulp willen roepen? Dagstructuur aanbrengen? Audioknoppen maken mogelijk. Verschillende audiobuttons bieden diverse mogelijkheden voor mensen met een visuele en meervoudige beperking. Kijk voor audioknoppen ook op de website van Eelke Verschuur.
 • In de website van Robotekst kunt u snel en gratis een bestand toegankelijk maken naar een versie leesbaar voor spraaksoftware.
 • Ikbenonline.com is een platform voor blinde of slechtziende cliënten met een meervoudige visuele en verstandelijke handicap. Het platform is mede ontwikkeld door Bartiméus maakt het mogelijk om te mailen, te video chatten, muziek te luisteren en je eigen levensboek te maken. Lees er hier meer over.

Een betere balans tussen actie en rust

Mensen met een visuele en meervoudige beperking moeten soms worden geholpen bij de balans vinden tussen activeren en rust. Hulpvragen rondom activeren en rust komen veel voor. Hoe maak ik bewegen leuker voor mijn cliënt? Hoe reguleer ik de prikkelverwerking? Mijn cliënt slaapt slecht: welke mogelijkheden kan technologie bieden? Mijn cliënt houdt van snoezelen, maar heeft geen snoezelruimte tot zijn beschikking; wat nu? Het FabLab is altijd op zoek naar oplossingen.

 • Een van de projecten is het project Beter Slapen. Vele van onze cliënten woonachtig bij Bartiméus hebben helaas te maken met slaapproblematiek. Dit zorgt niet alleen voor minder slapen, maar kan eveneens overdag zorgen voor onrustig gedrag, slapen overdag etc. In dit project proberen we deze slaapproblematiek beter in kaart te krijgen door het te meten met een geavanceerd horloge en de slaap door verschillende (technologische) interventies te verbeteren. https://www.steunbartimeus.nl/project/onderzoek-naar-beter-slapen/
 • Urban Bootcamp
 • Bewegen leuker maken? Dat kan met de Phonotonic. Deze interactieve ballen zijn te koppelen aan een app op je smartphone of tablet. Bij bewegen reageren deze met geluid. De sensor kan je uit de bal halen en in je sok stoppen of in een polsbandje stoppen zodat mensen met een lichamelijke beperking hier ook gebruik van kunnen maken.
 • Geluidenkussen Taikofon en Humu zijn kussen die de cliënt muziek laten ervaren als geen ander. De beide kussens zijn te koppelen aan via bluetooth en speelt muziek via het kussen af. Het kussen is zacht, fijn om op te liggen en resoneert. Ook voor mensen met een gehoorbeperking is dit kussen een uitkomst.
 • Muziek ervaren? Dit kan met de VSoundbox. De kleine maar innovatieve speaker maakt van elk object een geluidsomgeving. Van rolstoelblad tot bedbox: de VSoundbox laat de cliënt muziek ervaren en beleven.

Een fijne vrijetijdsbesteding

Betere tijdsbeleving

Veel mensen met een visuele en meervoudige beperking kunnen geen klok kijken. Het concept ‘tijd’ is slecht behapbaar. Dit kan veel onrust veroorzaken. Deze onrust kan door technologie worden weggenomen.

 • TactoTimer: Bij cliënten met een meervoudige beperking worden vaak problemen ervaren met tijdsbeleving, onder andere rondom het wachten. Een interventie die hiervoor is ontworpen is de TactoTimer, een kussen dat trilt gedurende de ingestelde wachttijd. Deze tactiele timer ondersteunt de cliënt door de tijd tastbaar te maken en door het wachten om te zetten in een prettige/ontspannen ervaring.
 • De TCM, een instrument voor de MVG doelgroep voor het meer krijgen van grip op tijd. Veel mensen met een visuele en meervoudige beperking hebben problemen met tijd en tijdsbeleving.
 • Dagstructuur aanbrengen in het leven van een cliënt door middel van audio kan veel rust brengen in diens leven. Dit kan onder andere met de Interactive Wall en de Story Sequencer.

Vergroten van de mobiliteit

 • HeartBeat: Sociaal contact is voor doofblinde mensen net zo belangrijk als voor iedereen. Om te zorgen dat mensen met doofblindheid zelf initiatief kunnen nemen in het contact, is de Heartbeat ontwikkeld. Het is een apparaat waarmee de cliënt de nabijheid van de begeleider kan voelen a.d.h.v. trillingen.  De cliënt is kan ook  d.m.v. een knop zijn of haar begeleider oproepen en op de begeleider te wachten, zonder zich angstig en onveilig te voelen. Door de Heartbeat kunnen sociaal isolement, afhankelijkheid en gedragsproblemen afnemen en eigen regie vergroot worden.
 • Trilriem: In samenwerking met de Hogeschool Utrecht en ‘Stichting Innovative Power’ is er een riem ontwikkeld die we inzetten ten behoeve navigatie van doofblinde mensen. Door het ontvangen van haptische feedback onderzoeken we of mensen die doofblind zijn zich zelfstandig van ruimte naar ruimte kunnen begeven. Na het gemaakt hebben van een prototype wordt er nu gewerkt aan een goed werkende variant.

Beter onderwijs

 • Audio e-Learning: In het onderwijs aan leerlingen met een visuele en verstandelijke beperking zijn er wereldwijd amper digitale leermiddelen voorhanden waarmee ze zelfstandig en aantrekkelijk kunnen leren. Binnen Nederland bestaat er al enige jaren een e-learning platform speciaal gemaakt voor leerlingen met een verstandelijke beperking. Helaas was deze niet geschikt voor gebruikers met een visuele beperking. In een samenwerkingsproject met de stichting die het vanuit het onderwijs heeft ontwikkeld is dit leermiddel volledig toegankelijk gemaakt voor blinde en slechtziende gebruikers.

Interessante nieuwsartikelen

Regelmatig publiceren wij of partijen waar wij mee samenwerken over onze projecten. Hieronder een aantal nieuwsberichten:

Nieuws

Bartiméus innovaties in race voor Gehandicaptenzorgprijs 2018

Van de 10 innovaties voor de Gehandicaptenzorgprijs, zijn er 2 van Bartiméus. Doel van de zorgprijs is om gehandicaptenzorginstellingen te stimuleren tot kennisontwikkeling en om kwaliteitsverbetering te belonen en zo de kwaliteit van leven van mensen met een beperking te vergroten. Bartiméus zoekt - samen met cliënten - naar mogelijkheden, aanpassingen en vernieuwingen om het dagelijks leven te vergemakkelijken. We voelen ons vereerd dat 'Zie je wel' én 'Beacons bootcamp' kans maken op de prijs.
Lees meer

Op bezoek bij Dick Lunenborg van Bartiméus

Dick Lunenborg werkt al 17 jaar als ICT-deskundige bij Bartiméus Onderwijs. Bij de Bosschool van Bartiméus worden slechtziende en blinde leerlingen met een verstandelijke beperking begeleid. Hij heeft veel kennis en ervaring opgedaan met het inzetten en ontwikkelen van methodieken en trainingen die aansluiten op mogelijkheden en talenten van de leerlingen van de Bosschool. ‘Gewoon waar het kan, speciaal waar het moet’, is het uitgangspunt van alle scholen van Bartiméus.
Lees meer

Ervaringsverhalen

‘Een verademing om te horen waar geluiden vandaan komen’

Liever doof of blind? Een vraag die goedziende mensen nog weleens willen stellen. Het beantwoorden ervan blijkt onmogelijk! Maar wat als het realiteit is en je zowel weinig hoort als ziet én je weet dat dit slechter wordt? Oud-cliënt Annie Struijk (68) kampt sinds haar jeugd met Usher* wat haar fiks beperkt heeft in haar doen en laten. Maar sinds 2017 hoort ze veel beter. Annie is geopereerd, heeft een tweede cochleaire implantaat (afgekort CI) en sindsdien gaat er een wereld voor haar open.
Lees meer