menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Ouderschap met een visuele beperking

Begeleiding en training

Als ouder met een visuele beperking kun je, eventueel samen met een partner, heel veel zelf doen. Toch kunnen er situaties zijn waar je echt even niet uitkomt. Voor dat soort situaties hebben we speciale trainingen en begeleiding opgezet. We hebben ervaren dat er bij mensen met een kinderwens en mensen die al kinderen hebben veel behoefte is om ervaringen uit te wisselen. Met die ondersteuning kun je zo de beste omstandigheden creëren voor je kind, jezelf, je partner en de rest van je gezin.  

Leren van anderen, praktijkervaring benutten 

Tijdens de training of begeleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:  

  • Wie ben je als ouder? Het gaat hier over de keuze om ouder te zijn met een visuele beperking.
  • Jezelf, relaties, gezin: wie ben ik als persoon en hoe ga ik om met bepaalde situaties? 
  • Kinderen ondersteunen en begeleiden. 
  • Ouder in huis: hoe zorg je er voor dat thuis alles reilt en zeilt zoals jij wilt? 
  • Lichaamsbesef bij je kind en seksuele voorlichting. 
  • Terugblik: wat neem je mee, wat heb je kunnen delen? 

De training wordt gegeven door een maatschappelijk werker en ambulant begeleider bij Bartiméus. Zij begeleiden de bijeenkomsten vanuit hun ervaring met vraagstukken van ouders en een onderzoek onder ouders in 2018. We maken ook gebruik van alle expertise in onze kennisgroepen voor kinderen en volwassenen. Meer informatie? Bel ons of stuur een e-mail naar info@bartimeus.nl 

Kijk ook eens www.100procentouders.nl. Dat is een initiatief van ouders die zelf een visuele beperking hebben en staat boordevol ervaring en tips. Deze website staat los van Bartiméus maar je vindt er een schat aan informatie over ouderschap met een visuele beperking vanuit ervaringsdeskundigen. 

Nieuws

Digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking - gratis webinar

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Gratis webinar over digitale hulpmiddelen die helpen bij het maken van contact met mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Ervaringsverhalen

Zwijgen is zilver. Spreken is goud.

Margreet de Vries is maatschappelijk werker bij Bartiméus. Zij spreekt geregeld ouders met een visuele beperking (VIP-ouders) en hun kinderen. Meestal zijn dit ouders met verworven (niet aangeboren) slechtziendheid in een revalidatietraject. Van een aantal is de oogaandoening progressief en gaat het zicht tijdens de revalidatie achteruit.
Lees meer