menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Computers, telefoons & tablets

Navigatie app kiezen

Hoe kies je een geschikte navigatie app? Waar moet een navigatie app op je smartphone aan voldoen om het als slechtziende of blinde voetganger te kunnen gebruiken om de weg van A naar B te vinden.

Waar let je op bij het kiezen van een geschikte navigatie app

 1. Offline kaarten beschikbaar.
  Dit is handig omdat als er geen internet verbinding mogelijk is, er toch nog kaarten (plattegronden) worden weergegeven. Er is geen dataverkeer nodig dus ook geen data abonnement of PrePaid.
 2. ‘Turn by turn’ wordt uitgesproken.
  Er wordt uitgesproken wanneer je naar links of rechts moet of de afstand tot een volgend punt wordt uitgesproken in meters.
 3. Voetgangersmodus mogelijk.
  Veel kaarten (plattegronden) zijn ontstaan om te gebruiken voor auto navigatie. Dus de autowegen zijn voornamelijk geïnventariseerd en zonder voetgangers modus stuurt de navigatie app je dus via de autowegen.
 4. Standaard VoiceOver (schermlezer iOS, spraakuitvoer) toegankelijkheid.
  Zijn alle knoppen bereikbaar met VoiceOver en hebben deze duidelijk namen (labels).

Wenselijk

 • Is een route van te voren te maken en zijn eventuele zelfgemaakte routes te delen met anderen
 • Nederlandstalig
 • Gratis

Punten van aandacht

 • GPS is een batterij vreter. Zorg eventueel voor een extra vermogen in de vorm van een extra batterij of Powerbank.
 • Benodigde (aanvullende) informatie ophalen van het internet is een data vreter. Gebruik maken van onbeperkt internet abbonement voorkomt onnodige kosten. Tenzij je gebruik maakt van offline kaarten en geen aanvullende informatie wil hebben zoals ‘Points of Interest’ (POI’s).
 • Niet nauwkeurig. Technisch is het nog niet mogelijk om de precieze plek waar jij staat te berekenen. Er is een speling van 10 meter op een iPhone 4 (bij een iPhone 3 kan dat oplopen tot 60 á 70 meter). Bij de Waypoint navigatie kan dit nog eens een extra 10 meter schelen. 10 bij het zetten en 10 bij het nalopen. De Turn by turn navigatie heeft geen last van de extra afwijking.
 • Een navigatie app waarschuwt niet voor obstakels op de weg! Gebruik van een stok en/of een blindengeleidehond wordt aangeraden.
 • Gaat altijd uit van het midden van de weg want is in eerste instantie gemaakt voor de auto.
 • Welke kaarten (b.v. Google Maps, Open street, TomTom) worden gebruikt. De meeste kaarten zijn ontstaan vanuit de inventarisatie van auto en snelwegen. Voetpaden zijn niet altijd meegenomen. Voetgangerstunnels zijn slecht in kaart gebracht. Garmin heeft dit wel keurig in kaart gebracht voor hun producten… maar voor de Garmin app is daar dan weer niet gebruik van gemaakt.

Nieuws

VodafoneZiggo heeft oog voor blinden

Als je blind of slechtziend bent, is het vaak lastig om via websites en apps informatie te vinden. Om toch ook voor deze doelgroepen goed vindbaar te zijn, verplaatste VodafoneZiggo zich in hun positie. Met als doel beter bereikbaar zijn voor mensen met een visuele beperking. Bartiméus juicht dit van harte toe en deelt graag haar kennis. 'Wij willen dat iedereen volwaardig mee kan doen aan de maatschappij.'
Lees meer

ZIEN-app 1.2 weer beschikbaar

De Bartiméus ZIEN-app 1.2 is weer beschikbaar voor, zowel Android als Apple. Bartiméus wil met deze app op een creatieve manier de maatschappij bewust maken van de consequenties van een visuele beperking op het dagelijkse leven. Je ervaar wat je (niet) ziet als je een bepaalde oogaandoening hebt.
Lees meer

Agenda-items

Beurs INN-Zicht

vindt plaats op zaterdag 5 oktober 2019 Op zaterdag 5 oktober a.s. tussen 10.00 – 15.00 uur wordt voor de 11e keer de Beurs INN-Zicht gehouden. INN-Zicht is een interessante en zeer veelzijdige beurs voor mensen die blind of slechtziend zijn, voor professionals werkzaam in de zorgsector, familie/mantelzorgers en belangstellenden.
Lees meer