menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Verliesverwerking

Begeleiding van Bartiméus bij verliesverwerking

Het verwerken, accepteren en leren omgaan met een beperking heeft tijd nodig. Soms is het goed om daarbij hulp te krijgen. Bij Bartiméus hebben we veel kennis en ervaring om u daarbij te helpen.

Slechtziend of blind zijn of worden heeft grote gevolgen. Niet alleen op praktisch gebied. Verlies van gezichtsvermogen kan u het gevoel geven dat u de grip op uw leven even kwijt bent, dat alles wat vanzelfsprekend was, ingewikkeld wordt. Onzekerheid, jezelf niet meer zijn, vermoeidheid en afhankelijkheid kunnen iemand uit evenwicht brengen. Ook voor naasten en direct betrokkenen komt dit hard aan. Het verlies hoeft niet recent te zijn, ook na langere tijd kan de verwerking om aandacht vragen. Bartiméus biedt hulp en steun bij verliesverwerking.

Verwerken, accepteren en omgaan met een visuele beperking

Of iemand nu op volwassen leeftijd zijn of haar zicht geheel of gedeeltelijk verliest, opgroeit met slechtziendheid of blindheid of uw kind is slechtziend of blind: het raakt het leven in al haar facetten. Ook het verlies van de toekomstverwachting voor uw kind als gezond kind of uw dromen en verwachtingen voor uw eigen leven hakt erin. In iedere levensfase heeft slechtziend of blind zijn of worden impact. De verwerking hiervan kost tijd en energie en is misschien nooit 'af'. Bartiméus kan u helpen het verlies te hanteren. Individueel, samen met een naaste of in groepsverband. 

Wat aan de orde kan komen bij de verwerking:

  • Hanteren van emoties als verdriet, frustratie, onmacht en onzekerheid;
  • Leren omgaan met (on)afhankelijkheid en hulp;
  • Leren kennen van uw eigen energiebalans: wat kost energie en wat levert energie op?
  • Inzicht krijgen in het verwerken van verlies, wat dat van je vraagt en hoe je ermee kunt omgaan;
  • Het vinden van nieuwe zingeving en kracht, van een nieuw evenwicht en perspectief.

De professionals bij Bartiméus hebben veel kennis en ervaring op het gebied van visuele beperkingen en kunnen u hierbij helpen. Bartiméus kan u helpen te leren omgaan met wat het verlies voor u betekent. U kunt weer grip krijgen op uw leven en het leven met een visuele beperking bij uzelf, uw kind of partner opnieuw vormgeven op uw eigen manier. Ook leert u bij Bartiméus hoe u uw kind, partner of ouder kunt helpen en hoe u als naaste het verlies en de gevolgen kunt leren hanteren. Lees meer over psychotherapie bij Bartiméus.

Vragen of contact?

Heeft u vragen over revalidatie bij een visuele beperking? Neem dan gerust contact met ons op via 088 - 88 99 888.