menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Cerebrale visuele stoornissen (CVI)

Hoe wordt CVI veroorzaakt?

CVI wordt veroorzaakt door beschadiging van de visuele banen voorbij het chiasma opticum. CVI kan op verschillende momenten ontstaan: voor, tijdens of na de geboorte. Bij volwassenen is de oorzaak vaak een hersenbeschadiging, ontstaan door infarcten, dementie, verkeersongevallen en tumoren. Meestal zijn er afwijkingen zichtbaar op de MRI. Er is een duidelijke relatie tussen de ernst van de afwijkingen zoals vastgesteld met MRI en de ernst van de cerebrale visusstoornissen. Soms is er sprake van CVI zonder zichtbare anatomische laesies, bijvoorbeeld bij stofwisselingsstoornissen of epilepsie.

CVI veroorzaakt voor de geboorte

Prenatale oorzaken van CVI zijn aanlegstoornissen van de hersenen als holoprosencephalie en lissencephalie, chromosoomafwijkingen, intra-uteriene infecties en sommige syndromen.

CVI veroorzaakt rondom de geboorte

CVI wordt in het meeste gevallen veroorzaakt door problemen rondom de geboorte zoals prematuriteit en zuurstoftekort rondom de geboorte. Prematuriteit kan leiden tot periventriculaire leucomalacie (PVL) en beschadiging van de thalamus en de basale kernen. Omdat de radiatio optica (de loop van de visuele informatie in de hersenen) nauw verband houdt met deze structuren, heeft beschadiging hiervan vaak stoornissen in het zien tot gevolg. 

Een lokaal infarct, zoals gezien kan worden bij zuurstoftekort rondom de geboorte bij voldragen kinderen, kan ook CVI tot gevolg hebben.

CVI veroorzaakt na de geboorte 

Postnatale oorzaken zijn onder meer infecties van het centrale zenuwstelsel, stofwisselingsziekten en trauma.

Bij oudere kinderen en volwassenen kan een niet aangeboren hersenletsel of aandoening (NAH) oorzaak zijn van CVI. NAH kan onderverdeeld worden:

  • Traumatisch hersenletsen door bijvoorbeeld een ongeval.
  • Niet- traumatisch hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte of een tumor.
  • Neurologische aandoeningen zoals dementie en multiple sclerose (MS).

Meestal zijn er afwijkingen zichtbaar op een MRI scan. Er is een duidelijke relatie tussen de ernst van de afwijkingen die te zien zijn op de MRI en de ernst van de visuele stoornissen. Er kan ook sprake zijn van CVI zonder dat er duidelijk zichtbare afwijkingen te zien zijn op de MRI. Dit kan onder meer voorkomen bij stofwisselingsziekten of epilepsie.

Nieuws

Elise wil met haar verhaal ouders helpen en inspireren

Elise van der Velde, ouder van Ties (15, meervoudige beperking) gaf een zeer boeiende lezing tijdens een ouderavond op de Bosschool van Bartiméus. Ouders kregen een inkijkje in de manier waarop ze al vijftien jaar lang worstelt met de vraag ‘Hoe accepteer je dat je kind een beperking heeft? (En kán dat überhaupt?)’. De redactie van Bartiméus blikt met Elise terug op deze ouderavond en praat met haar door over 'acceptatie' en het leven leiden dat bij je (kind) past.
Lees meer

‘Beter luisteren naar mensen met slechtziendheid door hersenletsel'

‘De diagnostiek van visuele problemen bij volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) staat nog in de kinderschoenen’, stelde optometrist Henk Stam eind vorige maand op het Visioncongres in Den Haag. Het was een oproep aan vakgenoten in de oogheelkunde om met spoed meer inzicht in de NAH-groep te vergaren. ‘Door de vergrijzing, dementie en trauma’s (ongelukken) neemt het aantal patiënten snel toe.’
Lees meer

Agenda-items

Lunch in het donker: training over impact visuele beperking

Wil jij als ouderenzorgprofessional ervaren hoe het is om slechter te zien en daardoor je slechtziende cliënten beter te leren begrijpen? Expertise-organisatie Bartiméus geeft op dinsdag 31 oktober de informatieve en prikkelende workshop ‘Lunch in het donker’ voor leden van de ouderenzorgcommunity in Noord Nederland.
Lees meer

Publicaties

Mijn kind heeft CVI *NIEUW*

Dit boek gaat over cerebrale visuele stoornissen (CVI) bij jonge kinderen. Het geeft handvatten en advies hoe je als ouder in dagelijkse situaties rekening kan houden met de visuele problemen die...Bestellen

CVI bij kinderen in de basisschoolleeftijd

Deze dvd geeft uitleg over kinderen met CVI in de basisschoolleeftijd. CVI is de meest voorkomende oorzaak van visuele beperkingen bij kinderen. De aandoening heeft wisselende gevolgen voor het...Bestellen

Ervaringsverhalen

Dag van de Geleidehond: maak kennis met Bjorn en Christa

Ze zijn aandoenlijk en schattig die geleidehonden! Stuk voor stuk lieve, slimme, trouwe viervoeters, maar wat moeten ze doen als ze hun tuig om krijgen? Hoe ziet 'een dag' van een geleidehond met een werkend baasje eruit? We vroegen het - op de Dag van de Geleidehond - aan Christa Schrooten (39, blind), maatschappelijk werker bij Bartiméus Wonen. Zij en haar goldendoodle Bjorn zijn al 7,5 jaar onafscheidelijk.
Lees meer