menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Overprikkelingsklachten bij NAH

Mensen met een visueel overprikkeld brein vinden kijken vermoeiend en willen vaak hun ogen dicht doen of het licht dimmen. Ze kunnen de informatie die via de ogen binnenkomt niet goed verwerken en de prikkels hopen zich op in hun brein. Dit heeft natuurlijk veel impact op hun dagelijks functioneren.

Over visuele overprikkeling is nog niet veel bekend. Het is moeilijk om de mate van overprikkeling objectief te meten, waardoor het lastig is om er goed onderzoek naar te doen. Bij Bartiméus zien we vaak mensen met overprikkelingsklachten en merken we dat de (h)erkenning van de klachten vaak al prettig is. U bent dus niet de enige en stelt zich zeker niet aan.

De begeleiding op dit vlak staat nog in de kinderschoenen. We werken nauw samen met de Universiteit van Utrecht om hier meer onderzoek naar te doen. Momenteel kunnen wij in ieder geval mogelijke hulpmiddelen en begeleiding met cliënten bespreken. Daarbij vraagt elke cliënt weer om een individuele aanpak. Voor wat betreft hulpmiddelen kan het gaan om computeraanpassingen, gesproken boeken, aangepaste verlichting in de woonkamer enzovoort. Hulpmiddelen en begeleiding kunnen ervoor zorgen dat iemand beter kan omgaan met de klachten. Echter, het onderliggende probleem wordt er niet mee opgelost.

Wij kunnen u met uw klachten soms ook naar andere zorginstellingen door te verwijzen. Zo kan bijvoorbeeld, indien dit nog niet heeft plaatsgevonden, multidisciplinaire revalidatie bij een regulier revalidatiecentrum het advies zijn.