menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

FabLab: technologie voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking

We leven in een digitale wereld waar niets onmogelijk lijkt; technologie is overal en is met ons leven verweven. Dit is minder vanzelfsprekend voor mensen met een verstandelijke en visuele beperking. Bartiméus wil dat iedereen kan meedoen en juist voor deze groep biedt technologie een enorme meerwaarde! Cliënten kunnen met technologie dingen kan doen die voorheen niet mogelijk waren.

Cliënt Mitchel loopt zelfstandig op het terrein van Bartiméus Om onmogelijkheden om te draaien in mogelijkheden en kracht bij te zetten is een aantal jaren geleden het Bartiméus FabLab opgericht. Doel: slimme technologische oplossingen inzetten voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking zodat zij een zo goed en zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden dat bij hen past.

Wat doet FabLab Bartiméus?

  • Onderzoek: Specialisten van FabLab volgen trends en ontwikkelingen in technologie voor mensen met een visuele en meervoudige beperking.
  • Innovatie: Op basis van de hulpvragen en behoeften bij meervoudig beperkte cliënten ontwikkelen we samen met hen nieuwe hulpmiddelen.
  • Advies: We bieden cliënten, hun vertegenwoordigers en zorgprofessionals advies en ondersteuning op het gebied van technologische hulpmiddelen.
  • Kennismaken: Cliënten en hun begeleiders kunnen bij ons kennismaken en oefenen met technologie. Het is mogelijk om producten voor een periode te lenen en uit te proberen.
  • Voorlichting: We informeren professionals in de zorg, maar ook ouders en andere belangstellenden over de mogelijkheden van nieuwe technologie.
  • Onze kennis delen we ook als gastspreker op (internationale) symposia en congressen. Zo zetten wij ons in voor een meer e-inclusieve wereld voor mensen met een meervoudige beperking.

Contact

Bent u zorgprofessional en wilt u hulp en advies bij het inzetten van technologie voor uw cliënt(en)? Lees dan meer over wat wij doen voor zorgprofessionals. Of neem contact op Ine Woudstra, relatiebeheerder, iwoudstra@bartimeus.nl of mobiel 06 - 413 520 36.

 

Nieuws

Promotie op online toegankelijkheid

Eric Velleman van Stichting Accessibility is donderdag aan de Universiteit Twente gepromoveerd op succesfactoren voor de digitale toegankelijkheid van gemeenten. Bartiméus werkt nauw samen met Accessibility om de maatschappij zowel fysiek als online toegankelijker te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn. Meer en meer organisaties pakken het goed op, maar elders stuiten mensen met een (visuele) beperking nog steeds op allerlei drempels.
Lees meer

Beter de weg vinden via een ‘slim’ plafond

De weg vinden in een gebouw valt vaak niet mee als je slechtziend of blind bent. Je moet soms om hulp vragen en voelt je onzeker. Om dit op te lossen werkt Bartiméus aan de ontwikkeling van een ‘slim’ plafond dat mensen met een visuele beperking helpt om zich zelfstandig te oriënteren in een ruimte. De Vereniging Bartiméus Sonneheerdt maakt het financieel mogelijk om dit project uit te voeren en zo kunnen wij met deze technologie bijdragen aan een beter leven voor mensen met een visuele beperking.
Lees meer