menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

FabLab: technologie voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Bartiméus vindt dat iedereen deel uit moet kunnen maken van de digitale samenleving. Dit is wat minder vanzelfsprekend als je naast een visuele beperking ook nog een verstandelijke beperking hebt. Juist voor deze groep biedt technologie een enorme meerwaarde omdat iemand nu dingen kan doen die voorheen niet mogelijk waren.

Om deze missie kracht bij te zetten is er een aantal jaren geleden het Bartiméus FabLab opgericht. Het FabLab richt zich op de inzet van slimme technologische oplossingen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking.

Diensten van FabLab Bartiméus

  • Onderzoek: Specialisten van FabLab volgen trends en ontwikkelingen in technologie voor mensen met een visuele en meervoudige beperking.
  • Innovatie: Op basis van de hulpvragen en behoeften bij meervoudig beperkte cliënten ontwikkelen we samen met hen nieuwe hulpmiddelen.
  • Advies: We bieden cliënten, hun vertegenwoordigers en zorgprofessionals advies en ondersteuning op het gebied van technologische hulpmiddelen.
  • Kennismaken: Cliënten en hun begeleiders kunnen bij ons kennismaken en oefenen met ICT producten. Het is mogelijk om producten voor een periode te lenen en uit te proberen.
  • Voorlichting: We informeren professionals in de zorg over de mogelijkheden van nieuwe technologie en diens mogelijkheden.
  • Onze kennis delen we ook als gastspreker op (internationale) symposia en congressen. Zo zetten wij ons in voor een meer e-inclusieve wereld voor mensen met een meervoudige beperking.

Nieuws

Geprezen innovatie op congres Zorg & ICT

'EyeEyeKapitein' wordt donderdag 19 april gedemonstreerd tijdens 'Zorg & ICT' in de Jaarbeurs in Utrecht. Bartiméus won met dit unieke nieuwe communicatiemiddel afgelopen vrijdag de derde prijs op de eerste landelijke 'VG Hackathon'.
Lees meer

'EyeEye' innovatie in de prijzen

Bartiméus heeft vrijdag op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht een prototype gepresenteerd van een nieuw innovatief communicatiemiddel voor mensen die wonen bij een zorginstelling in de verstandelijke gehandicaptenzorg. Het idee houdt in dat bewoners zelf gepersonaliseerde audioberichten over dagactiviteiten kunnen beluisteren en zich zelfstandig kunnen inschrijven. EyeEyeKapitein: meer zelfregie door technologie.
Lees meer

Agenda-items

Informatie-ochtend over Gesproken Ondertiteling

vindt plaats op woensdag 6 juni 2018 Als u slechtziend of blind bent en een anderstalig tv-programma bekijkt, kunt u het programma vaak niet zo goed volgen. Gesproken ondertiteling op de tv kan dan daarbij helpen. Maar hoe werkt dat en wat heeft u ervoor nodig? Bartiméus organiseert een info-ochtend op woensdag 6 juni over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. U kunt kennismaken met de apparaten FOXLINQ en de GObox.
Lees meer

Ervaringsverhalen

‘Een verademing om te horen waar geluiden vandaan komen’

Liever doof of blind? Een vraag die goedziende mensen nog weleens willen stellen. Het beantwoorden ervan blijkt onmogelijk! Maar wat als het realiteit is en je zowel weinig hoort als ziet én je weet dat dit slechter wordt? Oud-cliënt Annie Struijk (68) kampt sinds haar jeugd met Usher* wat haar fiks beperkt heeft in haar doen en laten. Maar sinds 2017 hoort ze veel beter. Annie is geopereerd, heeft een tweede cochleaire implantaat (afgekort CI) en sindsdien gaat er een wereld voor haar open.
Lees meer