menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Visuele en verstandelijke beperking

ICT-toolkit voor mensen met een ernstige meervoudige beperking

De ICT-toolkit voor mensen met een ernstige meervoudige beperking is nu digitaal beschikbaar voor iedereen. Hier leest u over het onderzoek rondom deze toolkit en waar de toolkit uit bestaat. 

Onderzoek met de EMB-ICT Toolkit

De Vrije Universiteit Amsterdam en Bartiméus zijn bezig met een onderzoeksprogramma rondom ICT voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking, hun ouders, verwanten en begeleiders. Het doel van dit onderzoek is om de wereld veilig, begrijpelijk en toegankelijk te maken voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) en hun netwerk. Zie www.embenict.nl voor de onderzoeksprojecten.

Eén van de onderzoeksprojecten gaat over de EMB-ICT Toolkit. Met de online toolkit willen we ouders van mensen met EMB helpen bij het inzetten van technologie. Vier gezinnen met een thuiswonend kind met EMB (6 - 16 jaar) hebben meegedaan aan het onderzoek. Zij zijn door een ervaren onderzoeker uitgebreid geobserveerd. De eerste vier sessies zonder toolkit en de laatste vier sessies mét toolkit. Gekeken is naar de interactie tussen ouder en kind. Ging dat anders met de toolkit? Leidde het gebruik van de Toolkit tot meer participatie en betrokkenheid tussen ouder en kind? 

Op dit moment, zomer 2020, worden de resultaten van het onderzoek verder uitgewerkt. Hiermee word duidelijk hoe het gebruik van technologie het contact tussen ouder en kind in de vier onderzoeksgezinnen heeft beïnvloed en wat de rol van de Toolkit EMB&ICT hierbij was.

De Toolkit EMB&ICT staat online

U kunt zelf digitaal door de Toolkit EMB&ICT bladeren door te klikken op de linkjes in deze tekst. U kunt dus met uw kind of naaste direct aan de slag met de informatie en tips die u in de toolkit vindt.

En als u uw ervaringen met ons wil delen, dan kan dat door een e-mail te sturen aan Evelien van Wingerden via evwingerden@bartimeus.nl. We vinden het erg leuk en leerzaam om van u te horen!

Wat is de Toolkit EMB&ICT?

In de toolkit EMB&ICT vinden gebruikers informatie en praktische tips over het gebruik van technologische producten voor mensen met EMB. Deze kunnen je kind op verschillende manieren stimuleren en uitdagen. Van een aantal producten is stap voor stap beschreven hoe je ze kunt gebruiken, een instructiefilmpje helpt je hiermee op weg. Sommige producten zijn gewoon in de speelgoedwinkel te vinden, zoals een papegaai die de geluiden nabootst die je maakt. Andere zijn wat onbekender.

Platte schakelknoppenKnoppen en schakelaars

Als je een fysieke of ernstige verstandelijke beperking hebt, dan is het bedienen van apparaten soms lastig. De radio met al zijn knoppen, het speelgoed met die kleine schakelaar en de lamp waar je niet bij kan. Het is dan heel handig om een eigen knop te hebben waarmee je zelf een apparaat aan en uit kan zetten. Een knop op maat die voor jou het beste werkt en die je zo zelfstandig mogelijk kan bedienen. Er zijn knoppen die reageren op beweging, adem, drukverschil, kanteling en op oogbewegingen.

Bekijk de video's over knoppen en schakelaars.

Hulpmiddelen bij communicatie

Voor iemand met EMB is communiceren niet vanzelfsprekend. Zijn of haar signalen zijn vaak verstoord, vertraagd en soms nauwelijks waar te nemen. Andersom komt onze gesproken taal ook niet altijd binnen bij iemand met EMB. Toch is communicatie een basisbehoefte, van ieder mens. Maar hoe doe je dat dan, als je kind op een laag communicatief niveau functioneert? In de toolkit zitten tips om met communicatie aan de slag te gaan.

Bekijk de video's over hulpmiddelen bij communicatie.

Computergebruik

Er zijn steeds meer spelletjes beschikbaar voor kinderen en volwassenen met EMB. Er bestaan ook computerprogramma’s die speciaal aangepast zijn om aan te sturen met een schakelknop of oogbesturing. Het besturen van de computer zelf hoeft zelden een belemmering te zijn. In de toolkit zitten tips om samen met de computer aan de slag te gaan. Je kan bijvoorbeeld beginnen met samen foto’s kijken, waarbij het kind de foto’s zelf kan doorklikken.

Bekijk de video's over computergebruik.

Muziek

Muziek spreekt mensen aan op een ander niveau dan de taal die wij meestal gebruiken. Het spreekt tot je gevoel. Zelfs mensen met een diepe verstandelijke beperking zie je ontspannen of juist activeren bij de juiste muziek. Het effect van muziek wordt versterkt als je de muziek niet alleen hoort maar ook op andere manieren ervaart, bijvoorbeeld door trillingen te voelen of door samen te bewegen op een manier die past bij de muziek.

Bekijk de video's over muziek.

Zachte speelgoedbalSpeelgoed

Er is allerlei speelgoed verkrijgbaar dat bijvoorbeeld met knoppen bediend kan worden. In de toolkit zitten tips voor dit speelgoed. Als je weet waar je op moet letten, dan is er in de gewone winkel genoeg geschikt speelgoed te vinden.

Bekijk de video's over speelgoed.

Interesse in ICT-hulpmiddelen?

Heeft u na het lezen van dit bericht en de informatie uit de Toolkit interesse in ICT-hulpmiddelen voor iemand met EMB? Voor meer informatie over het gebruiken van technologie kunt u terecht bij FabLab van Bartiméus.

Cliënten van Bartiméus en hun begeleiders die op zoek zijn naar ondersteuning, kunnen hier gewoon binnenlopen. In de schappen van dit 'proeflokaal' liggen slimme technische hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. En ligt het er niet? Dan probeert het team van FabLab het te vinden of, op basis van bestaande technologieën, te maken.

Aanmelden bij Bartiméus

Wilt u cliënt worden van Bartiméus, zodat u gebruik kunt maken van het FabLab? Neemt u dan contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Downloads

Video's

 

Nieuws

De Week van de (digitale) Toegankelijkheid

Het is de Week van de Toegankelijkheid en daarom is overal in Nederland extra aandacht voor een toegankelijke samenleving. Naast fysieke toegankelijkheid is digitaal kunnen meedoen inmiddels net zo belangrijk. Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen, óók mensen met een beperking, volledig gebruik kunnen maken van nieuwe media en technologie. En dat is precies de ambitie van het kersverse lectoraat* Inclusive Digital Design & Engineering van de HAN en expertiseorganisatie Bartiméus.
Lees meer

Digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking - gratis webinar

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Ervaringsverhalen

Online FabLab-inloopmiddag: laagdrempelig praten over de nieuwste digitale snufjes

Dat praten met elkaar over technologie en innovatie heel leuk en leerzaam is, bewijst de FabLab-inloopmiddag. En ondanks corona gaan die gewoon online door via Skype.
Lees meer