menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

FabLab: technologie voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Bartiméus vindt dat iedereen deel uit moet kunnen maken van de digitale samenleving. Dit is wat minder vanzelfsprekend als je naast een visuele beperking ook nog een verstandelijke beperking hebt. Juist voor deze groep biedt technologie een enorme meerwaarde omdat iemand nu dingen kan doen die voorheen niet mogelijk waren.

Om deze missie kracht bij te zetten is er een aantal jaren geleden het Bartiméus FabLab opgericht. Het FabLab richt zich op de inzet van slimme technologische oplossingen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking.

Diensten van FabLab Bartiméus

  • Onderzoek: Specialisten van FabLab volgen trends en ontwikkelingen in technologie voor mensen met een visuele en meervoudige beperking.
  • Innovatie: Op basis van de hulpvragen en behoeften bij meervoudig beperkte cliënten ontwikkelen we samen met hen nieuwe hulpmiddelen.
  • Advies: We bieden cliënten, hun vertegenwoordigers en zorgprofessionals advies en ondersteuning op het gebied van technologische hulpmiddelen.
  • Kennismaken: Cliënten en hun begeleiders kunnen bij ons kennismaken en oefenen met ICT producten. Het is mogelijk om producten voor een periode te lenen en uit te proberen.
  • Voorlichting: We informeren professionals in de zorg over de mogelijkheden van nieuwe technologie en diens mogelijkheden.
  • Onze kennis delen we ook als gastspreker op (internationale) symposia en congressen. Zo zetten wij ons in voor een meer e-inclusieve wereld voor mensen met een meervoudige beperking.

Nieuws

Eerste testdag OrCam MyEye bij Bartiméus in Rotterdam

De OrCam MyEye is een nieuw hulpmiddel - in de vorm van een mini-camera - voor mensen die slechtziend of blind zijn. De MyEye kan teksten lezen en gezichten en voorwerpen herkennen. Test nu zelf of de MyEye iets voor u kan betekenen. Dit kan tijdens de eerste roadshow die Bartiméus op maandag 27 november in Rotterdam organiseert. Er zijn nog enkele plekken vrij, dus meld u snel aan!
Lees meer

Bartiméus en Aveleijn starten co-creatie ‘Cliënt ICT’

De innovatie-afdelingen van Bartiméus en zorgorganisatie Aveleijn gaan samenwerken op het gebied van technologie als hulpmiddel voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Het is onderdeel van een bredere samenwerking tussen beide zorginstellingen. De co-creatie heeft als doel de zelfstandigheid van cliënten te vergroten. En wat is er leuker dan een kijkje in de ‘keuken’ te nemen?! Dat deden onze collega’s Eric van Heuvelen en Karin Leeftink onlangs tijdens een innovatiemiddag van Aveleijn.
Lees meer

Agenda-items

Uittesten OrCam MyEye bij Bartiméus in Rotterdam

De OrCam MyEye is een nieuw hulpmiddel - in de vorm van een mini-camera - voor mensen die slechtziend of blind zijn. De MyEye kan teksten lezen en gezichten en voorwerpen herkennen. Test nu zelf of de MyEye iets voor u kan betekenen. Dit kan op de roadshow die Bartiméus op maandag 27 november in Rotterdam organiseert.
Lees meer