menu Sluit het hoofdmenu

Sessies bijeenkomst over toegankelijkheid

1. Duurzaam zorgvastgoed: (Anja Dirks, studio ID+) 

Door het klimaatakkoord staat duurzaamheid meer dan ooit in de belangstelling. Ook de zorgsector komt in beweging; 132 partijen ondertekenden de Green Deal Duurzame Zorg. In de zorg is duurzaamheid echter breder dan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Verduurzaming van zorgvastgoed gaat naast energiebesparing ook over functionaliteit, toekomstbestendigheid en gezondheid. Of in bredere zin, over de positieve effecten van een gebouw op het welbevingen en de gezondheid van haar gebruikers.

In deze sessie gaan we in op het begrip duurzaamheid en de invloed van het gebouw op de gebruikers. Welke factoren zijn hierop van invloed en waar kun je rekening mee houden? Hoe kun je zorgen dat een gebouw ont-zorgt (of op zijn minst niet zorgverhogend is)? En hoe verhoudt dit zich tot reguliere aspecten van een duurzaam gebouw?

Dit zijn enkele vragen waar we mee aan de slag gaan en waar we een interactief gesprek mee willen openen.

2. Inclusief ontwerpen is best makkelijk (Mark Graafland, Kroner Architecten en Fenneke Blommers Huisvesting Bartimeus)

In deze workshop gaan we met elkaar aan het werk. We zorgen voor schetsrollen, stiften en geeltjes en leggen je een uitdagende opgave voor. We gebruiken een bestaande casus om op verschillende manieren en vanuit verschillende doelgroepen te onderzoeken hoe we inclusief kunnen ontwerpen. Denk bij de doelgroepen aan mensen met een visuele beperking, mensen met dementie, mensen met een verstandelijke beperking, en alle andere mogelijke doelgroepen die door de deelnemers naar voren worden gebracht.

We formuleren met elkaar conclusies die uit de sessie voortkomen; verschillen en overeenkomsten. Deze workshop draait dus om kennis halen, ontwikkelen en delen over de diverse doelgroepen heen.

3. Licht/verlichting (Lex van de Bos, Oogmeetkundige Bartimeus)  

Hoe zorg je voor een huiselijke sfeer waar tegelijkertijd ook de zelfredzaamheid van de bewoner bevorderd wordt? Een goede verlichting is daarbij essentieel. Tijdens deze sessie kunt u ervaren wat de invloed is van licht en komen o.a. lichtsterkte, lichthinder en toepassen van verschillende lichtbronnen aan bod. Mooie sessie om samen een helder licht op te steken.

4. Verhuizen van doelgroep  (Astrid Kerkhof, Marjo van Welbergen - Wonen Bartimeus) 

Nieuwe woningen brengen veel kansen met zich mee. Verhuizen is een life event voor iedereen, ook bewoners (en medewerkers) ervaren stress en weten vaak niet wat er gaat gebeuren. Om het bewoners niet te laten overkomen is een goeie voorbereiding een must. Hoe voelt de bewoner zich snel thuis in zijn nieuwe huis, welke voorbereidingen zijn daarvoor nodig? Tijdens deze werksessie willen we onze inzichten van de laatste verhuizingen en de belangrijke stappen van een verhuisplan delen en horen wat jullie ervaringen zijn. Wat zit er in jouw verhuisdoos?

5. Terreininrichting (Maaike Swennenhuis, Marja Tap, Mobiliteit Bartimeus) 

Hoe is het om slechtziend of (bijna) blind de weg te vinden op een terrein? Wat is ervoor nodig om je veilig te voelen? Hoe stimuleer je de zelfredzaamheid van de bewoners? Tijdens deze sessie zul je zelf ervaren wat een rol speelt bij goede terreininrichting. Vervolgens gaan we in een interactieve werkvorm langs de elementen die de zelfredzaamheid en veiligheid voor bewoners vergroten op het terrein. Durf jij dit aan?

Direct inschrijven.