Hechting bij kinderen met visuele en/of verstandelijke beperking
Door een combinatie van factoren wordt vermoed dat er bij kinderen met een visuele en/of verstandelijke beperking vaker sprake is van gehechtheidsproblemen.
Gedragsproblemen door hechtingsproblemen
Voor kinderen met een visuele en een verstandelijke beperking is het niet altijd makkelijk zich te hechten. Dat kan komen door de omstandigheden, bijvoorbeeld als de zorg te zwaar is voor de ouders, maar ook als signalen verkeerd worden begrepen. Een blind kind draait zijn oor naar je toe als het zijn aandacht op je richt, maar ziende mensen kunnen zo'n beweging juist opvatten als afwijzing. Als de gehechtheid door dergelijke moeilijkheden onderontwikkeld blijft, kan een kind ernstige gedragsproblemen krijgen.
Verwerkingsproblemen van de ouders bij hechtingsproblematiek
De hechting kan tevens worden verstoord doordat ouders zelf met verwerkingsproblemen kampen. Daarnaast worden er hoge eisen gesteld aan de opvoedingsvaardigheden van de ouder wanneer een kind zich anders ontwikkelt dan 'verwacht'. Een eventuele uithuisplaatsing kan een breuk zijn in de ouder-kindrelatie. Als het kind dan tevens geconfronteerd wordt met veelvuldige wisseling van begeleiding, kan dit de stress doen toenemen.