menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Doofblindheid

E-learning: Als ogen én oren het niet goed doen, wat doe je dan?

In deze e-learning, ontwikkeld door DB-Connect, maak je kennis met drie personen die een beperking hebben in horen én zien, ook wel doofblindheid genoemd. Je krijgt inzicht in hoe divers de doelgroep met doofblindheid is, wat doofblindheid voor hen betekent in hun dagelijks leven en je krijgt handvatten hoe je kunt omgaan met mensen met doofblindheid.

Voor wie?

Voor iedereen die nog niet bekend is met doofblindheid en te maken heeft/gaat krijgen met mensen uit deze doelgroep.

Wat leer je?

Na het doorlopen van deze e-learning kun je:

  • aangeven wat onder doofblindheid wordt verstaan;
  • de verschillende uitingsvormen van doofblindheid benoemen (aangeboren, verworven en door ouderdom);
  • aangeven hoe doofblindheid het dagelijkse functioneren beïnvloedt met betrekking tot participatie (toegang tot informatie, communicatie), zelfredzaamheid (oriëntatie en mobiliteit) en psychisch welbevinden en energiehuishouding;
  • aandachtspunten benoemen die nodig zijn in het leggen van contact, de communicatie en begeleiding.

Inhoud

Iemand met doofblindheid, in welke vorm dan ook, kan in het dagelijks leven verschillende problemen ervaring op de volgende gebieden: participatie, zelfredzaamheid, psychisch welbevinden en energiehuishouding.

Het eerste deel van de e-learning geeft uitleg over doofblindheid en over de gebieden waarop iemand met doofblindheid problemen kan ervaren.

In het tweede deel krijg je een inkijkje in het leven van drie personen uit de drie subgroepen. Hoe gaan zij met doofblindheid om? Je krijgt handvatten hoe jij rekening kunt houden met de beperkingen die zij ervaren en waarmee je elkaar beter leert begrijpen.

Studiebelasting

45 minuten

Meer informatie

De e-learning is ontwikkeld door DB-connect, het landelijk informatiepunt voor vragen over beperkt zijn in horen én zien. DB-connect is een samenwerking tussen Bartiméus, GGMD, Kalorama, Kentalis en Visio. Deze organisaties zetten deze e-learning in binnen hun professionaliseringsaanbod.

Naar de e-learning

Via deze link kom je op de website van DB-connect. Daar heb je direct toegang tot de gratis e-learning Als ogen én oren het niet goed doen, wat doe je dan?

Nieuws

Bartiméus Yarn Bomb: een feest voor de zintuigen

Gelukkig maar dat lantaarnpalen niet kunnen zweten. Want eind juni kregen ze op het Bartiméusterrein in Doorn een gebreid jasje aan! Waarom? Om aandacht te vragen voor doofblindheid. En natuurlijk omdat het zo vrolijk staat.
Lees meer

Nieuwe e-learning: Als ogen én oren het niet goed doen, wat doe je dan?

In deze e-learning, ontwikkeld door DB-Connect, maak je kennis met drie personen die een beperking hebben in horen én zien, ook wel doofblindheid genoemd. Je krijgt inzicht in hoe divers de doelgroep met doofblindheid is, wat doofblindheid voor hen betekent in hun dagelijks leven en je krijgt handvatten hoe je kunt omgaan met mensen met doofblindheid.
Lees meer

Publicaties

Brochure: Outdoor activiteiten

Deze uitgave helpt je om outdoor activiteiten met doofblinden voor te bereiden en uit te voeren. En om je te inspireren om aan de slag te gaan. Want niets is zo leuk als samen op avontuur te gaan...Bestellen

Brochure: Doofblind Specifiek Wonen - binnen een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking

Om de zorg voor doofblinde mensen binnen een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking goed vorm te geven, adviseert en ondersteunt Bartiméus in het opzetten van doofblindenwoningen...Bestellen

Ervaringsverhalen

‘Een verademing om te horen waar geluiden vandaan komen’

Liever doof of blind? Een vraag die goedziende mensen nog weleens willen stellen. Het beantwoorden ervan blijkt onmogelijk! Maar wat als het realiteit is en je zowel weinig hoort als ziet én je weet dat dit slechter wordt? Oud-cliënt Annie Struijk (68) kampt sinds haar jeugd met Usher* wat haar fiks beperkt heeft in haar doen en laten. Maar sinds 2017 hoort ze veel beter. Annie is geopereerd, heeft een tweede cochleaire implantaat (afgekort CI) en sindsdien gaat er een wereld voor haar open.
Lees meer

'Een verrijking nu we weten wat we onze doofblinde cliënten kunnen bieden'

Op de woning waar ik werk is een mevrouw komen wonen die naast haar verstandelijke beperking, ook doof én volledig blind is geworden. Caro, ambulant medewerker van expertiseorganisatie Bartiméus heeft ons team aan de hand meegenomen en ons de wereld geïntroduceerd van het niet kunnen zien en horen. Confronterend!
Lees meer