menu Sluit het hoofdmenu

SympoZIEum: begeleiden en verwijzen van volwassenen met visuele beperking

geplaatst op Spelpus voor ouderen met visuele beperking bij Irishof in Gouda

Irishof en Bartiméus organiseren op donderdag 16 november een gratis symposium voor zorgprofessionals waarin de begeleiding en verwijzing van volwassenen met een visuele beperking centraal staat. Op deze dag kunt u lezingen en workshops bijwonen over onder andere doofblindheid, handige (lees)hulpmiddelen en het syndroom van Charles Bonnet! Beide organisaties willen zo een bijdrage leveren aan een goed leven voor mensen met een visuele beperking. Komt u ook?

Irishof is gespecialiseerd in de zorg voor en begeleiding van mensen met een visuele beperking in Gouda en regio. En Bartiméus is de landelijke expertise-organisatie voor mensen die slechtziend of blind zijn. Samen maken ze van SympoZIEum een leerzame en boeiende dag waarop kennis en ervaring delen én tot nieuwe inzichten komen centraal staan!

Voor wie?

Medewerkers in de gezondheidszorg die in contact komen met mensen met een visuele beperking zoals: thuiszorgmedewerkers, (transfer)verpleegkundigen, medewerkers CIZ, cliëntadviseurs, maatschappelijk werkers, opticiens, therapeuten en huisartsen.

Uit welke workshops kunt u kiezen? (u kunt 2 workshops bijwonen)

 • Doofblindheid
  Als mensen zowel een visuele beperking als een gehoorbeperking hebben heeft dit veel gevolgen. Deze workshop geeft meer inzicht in deze dubbele beperking.
  Door: Kentalis
 • Rouw- en verliesverwerking
  Mensen met een visuele beperking hebben te maken met veel verlieservaringen. Op welke manier vindt rouw- en verliesverwerking plaats en hoe speel je hier als zorgverlener op in?
  Door: Bartiméus
 • Verlichting
  Voor mensen met een visuele beperking is goede verlichting erg belangrijk. Deze workshop geeft meer inzicht in de mogelijkheden wat betreft verlichting.
  Door: Bartiméus
 • Handige hulpmiddelen
  Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Deze workshop geeft een overzicht van de mogelijkheden en u kunt de hulpmiddelen zelf uitproberen.
  Door: Irishof en Bartiméus
 • Syndroom van Charles Bonnet
  Het syndroom van Charles Bonnet komt veel voor bij mensen met een visuele beperking. Wat houdt dit in en hoe herken je het?  
  Door: Bartiméus
 • Ervaringsoefening in een donkere ruimte
  Ervaar zelf hoe het is om een visuele beperking te hebben.  
  Door: Irishof en Bartiméus
 • Ervaringsverhaal van een cliënt
  Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Het ervaringsverhaal van één van de bewoners van Irishof en de mogelijkheid om zelf vragen te stellen.   
  Door: Irishof

Tijdens de lunch is er gelegenheid om informatiekramen te bezoeken van onder andere Optelec, Irishuys, Oogvereniging en Solutions Radio (Orion Webbox).

Wanneer en waar?

Donderdag 16 november van 9.30 - 16.30 uur. Locatie: Irishof, Middenmolenplein 266 (2807 GV) in Gouda. Komt u met de auto? Naast Irishof kunt u gratis parkeren. Irishof ligt op loopafstand van station Gouda Goverwelle.

U kunt zich via de website van zorgpartners Midden-Holland aanmelden. Er zijn géén kosten verbonden voor deelname aan SympoZIEum.