menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Praktische voorbeelden

Kan niet, bestaat niet (Maaike Meerlo)

Voor bijna elke hulpvraag is wel een slimme oplossing te bedenken. Onder het motto ‘Het kan wél’ proberen wij met een open blik naar cliënten en hun hulpvraag te kijken en uit te gaan van mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Voor verschillende domeinen en thema’s zijn al eerder verschillende oplossingen en projecten uitgevoerd. Hier onder een greep uit de verschillende projecten en mogelijkheden.

Vergroten eigen regie

Het inzetten van slimme technologische oplossingen kan de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven van elke cliënt vergroten.

  • Verschillende audiobuttons voor cliënten met een meervoudige beperkingMeedoen door de iClick! Koken, je eigen apparatuur aanzetten door switchknoppen.
  • Verschillende audiobuttons: Je boodschappenlijstje inspreken tot het herkennen van kleding in je kledingkast? Niet kunnen spreken, maar wel hulp willen roepen? Dagstructuur aanbrengen? Audioknoppen maken het mogelijk. Verschillende audiobuttons bieden diverse mogelijkheden voor mensen met een visuele en meervoudige beperking.
  • Snel en gratis een bestand toegankelijk maken naar een leesbare versie voor spraaksoftware op de website van Robotekst.
  • Ikbenonline.com is een platform voor mensen die blind of slechtziend zijn met een verstandelijke beperking. Het platform is mede ontwikkeld door Bartiméus en maakt zelf mailen, video chatten, muziek luisteren en je eigen levensboek maken mogelijk.

Betere balans tussen actie en rust

Mensen met een visuele en meervoudige beperking 'moeten' soms een handje geholpen worden bij het vinden van balans tussen activeren en rust. We krijgen geregeld hulpvragen binnen over activeren en rust houden. Hoe maak ik bewegen leuker voor mijn cliënt? Hoe reguleer ik de prikkelverwerking? Mijn cliënt slaapt slecht: welke mogelijkheden kan technologie bieden? Mijn cliënt houdt van snoezelen, maar heeft geen snoezelruimte tot zijn beschikking; wat nu? Het FabLab is altijd op zoek naar passende oplossingen.

  • De gekleurde interactieve ballen Phonotonic voor mensen met een meervoudige beperkingBewegen leuker maken? Dat kan met de Phonotonic. Deze interactieve ballen zijn te koppelen aan een app op je smartphone of tablet. Bij bewegen reageren deze met geluid. De sensor kun je uit de bal halen en in je sok stoppen óf in een polsbandje doen, zodat mensen met een lichamelijke beperking hier ook gebruik van kunnen maken;
  • Geluidenkussen Taikofon en Humu zijn kussens die de cliënt muziek laten ervaren als geen ander. Beide kussens zijn te koppelen aan bluetooth en speelt muziek via het kussen af. Het kussen is zacht, fijn om op te liggen en resoneert. Ook voor mensen met een gehoorbeperking is dit kussen een uitkomst;
  • Muziek ervaren? Dit kan met de VSoundbox. De kleine maar innovatieve speaker maakt van elk object een geluidsomgeving. Van rolstoelblad tot bedbox: de VSoundbox laat cliënten muziek ervaren en beleven;
  • Voor mensen met een visuele- en meervoudige beperking is bewegen niet vanzelfsprekend, terwijl het wel belangrijk is voor hun gezondheid. Het werken met lichteffecten is één van de manieren om ze wél te laten bewegen. Daarom doen we er bij Bartiméus alles aan om bewoners uit te dagen om wél in beweging te komen en ontwikkelden we een slim lichtgordijn.