menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Onderzoek naar inzet van technologie

Slimme horloges en virtual reality

Technologie is niet meer weg te denken in ons dagelijks bestaan. Overal om ons heen zien we vormen en voorbeelden van innovatie en technologie. Van automatische deuren en slimme horloges die lichaamsfuncties bij kunnen houden tot virtual reality en ...de mogelijkheden zijn eindeloos.
Hoe gaan wij te werk bij het inzetten van technologie? Op welke manier vinden we een juist hulpmiddel? Professionals van Bartiméus doen gericht onderzoek naar welke vorm van technologie aansluit bij de persoonlijke hulpvraag van de cliënt. Een onderzoek door Bartiméus naar de inzet van technologie, heeft de volgende onderdelen:

  • Voorbereiding
  • Onderzoek
  • Advies implementatie

Het kan wél! (Dick Lunenborg)

Zelfstandig mogelijk leven

‘Kan niet, bestaat niet!’ zeggen wij altijd. Vanuit dit credo proberen we als FabLab mensen met een visuele- en meervoudige beperking onderdeel te laten zijn van de digitale samenleving. We kijken en denken vanuit de cliënt: op welke manier kan iemand nog zo zelfstandig mogelijk leven?

Als een hulpvraag bij het FabLab terecht komt, proberen we zo multidisciplinair naar deze vraag te kijken. Samen met de betrokken begeleider, gedragsdeskundige, arts of ergotherapeut bekijken we mogelijkheden en doen we een vraagverduidelijking van de gestelde hulpvraag. We stellen vragen over de beginsituatie zoals:

  • Wat zijn de gegevens van de visus, gehoor, cognitie en eventueel andere beperkingen?Jonge meid op school met koptelefoon op achter iPad. Bron foto: MLechner
  • Wat is er al geprobeerd om de cliëntvraag te beantwoorden (en wat zijn hiervan de resultaten)?
  • Wat zijn de mogelijkheden van de cliënt? Denk hierbij aan het gebruik van de verschillende zintuigen, de cognitie, het begrip van actie-reactie, de wijze van communiceren en motorische mogelijkheden.

Kant-en-klaar óf met enige aanpassing?

Het onderzoek zal leiden tot een advies. Bij het geven van een advies waarbij we technologie inzetten, kijken we eerst naar kant-en-klare oplossingen die al beschikbaar zijn of naar kant-en-klare oplossingen die met enige aanpassing bruikbaar zijn. Daarnaast kijken we naar oplossingen die in ontwikkeling zijn; binnen, maar zeker ook buiten Bartiméus (wereldwijd).

In sommige gevallen leidt het onderzoek naar een oplossing die nog ontwikkeld moet worden: immers, hulpmiddelen die aansluiten bij de mogelijkheden van een cliënt met een visuele- en (ernstige) verstandelijke beperking zijn niet altijd standaard te koop. Dit vraagt tijd en creatief nadenken met soms verrassende resultaten, waarbij we ook vaak samenwerken met universiteiten en hogescholen.

Bartiméus professional samen met cliënt op schoot achter iPad

Maatwerk technologie

Ook voor cliënten die niet bij Bartiméus wonen, kan een van onze ambulante medewerkers onderzoeken bij welke technologie iemand het meeste baat heeft. Het gaat ons er om dat elke cliënt waar dan ook, zo zelfstandig mogelijk kan leven.

 

 

Meer weten

Werkzaam als zorgprofessional bij een zorginstelling? Neem dan contact op met Ine Woudstra of telefonisch via 06 - 413 520 36, relatiebeheerder bij Bartiméus.

Meer info over optimale ondersteuning voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking vindt u op deze site.