menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Ouderschap met een visuele beperking

Ouderschap met een visuele beperking

Niet goed zien en toch een goede ouder zijn: wij helpen, met praktische tips.

Je baby huilt. Is dat goed? Je baby huilt juist niet. Is dat wel okay? Je peuter maakt ruzie met een andere peuter. Hoe los je dat op? Alle ouders zitten met dat soort vragen. En voor ouders met een visuele beperking is het allemaal nog net wat meer tasten en zoeken. Letterlijk en figuurlijk. Op deze pagina vind je tips om veilig en leuk met je baby, peuter en schoolkind om te gaan.  

Leren van anderen 

Nederland telt duizenden ouders met een visuele beperking die hun kind of kinderen veilig en vrolijk laten opgroeien. Natuurlijk maken ook zij lastige of vervelende situaties mee. Bijvoorbeeld: je kind mag geen schoolvriendje of –vriendinnetje mee naar huis nemen. Die andere ouder vindt het maar lastig, of eng. Hoe ga je daarmee om? Ander voorbeeld: de kraamhulp probeert je uit te leggen hoe je een rompertje aandoet, of een luier verschoont. Dan is het fijn als zij (of hij) begrijpt hoe jij leert en ervaart. En je bent van partners nu ineens ouders, met gezamenlijke zorg voor een kind. Hoe werkt dát?  

Samen kom je er wel uit 

Als ouder met een visuele beperking heb je te maken met de zorg voor je kind maar ook met anderen om je heen. Snappen ze jou? Kun jij duidelijk maken wat je nodig hebt, of wat juist niet? Dat geldt ook voor je relatie met de ouder die wél kan zien. Hoe bouwen jullie een gelijkwaardig ouderschap op? Ook daar hebben we tips voor. 

   

Nieuws

Digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking - gratis webinar

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Gratis webinar over digitale hulpmiddelen die helpen bij het maken van contact met mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Ervaringsverhalen

Zwijgen is zilver. Spreken is goud.

Margreet de Vries is maatschappelijk werker bij Bartiméus. Zij spreekt geregeld ouders met een visuele beperking (VIP-ouders) en hun kinderen. Meestal zijn dit ouders met verworven (niet aangeboren) slechtziendheid in een revalidatietraject. Van een aantal is de oogaandoening progressief en gaat het zicht tijdens de revalidatie achteruit.
Lees meer