menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Cerebrale visuele stoornissen (CVI)

Kijken met je hersenen

Kijken is ingewikkeld: je denkt dat je alles ziet.... kijken doe je niet alleen met je ogen maar vooral met je hersenen. Je denk dat de wereld is zoals jij hem ziet maar dat is niet zo!  Je ziet de wereld om je heen zoals je hersenen denken dat de wereld is. Je hersenen zijn steeds bezig om te voorspellen wat er te zien is. Je kunt dat het beste zien als je naar visuele illusies kijkt.

Afbeelding van een kubus met allemaal felle kleuren vakjes

Het oranje blokje midden op de voorkant heeft dezelfde kleur als het blokje in het midden aan de bovenkant (dat bruin lijkt). Onze hersenen voorspellen de kleur alleen anders omdat er schaduw op de tekening te zien is. Kinderen met CVI hebben moeite met het voorspellen wat er te zien is. Maar wat zien ze dan wel en waar hebben ze last van? Dat is niet zo makkelijk te begrijpen. Voor de kinderen zelf niet maar ook niet voor hun omgeving.

Visueel waarnemen

Visueel waarnemen is van groot belang om te kunnen functioneren in de wereld. Wij denken vaak dat de wereld is zoals wij hem zien. We gaan ervan uit dat onze waarneming ’perfect’ en juist is. Maar visuele waarneming is een ingewikkeld proces. Onze hersenen zijn constant bezig om de informatie die via de ogen binnenkomt te bewerken, te koppelen aan eventueel al aanwezige kennis en te integreren en interpreteren, zodat we begrijpen en herkennen wat we zien. Soms is dit proces verstoord ten gevolge van een hersenbeschadiging. We spreken dan van cerebrale visuele stoornissen, of met de Engelse term: Cerebral Visual Impairment (CVI). Bartiméus is deskundig op het gebied van diagnostiek van CVI en begeleidt kinderen en volwassenen met deze aandoening.

CVI is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij kinderen in westerse landen. Bij kinderen komt CVI voor als gevolg van:' een aanlegstoornis van de hersenen door syndromen, epilepsie, stofwisselingsstoornis of door een beschadiging van de hersenen door ernstige vroeggeboorte, bloedingen, zuurstof tekort, infecties of traumata.

CVI bij kinderen - uitleg voor kinderen

CVI bij kinderen - uitleg voor volwassenen

CVI bij mensen met een verstandelijke beperking - uitleg voor volwassenen

 

Nieuws

Onderzoek bewijst: CVI Experience werkt

Iemand met de aandoening CVI kan wel zien, maar kan de beelden niet goed interpreteren, als gevolg van een aanlegstoornis of beschadiging van de hersenen. De uitingsvormen verschillen per persoon. Voorlichting met het instrument ‘CVI Experience’ leidt tot meer kennis en begrip over CVI bij naasten en begeleiders. Dit blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum CVI van Bartiméus.
Lees meer

Onderzoekers Bartiméus spreken op internationaal congres

Van 15 tot 17 juni vond in Italië een internationaal congres plaats over visuele beperking bij kinderen, waaronder CVI. Zo’n 100 deskundigen van verschillende disciplines wisselden daar kennis en ervaring uit. En nemen die mee terug naar de praktijk. Zo ook deskundigen van Bartiméus.
Lees meer

Agenda-items

Ouderavonden CVI

vindt plaats op maandag 22 juni 2020 2 avonden voor ouders van een kind met CVI
Lees meer

Jongerendag CVI 'Samen lunchen'

vindt plaats op zaterdag 16 januari 2021 Jongeren met CVI.
Lees meer

Publicaties

Mein Kind hat CVI

In den vergangenen Jahren wurden in der Bartiméus-Reihe verschiedene Bücher über die Entwicklung von Kleinkindern mit einer Sehbehinderung veröffentlicht. In diesen Büchern finden Eltern...Bestellen

My Child has CVI

Handbook for parents of a young child with CVI Handbook for parents of a young child with CVI.
This book is about cerebral visual impairment (CVI) in young children. It gives parents tools...Bestellen

Ervaringsverhalen

Deze andere wijze van kijken is mijn nieuwe zien

Optometrist en hogeschooldocent oogzorg Louise van Doorn werd tien jaar geleden zelf slechtziend als gevolg van hersenbeschadiging na een zware val. Haar leven veranderde op slag. Ze moest leren omgaan met diverse ingrijpende waarnemingsproblemen die zijn ontstaan in de hersenen. ‘Drie maanden na de eerste paniekaanval zat ik ineens thuis met een burn-out.’ Onlangs op het congres van Bartiméus over deze problematiek, vertelde ze haar verhaal. Over de gevolgen en hoe ze haar weg weer vond.
Lees meer

‘Hij is niet meer afhankelijk van waar wij hem neerzetten'

Hulpmiddelen voor kinderen. Voor ouders kan het een flinke drempel zijn als er weer een nieuw hulpmiddel nodig blijkt. Tegelijkertijd zijn hulpmiddelen waarmee kinderen zelf kunnen voortbewegen voor de kinderen en voor hun ouders van enorm belang. Net zoals bij Ferre.
Lees meer