menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Doofblindheid

Jubileum: 10 jaar expertisecentrum doofblindheid

Het Bartiméus expertisecentrum doofblindheid viert dit jaar een feestje. In november 2016 was onze 10e verjaardag!

Bartiméus biedt al sinds 1980 gespecialiseerde doofblindenzorg. Binnen de Sector wonen zijn in dat jaar specialistische woningen opgezet voor jongeren en volwassenen met doofblindheid, vaak met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Zo’n twintig jaar later bleek bij gehooronderzoek bij alle cliënten die in het toenmalige Bartiméushage in Doorn woonden, dat zo’n 30% van de cliënten behalve een visuele en verstandelijke beperking óók een gehoorbeperking heeft.

Dit was de directe aanleiding om een Expertisecentrum doofblindheid op te richten. Doelstellingen richtten zich op het bundelen van de aanwezige kennis over doofblindheid, het vergroten van de kennis en het delen van alle kennis met cliënten, professionals en verwanten binnen en buiten Bartiméus. In de afgelopen 10 jaar hebben we mooie resultaten bereikt. Een kleine greep hieruit:

  • Ondersteuning aan vele mensen met doofblindheid, zowel binnen als buiten Bartiméus: in zorg, revalidatie, lotgenotencontact en meer
  • Uitbereiding van onze kennis, kunde en dienstverlening naar verworven doofblindheid en beperkingen in zien en horen bij ouderen
  • E-learning doofblindheid en basisscholing doofblindheid en een verstandelijke beperking
  • Boeken “Aangeboren Doofblindheid” en “Verhuisprofiel en –plan”
  • Promotieonderzoek “A matter of meaning”
  • Ontwikkeling van producten ism mensen met beperkingen in zien en horen en het Bartimeus FABLAB/ Stichting accessibility
  • Nationale samenwerking en internationale samenwerking

En dan zijn we natuurlijk nog lang niet klaar. Ook de komende jaren willen we zoveel mogelijk mensen met doofblindheid passende ondersteuning bieden en de kennis over doofblindheid zo breed mogelijk uitdragen. Met dat doel werken wij samen in het nieuwe landelijke expertisecentrum Dbconnect. Daarnaast hebben we de ambitie om ons te blijven ontwikkelen, door een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek, door het ontwikkelen en aanbieden van scholing en niet in de laatste plaats door te leren van mensen met doofblindheid en de mensen uit hun omgeving. Alleen samen komen we verder!

 

 

Nieuws

Internationale dag met aandacht voor Cochleaire Implantaat (CI)

Liever doof of blind? Een vraag die goedziende mensen nog weleens willen stellen. Het beantwoorden ervan blijkt echter onmogelijk! Maar wat als het realiteit is en je zowel weinig hoort als ziet én weet dat dit alleen maar slechter wordt? Lees het verhaal van oud-cliënt Annie Struijk (68) die vanaf haar jeugd kampt met het syndroom van Usher. Maar in 2017 krijgt ze een tweede cochleaire implantaat en sindsdien gaat er een wereld voor haar open. We delen op deze werelddag graag Annies bijzondere verhaal.
Lees meer

'Kennis delen is onze maatschappelijke opdracht'

Ons nieuwe Kennis Magazine is nu voor u beschikbaar. Het gaat geheel over onderzoek in visuele, mentale en andere functies, hulpmiddelen en participatiemogelijkheden bij mensen met een visuele of meervoudige beperking. 'Van gebaande paden afwijken is ons specialisme, ook bij diagnostiek'. De artikelen zijn online te lezen, op onze vestigingen ligt een papieren full-color versie klaar.
Lees meer

Agenda-items

10-jarig jubileum Kennisdag Samen Wijzer

Op donderdag 16 november organiseert de werkgroep Samen Wijzer voor de 10e keer een landelijke kennis- en ontmoetingsdag voor professionals die werken met cliënten met een auditieve en visuele beperking. Het thema is: 'Na 10 jaar Samen Wijzer?'. Deze dag wordt gehouden bij Stichting Kalorama in Beek-Berg en Dal. Het programma van deze dag bestaat uit presentaties, een theatervoorstelling en diverse workshops. Alle 6 de workshops refereren aan thema's van voorgaande jaren.
Lees meer

Publicaties

Met het oog op meedoen

Dit boek gaat over mensen voor wie door een combinatie van een visuele en verstandelijke beperking, ‘meedoen in de samenleving’ een bijzondere opgave is. Het heeft tot doel om kennis te delen en...Bestellen

Aangeboren doofblindheid

Dit boek gaat over leven met aangeboren doofblindheid. Leven met aangeboren doofblindheid is niet gemakkelijk. Je neemt nauwelijks vanzelf informatie op uit de omgeving. Je hebt aanpassingen nodig...Bestellen

Ervaringsverhalen

‘Een verademing om te horen waar geluiden vandaan komen’

Liever doof of blind? Een vraag die goedziende mensen nog weleens willen stellen. Het beantwoorden ervan blijkt onmogelijk! Maar wat als het realiteit is en je zowel weinig hoort als ziet én je weet dat dit slechter wordt? Oud-cliënt Annie Struijk (68) kampt sinds haar jeugd met Usher* wat haar fiks beperkt heeft in haar doen en laten. Maar sinds 2017 hoort ze veel beter. Annie is geopereerd, heeft een tweede cochleaire implantaat (afgekort CI) en sindsdien gaat er een wereld voor haar open.
Lees meer

'Een verrijking nu we weten wat we onze doofblinde cliënten kunnen bieden'

Op de woning waar ik werk is een mevrouw komen wonen die naast haar verstandelijke beperking, ook doof én volledig blind is geworden. Caro, ambulant medewerker van expertiseorganisatie Bartiméus heeft ons team aan de hand meegenomen en ons de wereld geïntroduceerd van het niet kunnen zien en horen. Confronterend!
Lees meer