menu Sluit het hoofdmenu

Promovenda: kinderen zo jong mogelijk juiste hulpmiddelen aanbieden

geplaatst op Slechtziende leerling oefent met een app op haar tablet

Joyce Liebrand Schurink is gepromoveerd op een aantal onderzoeken van Bartiméus en de Radboud Universiteit naar low vision hulpmiddelen voor slechtziende kinderen.

Joyce Liebrand Schurink is verbonden aan de Bartiméus kennisgroep 'Mijlpalen in de ontwikkeling van slechtziende kinderen'. Gedurende het promotietraject is ze begeleid door dr. Nienke Boonstra, oogarts bij Bartiméus Diagnostiek Visuele Aandoeningen.

De onderzoekers hebben onderzocht in hoeverre de fijne motoriek van slechtziende kinderen voldoende is ontwikkeld. Dit om vast te stellen of zij van jongs af aan hulpmiddelen als loep, muis, smartphone, laptop of tablet kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld het leren lezen, schrijven en rekenen.

Goede fijne motoriek

Het onderzoeksteam heeft ontdekt dat een goede fijne motoriek een belangrijke rol speelt, en daarbij vastgesteld dat slechtziende kinderen hierin al op jonge leeftijd een achterstand kunnen hebben. Er zijn specifieke verschillen gevonden tussen goedziende en slechtziende kinderen, die wijzen op minder variatie in motoriek, een onrijpere motoriek en vaak ook een tragere motoriek bij slechtziende kinderen.

Het is dan ook zinvol om de fijne motoriek te onderzoeken wanneer het slechtziende kind nog heel jong is. Kinderfysiotherapie kan vervolgens prima helpen om de fijne motoriek vroegtijdig of zelfs preventief  te verbeteren.

Betere start

Het gericht en tijdig ontwikkelen van de fijne motoriek geeft slechtziende kinderen dus de kans om zo jong mogelijk al met hulpmiddelen te beginnen en op dezelfde manier gebruik te kunnen maken van een muis of smartphone als hun goedziende leeftijdsgenoten. Zo krijgen ze een betere start in het leven en gaan ze beter voorbereid naar het basisonderwijs, een prachtig resultaat van dit onderzoek.

Titel van het promotie-onderzoek is Motor Development in Visually Impaired Children: The Use of Low Vision Aids.

Het promotietraject is mogelijk gemaakt met steun van de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en ODAS Stichting.