menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Academische Werkplaats Sociale Relaties en Gehechtheid

Participatie en zelfstandigheid

Ergens aan kunnen deelnemen en dingen zo zelfstandig mogelijk doen. Dat geeft een goed gevoel. Dat is voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking niet anders. Voor hen is participatie en zelfstandigheid vaak een uitdaging.

Wat biedt de Academische Werkplaats?

Wetenschappers werken in de Academische Werkplaats aan projecten die de participatie en zelfstandigheid van mensen met een visuele en verstandelijke beperking vergroten. Hierdoor neemt hun gevoel van zelfredzaamheid toe en neemt het gevoel van ‘erbij horen’ toe.

Projecten

Hieronder vertellen we over twee succesvolle onderzoeksprojecten.

Hey Google, ik kan het zelf!

De spraakgestuurde assistent van Google, de Google Home, is voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking een uitkomst. Door eenvoudige commando’s uit te spreken, kunnen ze zelfstandig informatie verkrijgen, muziek afspelen of de wekker zetten.

Ik gebruik ‘m vaak, voor allerlei dingen!

De eerste bevindingen van dit onderzoeksproject (link opent in nieuw venster) zijn erg positief. Eén van de deelnemers vertelt: ‘Het is soms moeilijk om de Google Home een korte, duidelijke opdracht te geven. Maar ik blijf altijd rustig en dan probeer ik het opnieuw. Ik gebruik hem heel vaak, voor allerlei dingen!’

Meer over Google Home is te lezen in dit ervaringsverhaal, hierin vertellen twee Bartiméus-bewoners hun ervaring met de Google assistent.

Een vrouw (Melissa) zit bij de computer

EMB & ICT

De toolkit EMB & ICT (opent in nieuw venster) biedt ouders en verwanten van kinderen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) praktische handvatten. Met behulp van technologie wordt de wereld voor hen toegankelijker. De toolkit bevat verschillende producten die dankzij technologie ook interessant zijn voor kinderen met een visuele en verstandelijke beperking. Daarbij zitten ook producten die in reguliere winkels te koop zijn. Aan de producten is achtergrondinformatie toegevoegd, zodat ouders weten wat ze ermee kunnen doen.

De korte tekstjes vond ik fijn. Met plaatjes erbij.

Speelgoedbal met geluidDe EMB & ICT toolkit is door een testgroep gebruikt. Met name de korte stukjes tekst werden gewaardeerd: ’Dat vond ik echt heel fijn om te lezen. Ben je snel doorheen. Er stond een plaatje bij met dit is het, dit kun je ermee. Dat vond ik heel fijn.’ Dezelfde deelnemer vertelt ook: ‘Weet je, je loopt vast in je eigen ideeën en als je dan een dingetje leest wat voor jou interessant is dan denk je: Oh ja, dat kan ik ermee doen! Daar had ik niet aan gedacht.’

Veelgestelde vragen

Hey Google

Wat hebben mensen met een visuele- en verstandelijke beperking aan Hey Google?

Met ‘Hey Google’ kunnen visueel en verstandelijk beperkte mensen allerlei activiteiten makkelijker zelf uitvoeren. Met een gesproken opdracht kunnen ze bijvoorbeeld heel makkelijk hun favoriete muziek draaien. Zo is op een simpele manier veel informatie voor ze beschikbaar en hebben ze er niemand anders voor nodig.

Hoe moeilijk is het om Hey Google te leren gebruiken?

Het vraagt wat vaardigheden om het apparaat goed te bedienen. Het is bijvoorbeeld nodig dat een spraakopdracht kort en bondig is. De ervaring is dat Hey Google de nieuwsgierigheid opwekt en dat de mensen daarin van alles ontdekken en leren. Iedereen kan de Google Home op z’n eigen niveau leren gebruiken.

EMB & ICT

Kan ik de toolkit lenen of kopen?

De EMB & ICT toolkit is digitaal en te vinden via deze link. Onderaan de pagina staan pdf's en video's per onderwerp.

De kit bevat informatie die van pas komt als u aan de slag wilt met technologie bij de EMB doelgroep. De samenstelling is tot stand gekomen in overleg met het Bartiméus FabLab en met anderen die veel praktijkervaring hebben op het gebied van EMB en kinderen met zintuiglijke beperkingen.

Is er bij de toolkit rekening gehouden met de visuele- en de verstandelijke beperking?

Ja, sommige materialen in de kit zijn ook gechikt voor mensen met bijvoorbeeld lichamelijke- of auditieve beperkingen. De ervaring is dat er voor diverse doelgroepen interessante materialen te vinden zijn.

Nieuws

Digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking - gratis webinar

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Gratis webinar over digitale hulpmiddelen die helpen bij het maken van contact met mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Publicaties

Boek: Zo kan ik meedoen

Dit boek is voor ouders en begeleiders van mensen met een visuele en verstandelijke beperking en gaat over het aanleren van praktische vaardigheden. Hoe leer je iemand zelfredzaam te worden...Bestellen

Brochure: Doofblind Specifiek Wonen - binnen een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking

Om de zorg voor doofblinde mensen binnen een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking goed vorm te geven, adviseert en ondersteunt Bartiméus in het opzetten van doofblindenwoningen...Bestellen

Ervaringsverhalen

Hendrik houdt ook met autismespectrumstoornis plezier in het werk

Prettig kunnen werken als je een verstandelijke beperking hebt, blind bent en een autismespectrumstoornis hebt is een grote uitdaging. Hendrik (50 jaar) liep door de combinatie van deze beperkingen helemaal vast op zijn toenmalige dagbestedingslocatie. Dankzij een speciale aanpak gaat hij weer met plezier naar zijn werk.
Lees meer

Begeleider Heidi met onze jongste bewoners in tv-programma ‘Mensenwerk’

Voor één van de vijf afleveringen van het nieuwe KRO-NCRV programma Mensenwerk is onze begeleider Heidi Knol van Brink 1 onlangs gefilmd. Zet 25 maart maar alvast in uw agenda, want dan komen Flint (6), Geertjan (7), Ardyan (10), Pim (15), Teun (21), Boy (24) en Heidi op televisie. De aflevering heet ‘Ik sta voor je klaar’.
Lees meer