menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Cerebrale visuele stoornissen (CVI)

Hoe wordt CVI veroorzaakt?

CVI wordt veroorzaakt door beschadiging van de visuele banen voorbij het chiasma opticum. CVI kan op verschillende momenten ontstaan: voor, tijdens of na de geboorte. Bij volwassenen is de oorzaak vaak een hersenbeschadiging, ontstaan door infarcten, dementie, verkeersongevallen en tumoren. Meestal zijn er afwijkingen zichtbaar op de MRI. Er is een duidelijke relatie tussen de ernst van de afwijkingen zoals vastgesteld met MRI en de ernst van de cerebrale visusstoornissen. Soms is er sprake van CVI zonder zichtbare anatomische laesies, bijvoorbeeld bij stofwisselingsstoornissen of epilepsie.

CVI veroorzaakt voor de geboorte

Prenatale oorzaken van CVI zijn aanlegstoornissen van de hersenen als holoprosencephalie en lissencephalie, chromosoomafwijkingen, intra-uteriene infecties en sommige syndromen.

CVI veroorzaakt rondom de geboorte

CVI wordt in het meeste gevallen veroorzaakt door problemen rondom de geboorte zoals prematuriteit en zuurstoftekort rondom de geboorte. Prematuriteit kan leiden tot periventriculaire leucomalacie (PVL) en beschadiging van de thalamus en de basale kernen. Omdat de radiatio optica (de loop van de visuele informatie in de hersenen) nauw verband houdt met deze structuren, heeft beschadiging hiervan vaak stoornissen in het zien tot gevolg. 

Een lokaal infarct, zoals gezien kan worden bij zuurstoftekort rondom de geboorte bij voldragen kinderen, kan ook CVI tot gevolg hebben.

CVI veroorzaakt na de geboorte 

Postnatale oorzaken zijn onder meer infecties van het centrale zenuwstelsel, stofwisselingsziekten en trauma.

Bij oudere kinderen en volwassenen kan een niet aangeboren hersenletsel of aandoening (NAH) oorzaak zijn van CVI. NAH kan onderverdeeld worden:

  • Traumatisch hersenletsen door bijvoorbeeld een ongeval.
  • Niet- traumatisch hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte of een tumor.
  • Neurologische aandoeningen zoals dementie en multiple sclerose (MS).

Meestal zijn er afwijkingen zichtbaar op een MRI scan. Er is een duidelijke relatie tussen de ernst van de afwijkingen die te zien zijn op de MRI en de ernst van de visuele stoornissen. Er kan ook sprake zijn van CVI zonder dat er duidelijk zichtbare afwijkingen te zien zijn op de MRI. Dit kan onder meer voorkomen bij stofwisselingsziekten of epilepsie.

Nieuws

Online game in finale voor innovatieprijs

Maandag staan we in de finale van de Gehandicaptenzorgprijs 2018. Bartiméus investeert veel in innovatie én productontwikkeling voor mensen met een visuele beperking. ‘Zie je wel’ is er een van. Vanuit een hulpvraag én samen met leerlingen, ouders en zorgprofessionals gemaakt. Yvonne Kruithof: ‘Het is een prachtige online game, waarmee we de sociale interactie van slechtziende kinderen kunnen stimuleren. De eerste resultaten zijn heel positief.’
Lees meer

'Kennis delen is onze maatschappelijke opdracht'

Ons nieuwe Kennis Magazine is nu voor u beschikbaar. Het gaat geheel over onderzoek in visuele, mentale en andere functies, hulpmiddelen en participatiemogelijkheden bij mensen met een visuele of meervoudige beperking. 'Van gebaande paden afwijken is ons specialisme, ook bij diagnostiek'. De artikelen zijn online te lezen, op onze vestigingen ligt een papieren full-color versie klaar.
Lees meer

Agenda-items

NAH-congres Bekijk het eens anders

vindt plaats op donderdag 31 januari 2019 Hét congres voor professionals in de zorg over visuele waarnemingsproblemen bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Specialisten en ervaringsdeskundigen uit binnen- en buitenland presenteren de nieuwste inzichten in deze omvangrijke en complexe visuele problematiek op 31 januari 2019 op een mooie locatie in Baarn.
Lees meer

OVN Congres 2019: hele spectrum in zicht

vindt plaats op zondag 10 februari 2019 De Optometristen Vereniging Nederland (OVN) organiseert op zondag 10 en maandag 11 februari haar 2-jaarlijks congres in Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Een tweedaags programma vol boeiende lezingen en workshops. Aan de orde komen o.a. relevante ontwikkelingen, de kern van het vak en de toegevoegde waarde van de optometrist, keratoconus management, zorgsubstitutie en myopie management. Bartiméus is aanwezig met een stand én we geven een lezing over NAH.
Lees meer

Publicaties

Mein Kind hat CVI

In den vergangenen Jahren wurden in der Bartiméus-Reihe verschiedene Bücher über die Entwicklung von Kleinkindern mit einer Sehbehinderung veröffentlicht. In diesen Büchern finden Eltern...Bestellen

My Child has CVI

Handbook for parents of a young child with CVI Handbook for parents of a young child with CVI.
This book is about cerebral visual impairment (CVI) in young children. It gives parents tools...Bestellen

Ervaringsverhalen

‘Hij is niet meer afhankelijk van waar wij hem neerzetten'

Hulpmiddelen voor kinderen. Voor ouders kan het een flinke drempel zijn als er weer een nieuw hulpmiddel nodig blijkt. Tegelijkertijd zijn hulpmiddelen waarmee kinderen zelf kunnen voortbewegen voor de kinderen en voor hun ouders van enorm belang. Net zoals bij Ferre.
Lees meer