menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Computers, telefoons & tablets

Smartphones, tablets en laptops: ze zijn niet meer weg te denken in onze maatschappij. Ook voor mensen die slechtziend of blind zijn, bieden ze mogelijkheden. Veel apparaten hebben al toegankelijkheid opties in zich, zoals vergroting, kleurschema's, spraak in- en uitvoer.  Apps, programma's op je telefoon, kunnen ook als hulpmiddel worden ingezet voor dagelijks gebruik. Denk aan internet, agenda, communicatie, video, podcasts en ondersteuning van hobby's, lifestyle, mobiliteit en andere dagelijkse bezigheden.

Snel naar: 

Beste gratis apps voor mensen die slechtziend of blind zijn

Spraakassistenten

Apple en Android

De meeste mobiele toestellen zoals smartphone en tablet maken gebruik van het Android besturingsysteem óf het iOS besturingssysteem van Apple (iPhone, IPad).

  • Het besturingssysteem is van invloed op de bediening van het toestel (de communicatie met de gebruiker) en op de programma's (apps) die beschikbaar zijn.
  • iOS (Apple) staat bekend om de toegankelijkheid van de apparaten. Voor Android zijn er echter ook tal van apps en handigheidjes die het een waardevol hulpmiddel maken voor iedereen.
  • Apps voor een Android-telefoon of tablet staan in Google Play Store, apps voor een iPhone of iPad (iOS) in de App Store. 

Tips voor gebruik van iPhone en iPad

Tips voor gebruik van Android 

Lees ook:

Negen tips voor gebruik van de computer en smartphone

Instellingen: licht op het beeldscherm

Advies

Bartiméus krijgt regelmatig vragen over het gebruik van computers, laptops, smartphones en tablets. En adviseert hier ook over. We kijken dan welke oplossing het beste past bij u en uw hulpvraag.

  • Ik kan niet meer zien wat er op mijn computerscherm staat. Wat heb ik voor mogelijkheden?
  • Welke mobiele telefoon kun je gebruiken als je slechtziend bent?
  • Welke apps zijn handig als je slechtziend of blind bent?
  • De familie gebruikt WhatsApp omdat het makkelijk is, kan ik dat ook?
  • Hoe kan ik informatie opzoeken op het internet?
  • Ik heb problemen met het lezen van mijn post?

Voor het toepassen in het dagelijks gebruik is het vaak nodig om dit te trainen. Bartiméus kan u hierbij helpen en verzorgt ook trainingen computervaardigheden. Bel ons voor meer informatie op 088 - 88 99 888 of gebruik het stel een vraag formulier op deze pagina.