menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Ouderschap met een visuele beperking

Praktische tips in de baby- en peuterverzorging

Baby’s worden geleverd zonder gebruiksaanwijzing. Dus zelfs voor mensen zonder visuele beperking is het verzorgen van een baby al een hele uitdaging. Met een visuele beperking is het allemaal nóg meer zoeken en proberen. Nu is het goede nieuws: er zijn je al zeer veel ouders met een visuele beperking voorgegaan. Het is hen ook gelukt, het gaat jou en de mensen om je heen ook lukken. We hebben een enorme hoeveelheid aan handige tips voor je verzameld. Die tips zijn gebaseerd op de praktijkervaring van anderen.

Tips van de sluier

We hebben een uitgebreid document gemaakt, met daarin tientallen nuttige tips. Wist je bijvoorbeeld dat er sprekende thermometers zijn? Die vertellen je of je baby koorts heeft of niet. En wist je dat je op basis van een visuele beperking langer kraamzorg kunt krijgen? Dat geeft meer tijd dingen uitgelegd te krijgen. Want hoe trek je bij een baby een rompertje uit als die helemaal onder de poep zit? Daar zijn trucs voor. Zo is het ook handig om veel tijd te besteden aan het inrichten van de babykamer. Je moet alles feilloos op de tast kunnen vinden. Het is ook belangrijk dat anderen samen met jou naar oplossingen zoeken. Zo kunnen ze bij het consultatiebureau belangrijke metingen en informatie op een memorecorder inspreken. Als je ziende partner met je baby dat bezoek doet, kun jij het later terugluisteren. Is de vader degene met de visuele beperking, hoe geef je die tijdens de bevalling dan een waardevolle rol? Soms heb je met een visuele beperking als het ware een voorsprong. Jij bent immers heel alert op geur, gevoel en gehoor. Dat kan heel handig zijn. Lees meer praktische tips voor ouders die blind of slechtziend zijn met een baby of peuter in de link hieronder.

Praktische tips voor ouders die blind of slechtziend zijn met een baby of peuter.

vader en twee kinderen bij speelhuisje in tuin

Nieuws

Digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking - gratis webinar

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Gratis webinar over digitale hulpmiddelen die helpen bij het maken van contact met mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Ervaringsverhalen

Zwijgen is zilver. Spreken is goud.

Margreet de Vries is maatschappelijk werker bij Bartiméus. Zij spreekt geregeld ouders met een visuele beperking (VIP-ouders) en hun kinderen. Meestal zijn dit ouders met verworven (niet aangeboren) slechtziendheid in een revalidatietraject. Van een aantal is de oogaandoening progressief en gaat het zicht tijdens de revalidatie achteruit.
Lees meer